DIY Electronic projects

Full Version: Arduino - Remote control (RF-TX)
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Poručiću onda ovaj 3400RF superheterodni modul pa da probam sa njim.
Možda ovo možeš da probaš:
http://download.mikroe.com/documents/com...ibrary.htm

mikroE kompajleri imaju ugrađene biblioteke za Manchester decode/encode, a do 2kBy koda je besplatan.
Možeš probati, ja ih nisam koristio ali sam svojevremeno jesam probao u nekoj davnoj verziji kompajlera.

Ok, javi šta si napravio...
Otaviću taj kod po strani, mislim da je to još uvijek malo veći posao za mene, dok još usavršim osnovne stvari. U svakom slučaju zahvaljujem se na prijedlogu.

Ako bih išao sa ovim superheterodnim, kakvu bih antenu trebao pripremiti ili da naručim one male spiralne od kineza?

I još jedno pitanje (sad baš smaram) što se tiče potrošnje za WiFi module, kolika je stvarna potrošnja, za neke optimalne uslove, što se tiče mojih potreba sve bi se koristilo napolju a jedine prepreke što mogu biti to su vjetar, kiša, magla, naseljeno mjesto (grad) i eventulano jedan zid ali ti veoma rijetko?
Samo još ovaj link, opisuju probleme slične tvojim sa modulima na 433.92MHz:
https://forum.pimatic.org/topic/24/433-m...-reception

Antena, ništa specijalno ti ne treba, žica pun presek 0.5mm-0.75mm (čuvena telefonska plavo bela). Izmeriš 17.3cm, odsečeš, zalemiši to je to.

WiFi modul koji ti je predložen spada u najjeftinije i veoma dobre.
Ovde imaš njegove detaljne karakteristike:
https://espressif.com/sites/default/file...eet_en.pdf
Poglavlje 5.2. Power Consumption

Problem je što ovi moduli dinamično troše pa nije kontinualna da bi mogao jednostavno da izračunaš, ali recimo da u RX delu troši kontinualno oko 50mA, u TX delu od 120mA do 170mA. Međutim, pažljivim projektovanjem firmware-a i upotrebom sleep modova, potrošnja može da se smanji...
Ok, hvala svima na iscrpnim odgovorima i što trpite moju dosadu, poručio sam sad ovaj 3400RF, pa ću sačekati dok on ne stigne a onda u dalje akcije.
Prelistaću ovaj link vezano za probleme da vidim šta se dešava...

U mom slučaju samo će TX biti na baterijama a RX će imati stabilan napon.
Nešto mi je palo na pamet, neka bude samo kao ideja, ne mora da bude prihvatljivo za realizaciju, pošto ne znam da li je Maksu cilj da usavršava po pitanju arduina ili da napravi projekat. Možda bi u njegovom slučaju moglo da se iskoristi DTMF dekoder (i koder u predajnom delu). Ja sam probao (doduše ne radio vezom, već žicom) Holtek DTMF dekoder, i mogu reći da lepo radi (čak je dovoljan i keramički rezonator, ne treba kristal), a PIC-om sam pravio DTMF signal. Samo treba naći FM prijemnik i predajnik. Ako mu ne treba više od 4 kanala, čak mu ne treba arduino u prijemniku. Ako mu treba, opet će vrlo prosto da dešifruje signal. Pretpostavljam da mogu i ove konstrukcije, jer mislim da DTMF dekoder samo broji prolaz kroz nulu, pa to digitalno obradi u vremenskom domenu, tj da li odgovara DTMF šablonu signala. Ja sam PIC-om pravio četvrtke, nikakav sinus. Ovo je samo pretpostavka, nisam probao, tako da iskusniji neka ispravljaju, a Makso neka uzme sa rezervom.
Edit
Pošto svi imamo neke stare mobilne, a nije strano da ljudi imaju umrežene brojeve, pa može i mobilni da se iskoristi kao nosilac tog DTMF tona. U prijemniku opet dekoder, a u predajnom delu može savremeni telefon sa nekim DTMF programom (valjda ima besplatan) ili da se prisloni na mikrofon DTMF 'biper'.
Pre pojave "sitnih" mikrontrolera koristili su se razni koder/dekoderi za daljince. Čuvena serija MC145026, MC145027, MC145028, kasnije kinezi sa PT2262/PT2272 i novija generacija sa plivajućim kodivima kao što je Microchip HCS serija (KeeLoq) itd... može se to uraditi bez mikrokontrolera. Pretpostavljam da Makso želi da savlada Arduino, što podržavam u potpunosti.

Recimo, po meni, preporučujem da Makso uzme kupljeni najpovoljniji daljinac za auto alarme u bilo kojoj prodavnici zaštitarske opreme i da uradi samo dekodiranje tog signala. Cena daljinskih upravljača je oko 6-7 Eura sa kutijom i baterijom. Samo mora da pazi kad kupuje da to bude na 433MHz, pošto je takav RX naručio. U zadnje vreme se pojavljuju na 315MHz, jer bolje rade kod nas, manje zagušen etar na toj frekvenciji.
I ja podržavam! (samo sam dao predlog i ogradio se Wink )
Izvinjavam se što se tek sad javljam, naravno cilj mi je da savladam Arduino ali i da osposobim ovaj projekat jer mi je potreban, i to za daljinski za alarme što @npejcic spominje takođe razmišljao, imaju i na ebay-u gotovi programirani moduli sa 4 ili 8 kanala/komandi, problem je što meni treba 20-25 kanala samo to mi predstavlja barijeru i tako sam došao na ovu ideju da to odradim preko Arduina.
I sa ovim prvim modulom nisam upjeo domet dobiti, pa ću sad vidjeti šta će biti sa ovim novim modulom, nadam se da će biti bolji rezultati, ostaje da sačekam dok stignu.
Ako Makso nije jos odlucio sa koim interfejsima ce da pravi daljinsku komandu, mogao bi da pogleda i ovaj modul :
HC-12  433...
Ovaj modul je naravno pogodan za arduino i kazu da moze i do 100 kanala. Koriste ga dosta ovi sto prave DIY dronove...
Evo ti jedan projekt koji koristi ovakav modul za daljinske komande za jedan dron... Tu imas i program za arduino pa mozes skoro da ga primenis sa manjim prepravkama za tvoj projekt...


A ceo projekat imas ovde : LINK
Nije da nisam odlučio, čekam ovaj novi modul da stigne pa ću sa njim probati, a i ovaj moduč čini mi se da nije loš, takođe radi na 433MHz a isti moduli se mogu koristiti i za predajnik i prijemnik, uzeću u obzir, samo da ovaj modul propustim kroz šake, pa javljam rezultate.
Hvala Vam drugari na savjetima. Smile
Danas sam probao sa ovim novim modulom RF3400, ali ima neki problem, receiver kao da mi ne radi, uopšte se ne pali lampica na Arduinu od RX ulaza, samo kada izvadim i ponovo vraćam modul na pločicu jedva da se vidi blicne lampica RX i više ništa, nemam komunikacije između transmittera i receivera?

Probao sam sa istim kodom kao i na prethodnom modulu, valjda nije kod problem?
Da li imaš mogućnost da uradiš dijagnostiku da postoji signal na izlazu iz RF modula? Pođi od toga, pogledaj nekim osciloskopom ili u krajnjoj nuždi audio karticom...

Takođe, stigao ti je na 433MHz a i TX ti je na 433MHz?
Uzeo sam ih u setu, piše na oba 433.

Osciloskop nemam, na koji način da provjerim zvučnom karticom?
Nisam koristio ništa slično, pa ti ne mogu iz mog iskustva direknto preporučiti šta da koristiš, ali evo recimo šta mi je prvo Google savetovao je ovo:
https://www.zeitnitz.eu/scope_en

Ima dosta sličnih softverčića, i trebalo bi sa njim možeš videti izgled signala sa RX out-a. Obzirom da na ulazu zvučne karte postoji redni kondenzator, ne treba očekivati idealne rezultate, ali se nadam da će ti poslužiti.
Da se ponovo vratim na ovu temu, skompletirao sam wifi module i arduino, imam ESP8266-01 module i Arduino Nano pločice, već sam pokušavao neke kodove ali bezuspješno, da li se prvo treba programirati sam ESP pa onda Arduino ili?
Obrati pažnju na naponske nivoe i baud rate! Kako si vezao ESP8266-01 na Nano?
ESP | Arduino
Vcc, EN --> 3.3V Arduino
GND --> GND Aduino
RX --> RX0 Arduino
TX --> TX1 Arduino

Nekako sam napisao ako me razumiješ, ili da tražim šemu?
E, sad kad tako povežem i priključim na računar Arduino ne postoji na COM portu, ali kada isključim ESP (otkačim Vcc) odmah se pojavi Arduino na računaru?
Da nisi ubio ESP? Pinovi na ESP nisu 5V tolerantni potrebno ti je neko prilagođenje nivoa. Treba da vežeš ESP_RX na Arduino_TX i ESP_TX na Arduino_RX.
Ovo za TX i RX sam sada povezao kako si napisao i odmah mi se upalila RX ledica na Arduinu.
Znam da ESP ne toleriše 5V, ali sam vezao na 3.3V izlaz iz Arduina, mjerio sam napon da vidim šta se dešava, kada je ESP spojen guši mi napon sa 3.3V na 1.3V čim odkačim ESp napon se vraća u normalu i Arduino ima komunikaciju sa računarom a ovako ne, ne znam kako sam uspio uništiti ESP sa tim naponom (ako sam i uništio ESP), a po netu sam vidjeo da već tako povezuju ESP sa Arduinom, mada ima i drugih načina preko dodatne stabilizacije napona.?
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9