DIY Electronic projects

Full Version: Arduino - Remote control (RF-TX)
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Danas sam se opet malo igrao, napravio sam ovakve antene i nešto nije uredu, kao da ima neke smetnje, uvijek jedana ledica blinka i onda mogu raditi ostale komande, ali isto tako dok ja prstima diram antenu na prijemniku i čim ja pustim antenu ona jedna ledica na izlazu prestane blinkati i onda ne rade nikako komande.?
[Image: FEEWMQBICMHIP1H.LARGE.jpg]

Da li antene trebaju biti iste ili različite na predajniku i prijemniku?
Sto se tice antene sve moze biti ok, lako ces naci za ove module potrebne duzine koje moras da ispostujes tj za 433Mhz. A smetnje e pa eto po mom naselju zbog kablovske smetnji koliko hoces, vrlo je moguce da je to. RF spekat je poprilicno zagadjen. Koji domet ti treba?
Pa domet što duži to bolje Smile, minimalno nekih 30-tak metara na otvorenom.

Da li bih uspjeo smanjiti smetnje kada bih u kodu prepravio poruke koje razmjenjuju da budu neke duže i slično?

Edit:

Dok samo probavali kodove, koristio sam najobičniji komad žice od nekih 20-tak cm i nije bilo nikakvih problema i smetnji.?
Ne razumem se u kod previse, ali smetnje ako zajsta postoje, mozes ih se resiti povecanjem snage emisije ako je moguce, kao i smanjenje osetljivosti prijemnika. Lako to mozes skloniti koji metar od bilo kakvih izvora smetnji.
Ne znam da li je moguće na ovom modulu mjenjati osjetljivost i snagu ali ima mogućnost za promjenu frekvencije, a kako sam pročitao u deskripciji modula zaviso od napajanja pomjera se i domet signala, ali samo još da ubodem dobru antenu.
Po Ebay-u se prodaju isto ovakve spiralne kao što sam i ja pravio samo dosta kraće.
Ma razumem nezgodni su ti moduli, nisam posebno gledao ali postuj specifikacije ne bi li ga spalio visim naponom. Ma najbolje probmeni frekvenciju, ako nekim slucajem imas onaj RTL-USB ima ga za 10USD na ebayu, mozes videti spektar pa cak na racunaru videti i signal tvog modula. Ako su odvojeni RX/TX na prijemnik mozes da stavis atenuaciju na prijemnik primera -5dB mada ja to ne bih radio i komplikovao. Ajde probaj napravi pravi mali dipol. Plasticna cevka da nosi ove zice duzine ~ 40cm , stavi dve zice 300/433=0.6928..., pa to podelimo na cetiri i dobijemo duzinu 17.3cm za jedan krak, dakle 2x 17.3cm to ce fino da dobaci a sa smetnjama probaj promeni malo frekvenciju, mogu se naci slobodni delovi spektra.  

Kao na ovoj slici samo zicice da budu 17.3cm.

[Image: ffce3e862f7cbf78e37a835e5d14a080.jpg]
Da li da stavljam ovaj dipol i na RX i TX, da li treba biti neka određena žica ili standardna bakarna žica, i još jedno pitanje da li da stavljam koaks kabal jer sam do sad antene lemio direktno na modul?
Nije bitan materijal, tj. za antene se koriste bakar i aluminijum, mozes bez problema koristiti zicu bakarnu na primer iz lan kabla koji nije licnast, debljina pri tim snagama ne igra bitnu ulogu. Naravno lemi direktno na modul obe zice. takodje mozes zalemiti i na priejmnik i vidi rezultate sto se dometa tice. Vidi ako je moguce pomeriti frekvenciju. Takodje vidi kakva je situacija kad okrenes da bude "vrtikalan" i "horizontalan" kako okrenes TX tako uradi i za RX.

Ne znam sta planirs ali moguce su dodatne komplikacije Smile a to je da stavis atenuaciju na prijemu da ne kupi smetnje, i da vrlo malo dignes snagu nekim dodatnim izlaznim stepenom da tih 10mW popnes na 50mW na primer nista vise.
Makso 

Mozes da isprintas toner transferom microstrip antenu za taj opseg .

Evo nekih resenja a imas ih po netu jjos pa sta ti vise odgovara  3

[attachment=21043]
[attachment=21044]

pozdrav
Probao sam sa dipolom samo sam pletenicu koaks kabla vezao na gnd, i opet ista stvar ako je blizu radi dobro ali već na 3m počinje prekid signala, ali moram još da probam mjenjati frekvenciju pa da vidim šta će se dešavati.? Da li postoji neki dodatni modul da povećam snagu?

Namjena je da napravim daljinsku kontrolu kao na onim malim autićima samo da imam puno veći domet tj. minimalno nekih 30m.
(09-27-2016, 12:40 PM)Makso Wrote: [ -> ]Probao sam sa dipolom samo sam pletenicu koaks kabla vezao na gnd, i opet ista stvar ako je blizu radi dobro ali već na 3m počinje prekid signala, ali moram još da probam mjenjati frekvenciju pa da vidim šta će se dešavati.? Da li postoji neki dodatni modul da povećam snagu?

Namjena je da napravim daljinsku kontrolu kao na onim malim autićima samo da imam puno veći domet tj. minimalno nekih 30m.

Slabe ces vajde imati sa tim modulima. U uslovima opticke vidljivosti i bez spoljasnjih smetnji jedva 20-tak metara. U ostalim uslovima nema velike koristi....
Ako bas oces tu frenkveciju da bude veceg dometa i interface for Arduino onda mora skuplji model kao sto je ovo ovde : 433MHz rf long distance transmitter receiver

Moja ti je preporuka da za manje para kompletiras WiFI module bazirane na ESP (01-12F) sa njima ti ne treba arduino jer na sebi imaju digitalne ulazno izlazne pinove pa cak i Analogne pinove. Znaci upravljas direktno sa ostalim hardverom. Jednostavno se programiraju izmedju ostalog i preko IDE za Arduino. Podrzavaju AT komande tako da za proste primere u par minuta sve radi...
https://www.aliexpress.com/item/New-Wire...122.aQQ7td
Ovi ESP8266 moduli su ti i moja preporuka. Osnovne stvari i primere ćeš proći vrlo brzo i imaš gotov modul koji će provereno raditi na tvojih 30m. Ja trenutno imam dva komada (u planu je prošiirenje) na kućnoj WiFi mreži i to radi besprekorno. Regulaciju grejanja u kući radim preko jednog od njih.
Znači riješili smo, sa onim modulom ništa obična igračka samo za vježbanje i ništa drugo.

E sad, sa wifi modulima, kada bih iskoristio ovaj modul na Arduino, a išao bih na Arduino Mega jer mi treba zbog većeg broja ulaza i izlaza, trebao bih imati oko 20-25 komandi, da li bih mogao iskoristiti isti kod što sam koristio na ovim trenutnim modulima?
A vidim da treba i neko podešavanje servera i slično?
A jedan isti modul se može koristiti i na prijemniku i predajniku tj, dva ista modula se samo upare serverima?

Edit:
Meni frekvencija na kojoj će raditi kontrola je totalno nebitna, samo da to radi dobro i bez grešaka, i da je programiranje što jednostavnije kao što smo odradili kod za ovaj trenutni modul uz pomoć @vojinilic.
Ne bi bilo lose da ovde prestavis tacno projekat koji mislis da realizujes tako bi ti mozda i nakucali neki primer ili postavli link ka slicnim projektima. Mozes da koristis sintaksu "Arduino" (C, C++) i kod programiranja ovih ESP8266. Malo ima podesavanje za programiranje preko Arduino IDE ali ni to nije problem. Jedino na sta moras da pazis a to je da ESP8266 nisu toleratni na 5V nego mora 3.3V (mada neki govore da su ih terali na 5V bez problema). Ima brdo primera na internetu tako da mozda malo 'pronjuskas' pa da se cisto upoznas sa nekim osnovnim primerima sa ovim modulima... Ovaj koji navodis da bi koristio ESP8266-01 ti je osnovni modul koji ima na raspolaganju 2 I/O pina tako da moze i on ali moras da znas da je malo 'siromasan'. Za isto ili neznatno vise kupi neki od esp-06 pa do esp-12F imas link u gornjem postu onaj koji sam ti poslao. Taj ti je dobar jer ima kompletnu razvojnu plocu sa USB to Serial cipom i na njemu mozes da vezbas... Ti moduli mogu da rade kao Client ili kao AP i kao oba moda istovremeno. Mozes da mu strpas i web server pa da preko interneta upravljas sistemom.... itd...itd...
Prelistaću još netom da vidim malo primjere šta i kako, uglavnom projekat kao projekat, potrebno mi je da samo ostvarim idealnu komunikaciju između dva Arduina da se samo šalju poruke u serialu za komandu i to je to.
Svakako da se daljinska kontrola može uraditi sa ESP8266, ali ne bih se složio da su RX/TX par koji su inicijalno korišćeni nužno imaju tako mali domet i da su loši...

Šta je problem sa ovom vrstom prijemnika, to su superreakcijski prijemnici i oni imaju dosta digitalnog šuma na izlazu i to je normalno. Kada se pojavi TX signal sa predajnika na toj frekvenciji, taj signal postane stabilniji. Takođe problem sa super-reakcijskim prijemnicima je što ne vole duge periode u jednom stanju "1" ili "0". Zato je bifazna (Manchester) modulacija mnogo prikladnija od NRZ koja se koristi recimo kod UART komunikacije. Uz malo više muke u firmware-u moguće je napraviti dobar daljinac sa ovim modulima.

Ukoliko se želi bolji prijem i nešto jednostavniji algoritam za dekodiranje, potrebno je da se uzme superheterodini prijemnik, dok predajnik može ostati isti. A ovde je bitno reći da kod ovakvih prijemnika postoje dve vrste zavisno od modulacije ASK i FSK. Idealno koristiti FSK modulaciju i superheterodini prijemnik.

Recimo ovo je neka srednja kombinacija koja bi trebalo lepo da radi:
http://www.ebay.com/itm/Geeetech-433Mhz-...SwjMJXBx4y
Ili novi modul ili ovo

http://electronics-diy.com/store/500mW_V...ooster.jpg

Ako ti se ne pravi onda moduli. Vrlo verovatno je taj prijemnik los mozda i nije ali nema drugog razloga...
Sad imam dosta savjeta i preporuka, kada bih išao sa ovim WiFi modulima ESP8266, šta bih sve trebao odraditi da uparim dva modula, da li bi tu bilo puno i komplikovanog posla, a ovi WiFi moduli su me nešto svidjeli em su malecki a ne trebaju im eksterne antene nadam se da meni neće biti potrebne ako uspijem sve to odraditi?
Uzmi u obzir da za taj wifi modul treba mnogostruko više struje od tih prijemnika na 433 o kojima se diskutovalo.
(09-28-2016, 08:31 AM)mp3police Wrote: [ -> ]Uzmi u obzir da za taj wifi modul treba mnogostruko više struje od tih prijemnika na 433 o kojima se diskutovalo.

Takođe, uzeti u obzir i dovoljno dugo vremena za konekciju na WiFi AP koji bi bio u RX delu elektronike.

Kako je, pretpostvaljam, TX modul baterijski napajan svaki put kada se stratuje biće potrebno bar par sekundi da se izvrši konekcija na RX obzirom da se koristi WiFi 802.11 protokol, što baš i nije udobno za daljinsku kontrolu.

Ja bih predložio da Makso još uvek ne odustaje od modula sa kojima je započeo, samo da pogleda recimo bifazno kodiranje i da ga primeni. Očekujem poboljšanje rada i dometa.

Jedan od primera koje sam pronašao na netu:
https://github.com/mchr3k/arduino-libs-m...hester.cpp

Nažalost, Arduino ne koristim, tako da nemam proverene primere...
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9