Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
EAGLE PCB Design Software - Pitanja i Odgovori
Evo ovako bi na brzinu (bez korekcije mernih jedinica) izgledalo crtanje u sketchup-u:
Pomocu metra odredis linije vodilje ili postavis element pa vuces linije po centrima preseka od interesa (ovde naravno vodovi otpornika)
Zatim ucrtavas krugove u osnovu ako od nje kreces pa primenjujes alatku izdizanja/spustanja da dobijes otvor. Prineses otpornik i na kraju
vertikalno spustis. Jednostavno, zar ne Smile
Reply
Hvala...probao i radi to..nisam ni znao da ima ovakav jednostavan nacin...nov sam u Sketchupu ali ovo je odlicno i jednostavno..hvala jos jednom Smile
Reply
[Image: attachment.php?aid=28883]

Uspio sam prilagoditi skiptu, dakle radi se o FreeCAD koji otvara direkt BRD filove od Eagle i u posebni folder se stave step filovi, u pluginu se definira X, Y, Z i Rotacija po X, Y, Z svakog elementa i nakon toga mi na PC-ju za 55sekundi dolazi ovakav PCB generirani...nisam zadovoljan elektrolitima i jos zelim promjenu boja otpornika i natpis na diodama ali za to moram da vidim kako cu sa skiptom..eto ko koristi Eagle, skinuti FreeCAD 0.16 verziju i ovaj plugin po uputstvima instalirat u FreeCAD i nakon toga open BRD i voila.

https://sourceforge.net/projects/eaglepc...files/4.6/


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
(02-21-2019, 09:23 PM)ronovar Wrote: Uspio sam prilagoditi skiptu, dakle radi se o FreeCAD koji otvara direkt BRD filove od Eagle

Ovo izgleda zanimljivo, ne znam samo kako si uspio otvoriti direktno Eagleov .brd. Probao sam skinuti 0.17 za linux i javlja mi da ta to nije podržano. Mora li se nešto još instalirati da to proradi, odnosno s kojom verzijom Eagle treba napraviti .brd. Trenutno imam na raspolaganju 7.2.
Reply
Uputstva za skiptu su detaljna ali nije dosad sto sam vidio par sitnica napisano...dakle da bi ova skipta radila (neovisno jel windows, linux ili savrsen osx), mora da se koristi isključivo FreeCAD 0.16 (dakle ne 0.17 jer u 0.17 su promjenili par komandi za python skiptu), zatim filename koji otvaras nesmije imati razmak (dakle nece ti otvoriti Active Servo PSU.brd, nego mora file da se zove ActiveServoPSU.brd).

Onda u folder \FreeCAD\Mods\PCB\parts stavljas step filove naziva kako si nazvao footprint u Eagle Board Editoru, npr RES_0.4.step, zatim otvoris FreeCAD i tamo imas ikonu na toolbaru Assign Models i tu definiras svoj model i putanju do step fila komponente gdje nazivi komponente moraju biti tocno definirani kao sto su u Eagle Board Editoru. Nakon toga ides na File->Open-> odaberes brd i file ti ce ti se otvoriti, ako ti javi koju gresku (meni je javljao prije kad sam radio vise revizija footprint komponente onda javi pa napisem detaljno sto treba u brd da se makne rucno).

Evo ako gdje zapne javi tu sam da pomognem, ja sam prije radio sa Sketchupom ali FreeCAD skipta ima velik dio mogucnosti...i puno je jedostavniji.
Reply
Ima i ovo cudo koje radi poprilicno lepo:
https://eagleup.wordpress.com/2014/10/19/eagleup-4-5/

Eksportujes iz Eagle-a importujes u Sketch-up i vozi, dodas neki fin renderer plus (Lux npr.) i lepi rezultati mogu da se postignu lako.
Reply
Tu sam skiptu ja koristion prije i to radi jako lijepo, ali problem je kad uvezes DAE file (koji se jako tesko dobije iz step fila), moras da nekoliko minuta centriras po X Y Z element na PCB, sto je nelogicno i puno se trosi vremena, ova gore skipta za FreeCAD ima edit komponente i upisujes brojeve pod X Y Z i ima za svaku os rotaciju, da ne govorim koliko je jednostavnije rotacija PCB-a i pisanje skripte i brze radi od Sketchupa..sa sketchupom sam izgubio 3 dana i nisam uspio centrirati komponente, dok u FreeCAD-u tzo uradim u roku par sekundi Smile
Reply
Mozda iskace iz teme ali evo kako  KiCad5.0 Importuje External 3D Models

Lp,
YuMERA
Reply
Danas sam uspio kompletirati komponente ( i ispraviti krivo okrenutog mounting 2 pcb konektora - zato je super 3D da se vide greske kod montaze), pa evo malo mogucnosti sto FreeCAD+Eagle nudi...

https://i.imgur.com/xOZYG97.gifv
Reply
Dali je ko radio sa ULP skiptama u EAGLE?

Muku mučim ima već dva dana, neznam kako da zbrojim (ili oduzmem) varijablu koja je pokupljena sa centra elementa, dakle sa Boarda pokuim centar varijablu >NAME komponente i ta vrijednost centra mi je offset varijabla, i sad trebam da zbrojim tu offset varijablu sa centralnim linijama koje mi definiraju neko slovo ili broj (radim skriptu za generiranje fondova u eagle boardu iz DOS programa).

Dakle zanima me kako u ULP napraviti ovo:

string cmd = "";
board(B) {
B.elements(E) if (E.name == "R1") { cmd = "LINE 25 0.254 ((-0.950 + E.x) 0.635) (-0.950 -0.635);
}

E.x mi je centar >NAME varijable (EAGLE footprint R1 npr) i on u ovom primjeru iznosi 17.78

Dakle gore bi mi trebala opercaija:

((-0.950 + 17.78) 0635) i iz toga treba da dobijem (16,83 0.635)
Reply
Danas sam naletio na jednu prekrasnu stvar u 9.x verziji, prekrasnu da bi odmah otkantao sve nove verzije koje je Autodesk napravio i vratio se na 7.x do daljnjega... Angry 

Radi se o prebacivanju SMD elemenata sa gornjeg na donji sloj. U 7.x uzmeš mirror klikneš na element i riješeno pitanje, padovi elementa koji su crveni(gornji sloj) postanu plavi(donji) i riješeno. U 9.x uzmeš mirror i klikneš na element i čudiš se zašto se ništa ne dešava, element je još uvijek crven. Kao da bi morao napraviti footprinte za sve smd elemente, jedan za gornji a drugi za donji sloj.
Reply
@Khadgar2007

Jesi probao da prvo kliknes na select naredbu, selektiras objekte i onda mirror naredba na selektirane objekte?

EAGLE je jako mocna stvar samo je nase "ljudsko" znanje limit...ja kad sam se prebacivao na EAGLE nisam znao kako napraviti za dimension layer one krugove...kad vidi kliknes na miter, stavis 1,578 i klikas po uglovima i naprave se lijepi zaobljeni krugovi.

Dok u sprintu mi je trebalo 5minuta da smanjim linije po uglovima za 1,578mm pa napravim polukrug pa stavim radius 1,578mm, pa to povezem na uglu i onda duplicate i tako jos 3x Smile
Reply
Probao upravo sada, ne ide. Odem i na properties elementa di ima mirror checkbox i ćorak.
Ajde ti probaj budući da koristimo isto verziju EAGLEa.
Reply
(03-13-2019, 04:12 PM)Khadgar2007 Wrote: Probao upravo sada, ne ide. Odem i na properties elementa di ima mirror checkbox i ćorak.
Ajde ti probaj budući da koristimo isto verziju EAGLEa.

Meni miror u v9.x radi savršeno normalno kao i u v7.x
Reply
Mirror u layout editoru,da ti prebaci recimo smd sa gornjeg sloja u donji? U šemi mirror radi ok, to nema govora ali u layoutu jedino na čemu mi radi mirror su nazivi elemenata,a kada kliknem na sam element/footprint ćorak.
Koju verziju imaš?
Reply
(03-14-2019, 09:49 AM)Khadgar2007 Wrote: Mirror u layout editoru,da ti prebaci recimo smd sa gornjeg sloja u donji? U šemi mirror radi ok, to nema govora ali u layoutu jedino na čemu mi radi mirror su nazivi elemenata,a kada kliknem na sam element/footprint ćorak.
Koju verziju imaš?

Imam v9.0.0. Tražio sam i dobio link za DL od Milan94, kada je ovdje ponudio još nekom...
Prije toga sam bio na v7.1 Sada se lagano nerviram i navikavam na novotarije Smile
Ali što se tiče miror funkcije u layoutu, to radi, savršeno normalno.
Reply
Prijavio sam na EAGLE forum par bugova a isto i ovaj od SMD mirror da ne radi u Board Editoru...koristim EAGLE 9.2.1 i on mi je bas po mjeri napisan za mene.
Reply
Znači niti tebi ne radi?
Reply
Ne radi nikako, nisam se stigao javiti jer mozgam GF u EAGLE, probao sam ne radi i neradi mi ni kada kliknem na komponentu u Board Editoru rucno stavim position i nece da makne footprint a na wire rucna pozicija radi..onda moram da postavim grid pa da kliknem na komponentu i move komponente...ima EAGLE puno bugova....napisao sam im te bugove tri koje sam nasao i na shemi i vidjet cu sto ce da odgovore i srede...probaj u schematic editoru staviti format A3 nabacaj na shemu cca 80 komponenti...i onda idi na zoom i wire tj povezi pinove..cim povezes jedan pin pisat ce ti EAGLE not responding jedno 10sec i onda ce ti dalje biti OK, i tako za svaki wire..znaci bug je kad imas puno komponenti na schematic editoru i ides na zoom i to povezivat...a zamisli da se radi na A2 ili A1 ili A0 pa EAGLE bi zakucao samo tako...a to koriste profi firme koje imaju A0 plotere da razdradjuju lakse projekte u dijelove i na kraju spajaju u cjelinu.
Reply
To sam isto primjetio da je ovaj 9.x dosta sporiji od 7.x . Izgleda da od kada je Autodesk preuzeo EAGLE da su počeli nanovo pisati kod,grafički ga uljepšavati i to je dosta usporilo sam rad u programu. Tako da do daljnjega kao što sam već prije rekao 7.5 verzija i vozi. Tongue
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)