Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Od babe devojaka (opet :) )
#1
Prvobitna tema je nestala u padu starog foruma, mada i nije bila toliko bitna da bi se spasavala, evo na brzinu (i u vise postova) opet ista price, mozda nekom bude inspiracija Wink.

Jensen Champion C1 zvucnici koji sam za mali novac kupio kako bi zamenili aktivne PC zvucnike. Naravno radi se o pasivnim kutijama.
Zamisao je bila da se kutija dampira bitumenom, zameni ozicenje i stave kvalitetniji delovi u "skretnicu", mada se nije znalo od cega se ista sastoji Smile.
I naravno da to kosta sto manje, jer nije imalo svrhe ulagati u delove vise nego sto su kutije placene.

Jedna kutija je imala ulubljen dust cup, jedna udaren cosak, nakon otvaranja ispostavilo se da je jedan visokotonac odvojen od nosaca sto je reseno BlueTack-om.
I pored svega toga zvuk je bar meni bio iznenadjujuce dobar ako izuzmemo navikavanje na nearfield slusanje jer mi do tada racunar nije sluzio za slusanje muzike.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#2
Kao sto vidite, skretnice skoro da nema Smile. Tj. jedan bipolarni sljam od kondenzatora i par licni koje izigravaju ozicenje pa jos sa buksnama. Ono sto me iznenadilo je dihtung koji odlicno zaptiva bas drajver i kutuju.

Prvo sam uradio dampiranje stranica kutije Azmavibom. Lepljeno Henkel lepkom za drvom, nasao mi se pri ruci a radi posao. Lepak je od onih koji hvataju za 20-tak minuta tako da je sve islo relativno brzo. Naravno za potpuno susenje treba da prodje dosta vise vremena ali za nastavak radova nema potrebe mnogo cekati.
Mozda sam trebao da zalepim malo i na zadnju stranu ali nije mnogo mesta bilo zbog terminala i bas reflexa.
Osim na tezini kutija je dobila i tuplji zvuk pri kucanju u stranice. Daleko je to od neke vrhunske kutije ali definitivno dampiranje pomaze koliko toliko.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#3
Prelijepe su ti kutije,sta cekas-usisivac u ruke i izvuci tu udubinu nalijevom zvucniku SmileSmile
Reply
#4
Za ozicenje sam koristio 1.5 mm2 jagodinski strujni kabal. Sto je sigurno sigurno je Smile. Odustao sam od zvucnickih jer sam od kvalitetnih imao samo 2.5 mm2 sto je previse a od manjih preseka je u prodavnicama bilo samo kinesko djubre gde je pitanje da li i ima i koliko bakra u sebi.

Na bas drajveru nisam sekao i nastavljao zice kao sto je bilo u fabrickoj verziji vec sam samo blankirao zice i lemio direktno na kontakte.

Kondenzator na visokotoncu sam pravio od Philips polikarbonata od 1 uF vezanih u paralelu. Kako ne bi vibrirali pricvrscivao sam ih za visokotonac sa Bluetack-om.

Uporedna slika nove i stare zice...


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#5
Lepo ti ovo napreduje. Smile
Baš me zanima kakva će biti razlika u zvuku.
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#6
Ma ovo je odavno zavrseno, nego je tema nestala u akciji pa rekoh da je ponovim Smile.
A razlika, da se cuje, cuje se Wink.
Reply
#7
Na kraju sam izvukao ulubljen dust cup usisivacem. Mnogo teze nego sto sam ocekivao ali je izasao. Poznaju se linije na kartonu gde je bio izlomljen ali nista strasno.

Sredio sam okrnjen zadnji cosak kutije koliko je to bilo moguce...

Mozda ne bi bilo lose zameniti i terminale ali bi neki ljudski kostali vise nego cele kutije Smile.

Pored zvucnika tu je pojacalo Winton sa starim i originalnim Toshiba-ma u izlazu Wink, M-Audio Audiophile 192 zvucna kartica, srebrni interkonekti.
Na slici se vidi kako to sve izgleda. Nije savrseno postavljeno ali tako je kako je.

Sto se tice zvuka, razlika se cuje posle 5 sekundi slusanja. Od prirodnijeg, manje obojenog zvuka (posebno u srednjim) do prezicnijih i cistijih visokih do mozda nesto dubljeg ali znatno cvrsceg basa.

Verovatno se iz ovih zvucnika moze izvuci jos bolji zvuk obzirom kako sada sviraju ali treba uraditi ljudsku skretnicu a ja za to nemam ni znanja a ni vremena da eksperimentisem i menjam do besvesti Smile.

Sto se mene tice, ovo je vredelo uraditi. Dobitak u zvuku je toliki da opravdava "posao" posebno jer mi je to bilo zadovoljstvo raditi.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#8
Nemoj magnet blizu HHD-a,da ti ne padne sistem k'o sto je meni kad sam stavio kuciste pored neke petnaestice Big Grin
Reply
#9
(05-30-2014, 09:53 PM)AcaJevtic94 Wrote: Nemoj magnet blizu HHD-a,da ti ne padne sistem k'o sto je meni kad sam stavio kuciste pored neke petnaestice Big Grin

Mozda ti je bilo plasticno kuciste ? Smile
Reply
#10
Nije Smile
Reply
#11
Onda si imao previše pornića na HDD! Big Grin
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#12
(05-30-2014, 10:13 PM)TDA Wrote: Onda si imao previše pornića na HDD! Big Grin

Takav gubitak sadržaja HDDa se najteže preboli...
Reply
#13
haha ha ha - joooj kad se sjetim one plave sa roze...tu me nešto zaboli.... Big Grin Big Grin
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)