Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
moj predlog RIAA preamp-a
NJM2068 se nekada proizvodio u 9-pinskom SIP pakovanju, a sada se proizvodi u 8-pinskom SIP pakovanju. To je prevashodno za industrijsku primenu u japanskim pojačalima. To nije lako nabaviti za samogradnju. Međutim, ta SIP pakovanja su daleko najbolja kada je reč o tehničkim performasama. Bolji je raspored između dva opamapa, tako da je manje crosstalk-a. A taj raspored i veličina samog pakovanja su bolji i iz termičkih razloga. Kod 9 pinskog pakovanja imaš dva pina za pozitivnu granu napajanja tako da kad praviš nešto komplikovano (kao što su japanska industrijska pojačala) a hoćeš jednostranu PCB, onda možeš lakše da dovedeš napajačke vodove sa različite strane. Meni je smešno kad neki ljudi kritikuju upotrebu SIP pakovanja. To Japanci ugrađuju u industrijske proizvode jer je to najbolje!
Reply
(01-09-2018, 08:12 PM)Khadgar2007 Wrote: Imam jedno pitanje vezano za upotrebu nekih opampa za RIAA phono(šema od TI iz Macolinog prvog posta) jer sam naletio na mališane u metalnom kućištu sa oznakom OP07 i AD542. Oba imaju slične karakteristike osim slew ratea di se razlikuju ko nebo i zemlja. OP07 ima malih 0,3V/uS dok AD542 ima lijepih 13V/us pa bi po meni AD542 bio prikladniji.

Uglavnom, u planu(već imam toliko planova da neću za života ih ispuniti...) je da napravim kompletno dual mono konstrukciju,dva napajanja i dva phono dijela, L+R kanal. Čitaj DESET komada opampova, e sada za RIAA pretpojačalo bi se možda našlo 6 komada AD542 tako da bi za napajanje trebao upotrijebiti nešto drugo. Recimo LME49100 toga imam 4 komada na lageru, ili ako bi u tu ulogu mogao upasti onaj OP07 sa početka priče jer po nekoj mojoj računici slew rate nebi trebao biti toliko ključan kod napajanja jer napon napajanja kada dođe do opampa za filtraciju napajanja ne bi smjeo da šeta niti blizu 0,3V koliko je slew rate OP07.

Iz DS opampova:

OP07: 10nV/sqrt(Hz), 0,3pA/sqrt(Hz), 5uV/V PSRR ili 20log(5E-006)=-106dB, Out current max 10mA...

-previsok ulazni naponski šum, izlazna max struja premala
-neče ti zadovoljiti kao ulazni opamp za RIAA, a neče zadovoljiti ni po pitanju izlazne struje u konfiguraciji PSRR napajača,
pošto treba da napaja tri opampa sa cca barem 30mA strujnih zaliha
-zadovoljio bi u ulozi DC servo

AD542: 20nV/sqrt(Hz), ulazni strujni šum nije definiran, ali pošto je BiFET ulaz ranga je nekoliko fA/sqrt(Hz),
PSRR oko 100dB, Out current max 40mA

-ima previsok ulazni naponski šum
-zadovoljio bi za PSRR napajač RIAA preampa (PSRR i izlazne struja)
-zadovoljio bi i eventualno za DC Servo opamp iako nema naročit OpenLoopGain  (OLG 100dB+)
koji je potreban za dobar Integrator, što DC Servo jeste.

PSRR napajač zapravo treba opamp sa visokim PSRR karakteristikama
(-100dB ili još bolje potiskivanje šuma iz napajanja)
i sa izlazom koji ima barem 30mA+ strujnih resoursa
i zadužen je samo za napajanje RIAA sekcije i DC servo
(tri opampa u jednom kanalu)
AD542 mogao bi zadovoljiti tome.

U RIAA sekciji neče ti zapravo zadovoljiti ni jedan od tih što si jih naveo, svakako bolji bi bio OP07 iako po SR ne (mali SR 0,3v/usec)
MM zvučnica ima tipičnu impedancu od cca 47K i skupa sa ulaznim strujnim šumom formira "ulazno impedantni naponski šum"
koji se zbraja skupa sa ulaznim naponskim šumom
(zbraja se kao u neku višedimenzijsku diagonalu,
nalik naponski šum e_tot = sqrt{(šum_1)^2 + (šum_2)^2 + ... + (šum_n)^2} )
pa zato treba voditi računa da pored vrlo niskog ulaznog naponskog šuma, odabran opamp ima i što manji ulazni strujni šum!

NE5534(32) je zapravo zasad najbolji izbor za MM RIAA ulazni opamp sa najmanjim sveukupnim ulaznim naponskim šumom.
NJM2068DD je takodjer odličan izbor za RIAA sekciju.

Tu imaš i sve sažeto (zapravo svih 21 stranica te teme)  na PCB-ju:
http://forum.yu3ma.net/attachment.php?aid=22529

:-)
LP
Dragan
Reply
Dragan je ovo odlično objasnio, a ja imam samo jedan kratak komentar povodom NJM2068DD.

NJM2068 je verovatno dovoljno dobar za ovu primenu, ali ga je veoma teško oceniti jer je proizvodjač učinio sve da u DS njegove karakteristike zamagli i tako onemogući objektivno poredjenje sa drugim opampovima.
Šum je naveden kao ukupan izlazni nivo za serijski otpor na ulazu od 300R, filtriran prema ANSI A (dobitak od oko 3dB u odnosu na "flat" rezultat, čime se takodje skriva i podatak o 1/f kolenu), bez razdvajanja na strujni i naponski šum. U slučaju realnog opterećenja (MM glava) veoma je važno znati pojedinačne udele šuma jer induktivitet glave menja karakter šuma na izlazu. Pored toga, nema podatka o frekv. opsegu u kome je šum meren, a znamo da je pri navodjenju apsolutnog nivoa šuma to bitan podatak.
THD podatak je neupotrebljiv iz istog razloga kao gore.

Još jednom, ne tvrdim da je NJM2068 loš izbor za RIAA preamp, ali način na koji su njegovi podaci predstavljeni stvara osnovanu sumnju da proizvodjač nešto krije, ne želi objektivno poredjenje s konkurencijom i očekuje od korisnika da mu veruje na reč.

Pozdrav
Reply
NJM2068 je verovatno u nekim parametrima i bolji od NE5534. U japanskim pojačalima gde se koristi u linijskim predpojačanjima može da se vide kombinacije u fidbek grani reda veličine 500R i 200R. Tako male vrednosti su moguće jer NJM2068 ima veliku izlaznu struju, što nije zanemarljivo kad opamp treba da u fidbek grani pogoni kombinaciju otpornika i kondenzatora. Ko ima vremena da čita velike tekstove o O2 headphone pojačavaču što je pisao NWAVguy, tamo imaju veoma relevantna merenja sa poređenjima sa nekoliko vrhunskih audio opampova (među njima i LM4562) gde se može videti da je NJM2068 ekstremno dobar opamp po niskoj ceni.

Ali cela ova priča o kvalitetu i tehničkim specifikacijama nema mnogo smisla kad se razmotre limitacije samog medija gramofonske ploče. Onda postaje jasno da i uPC4570 ima sasvim dovoljno kvaliteta za RIAA stage. Potpuno je off mistifikovati RIAA stage-eve. Niti je potreban neki spektakularno nizak šum pojačavačkog kola niti neka spektakularna preciznost RIAA karakteristike. Koloracije i limitacije samog medija i sobe za slušanje su toliko velike da u jednom koraku obesmisle sve napore oko izrade visokokvalitetnog uređaja. Sasvim je dovoljno napraviti single stage RIAA iz aplikacione šeme za LM833. Komplikovani RIAA stepeni sa teško nabavljivim i skupim delovima su totalna besmislica i oni neće ništa bolje zvučati u realnim uslovima od najjednostavnijih i najjeftinijih alternativa.
Reply
Pre nekoliko meseci je drugar dobio ponudu da upola cene kupi skupi Lehman phono stage (c. 400e). Prodavac mu je nekoliko dana stavio naraspolaganje da posluša uređaj. Drugar je iz radoznalosti otvorio uređaj i prepisao oznake sa delova koje mi je nakon toga saopštio. U MC sekciji je bio THAT instrumentacion pojačavač a u RIAA sekciji OPA2134. Lehman-u je sasvim jasno da OPA2134 neće pokvariti zvuk uređaja iako ima dvostruko veći naponski šum od običnog NE5532. Poenta cele priče je da skupoceni Lehman sa veoma kvalitetnim kondovima i otpornicima nije radio ništa bolje od komercijalnog NAD PP1 stage-a koji košta 50e. Drugar na kraju nije kupio Lehmana ni upola cene.

Onome ko želi da sluša ploče (i da ih kupuje po današnjim cenama) skup industrijski uređaj ili vrhunska samogradnja neće pružiti ništa više zadovoljstva od najskromnijih jeftinih phono strage-eva. Mnogo je bolje kupiti desetak ploča više nego se zanositi nabavkom skupih delova koje treba mesecima ganjati u inostranstvu.
Reply
Hvala svima na odgovorima, pogotovo Draganu koji je zašao malo u detalje i skrenuo mi pozornost na što da gledam u datasheetu kada treba izvlačiti posljednje elektrone iz OPampova.

Da se malo osvrnem na Ivanlukica i nabavljanje dijelove mjesecima od tko zna kuda. Recimo da idem raditi sve po šemi kako je navedeno u TI aplikacionoj noti, sve dijelove kupim u TMEu i dođu mi za par dana. Cijenu najviše diktiraju OPampovi iako kada se zbroji i ostala "sitnarija" nakupi se toga dosta.

Uglavnom odluka je pala da ću raditi ovaj phono samo ne najviše zanimalo da li se mogu "izvući" sa ovim OPima koje sam nabrojao jer su mi ti dostupni za nula love. Izgleda da ću onda za RIAA staviti LME49710 jer ih imam tri komada u to-99 kućištu na lageru pa kupim još tri komada da ne moram slušati MONO. Wink A za napajanje onda AD542.

Što se tiče PCBa ovaj puta neću izmišljati toplu vodu već ide Draganova izvedba, jedino bi je trebao prepraviti da koristi dva OPa u napajanju. Wink
Reply
Od Ivanovih tvrdnji iz zadnja dva priloga izdvajam tri koje bih želeo da komentarišem.

Sledeći Ivanovu logiku ispada da nema smisla praviti bolju tehniku nego što je maksimalno izobličenje izvora zvuka (u ovom slučaju ploče). Primera radi, ako je izobličenje izvora reda 3%, onda ni jedna komponenta sistema ne bi trebala da bude bolja od toga.
Medjutim, ta logika zanemaruje činjenicu da se izobličenja i šum svake komponente sabiraju kao efektivne vrednosti i da će ukupan rezultat uvek biti gori nego što ga poseduje izvor zvuka.
Iz prethodnog izvlačim zaključak da ono što pravim treba da daje što manji doprinos kvarenju kvaliteta nosioca zvuka, odn. da ima što niži šum i izobličenja, tim pre što je sabiranje kvadratno pa se mali doprinosi u konačnom zbiru skoro ne primećuju. Na primer, ako izvor zvuka ima izobličenja od 1mV i preamp takodje 1mV, rezultujuće izobličenje će biti sqrt(1 + 1) = 1,414, ali ako preamp ima izobličenje od 0,1mV (20dB manje, što nije teško postići), onda je rezultujuće izobličenje sqrt(1 + 0,01) = 1,005, sa izobličenjem od 0,001mV imaćemo 1,0000005, itd. Isto važi i za sabiranje šuma.

Sada se postavlja pitanje koliki šum treba da ima RIAA preamp da bi njegov doprinos u ukupnom rezultatu bio zanemarljiv. Postoje istraživanja te vrste, a jedno od najnovijih je objavio H. Polak u Linear Audio Vol. 6. Da ne ulazim u detalje, za MC zvučnicu bi nivo šuma na ulazu trebalo da bude oko 1nV/sqrt(Hz) pri pojačanju od 60dB na 1kHz, što se može postići jednim AD797 ili paralelnom vezom nekoliko FET ili BJT tranzistora. Dakle, nikakva svemirska tehnika ili specijalne komponente (napravio sam obe gore pomenute varijante).
Kod MM zvučnice, moje optimalno rešenje je 5534A (zbog loše kombinacije strujnog i naponskog šuma 4562 nije prvi izbor, kao ni 49990 - takodje isprobano). Opet, nikakva posebna tehnika niti cena.
Ko hoće da sazna više, neka pogleda rezultate merenja koje je D. Self prezentirao u svojoj knjizi  "Small Signal Audio Design".

A što se tiče Lehman preampa, jedno od elementarnih predznanja u niskošumnoj tehnici je da se na ulazu ostvari najniži nivo šuma i dovoljno visoko pojačanje, tako da naredni aktivni i pasivni elementi imaju zanemarljiv doprinos u ukupnom šumu na izlazu (opet zbog kvadratnog sabiranja). I to je minimum koji od takve firme očekujem.

Možda je NJM2068 zaista bolji od 5534A u nekim parametrima, ali se to iz DS ne može videti. Moja kritika u vezi s tim se odnosila na njihov marketing koji zamagljuje karakterisitike i onemogućuje objektivno poredjenje sa drugim komponentama, odn. očeukje da im se slepo veruje. Da su bolji od drugih ne bi propustili priliku da to i istaknu.
Tako smo verovali i VW-u da njihovi Dizel motori ne krše propise o zagadjenju okoline, pa znamo kako se završilo.

Pozdrav
Reply
Braca je moje komentare interpretirao na svoj tehnocentričan način. Ja nisam tvrdio da neki jako osetljivi instrument ne može da pokaže razliku u nivou šuma između komponenti. Samo sam izneo moja sopstvena subjektivna zapažanja. Ja sam u moj RIAA stage ugradio podnožja za opamp tako da sam mogao da isprobam razne opampove. Moj zaključak je da u subjektivnom smislu običan 4558 može sasvim lepo da se upotrebi čak i za tako zahtevnu aplikaciju kao što je RIAA ekvilizacija. Razlika u zvuku je tako mala da se postavlja pitanje vredi li ugrađivati bolju komponentu. Lehmann je zaključio da je bolje staviti komponentu koja ima više šuma ali koja daje jednu specifičnu "toplu" koloraciju karakterističnu za j-fet opampove. U audio stvarima ukus igra znatno veću ulogu od tehničkih specifikacija. To najbolje znaju industrijski proizvođači jer njihov profit zavisi od toga da li će se potrošačima svideti zvuk, a ne od toga kakve su tehničke specifikacije uređaja. Tehničke specifikacije su više ili manje irelevantne. Da su tehničke specifikacije najvažniji faktor niko nikad ne bi kupio cevna pojačala.

Ipak, ne mogu da sporim da nekim tehnocentričnim samograditeljima predstavlja veliko zadovoljstvo da grade uređaje koji su u tehničkom smislu napredni. Naravno i to je neko zadovoljstvo. Ali to nema direktne veze sa percepcijom zvuka. Moe iskustvo je da se većini ljudi, kad im se demonstrira ultralinearan zvuk, takav zvuk nimalo ne sviđa.
Reply
Ivane trebalo bi da probas MM iz teme http://forum.yu3ma.net/showthread.php?tid=291
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
Priznajem da sam već jako dugo na pogrešnom putu, ali ne svojom krivicom i zato molim da mi se uzmu u obzir olakšavajuće okolnosti.
Krivi su neki ljudi, a naročito knjige i članci koje su pisali i čiji sam sadržaj nekritički preuzeo.

Počelo te još u osnovnoj školi, kada su me učlanili u Radio klub u Kragujevcu. Kada sam došao do srednje škole rekoše mi: "Mali, ovo je časopis "Radioamater", pametna stvar, čitaj i pamti šta ljudi pišu". Tu je tada pisao i neki Mirko Vožnjak, koji nas je iz broja u broj davio šemama i receptima za sendvičiranje izlaznih trafoa cevnih pojaćavača, a sve u svrhu smanjenja izobličenja. Ne napravih tada ni jedan od njegovih trafoa (još sam imao zdrav razum), ali sam se tada, onako neiskusan, već navukao na temu malih izobličenja.
Kasnije su došle neke druge knjige, pa tako naručim merne kartice firme Burr-Brown, kad u neko doba dolazi njihov predstavnik i kaže da sam prvi u Srbiji koji ih je naručio, pa želi da se upoznamo i tako me uz kafu pita zašto sam ih naručio. Ja kažem da sam to odlučio na osnovu njihove literature, a on se smeška i ja polako ukapiram da je srećan što sam se upecao na njihov marketing, ali sada imam problem kako da objasnim dekanu zašto sam potrošio fakultetske pare za lošu opremu. Na svu sreću, napravismo neka merenja pomoću tih kartica, rezultati behu dobri, pa sam se nekako izvukao.
U to vreme sam čitao i neke druge autore, a najviše me je zbunio Jim Williams sa svojim ultra linearnim oscilatorima i drugim mernim kolima kojima je testirao linearnost A/D konvertora. Čuj, linearnost, pa kome to uopšte treba, što li taj gubi vreme? A opet, ako to već radi mora da postoji i neka potreba.

U krivce za moje skretanje s pravog puta spada i Scott Wurcer. Napravio čovek ultra linearni i niskošumni AD797, a ne zna da se tajna uspešne primene tog čipa u RIAA preampu nalazi iza njega, i to u ošumljavanju njegovog izlaza. Naročito ako se pri tom vodi računa o temperaturi dodatog šuma.
Vidim da John Curl već par godina pokušava da ga ubedi u prednosti direktivnosti kablova i uzaludnosti niskih izobličenja, ali bez uspeha - S. Wurcer je beznadežan slučaj.

Da pomenem sada i jednog od mladjih autora koji je odgovoran za moje probleme. Onaj Putzeys me je prvo sludio svojim jednostavnim preampom sa THD od -120dB, a završni udarac je bio preamp i DAC sa -150dB. Šta reći, osim da kod nas u selu kažu da dokon pop i jariće krsti.

Taj moj kruti odnos prema knjigama i racionalnoj teoriji me je u životu ponešto i koštao, odn. uskratio mi moguće dobitke.
Pre petnaestak godina zamolio me prijatelj da pogledam pronalazak njegovog kolege (maš. inženjera) i dam mišljenje. Radilo se o hidrauličnoj mašini i već na prvi pogled je bilo jasno da ispred sebe imam perpetuum mobile. Ubedjivali smo se neko vreme i ja na kraju kažem da bih njegov pronalazak mogao da prihvatim samo ako se odreknem Njutnove mehanike. Čovek se ozari i kaže da sam konačno shvatio o čemu se radi, a ja kažem da bi to onda bilo vredno Nobelove nagrade, ali da ja ipak ne mogu tek tako da odbacim Njutna, pa nek' košta šta košta. Ono, nudio mi je polovinu nagrade, nije da nije, ali ja zastranio i od toga ne bi ništa. Ali, opet, i dan danas se pitam da li je to bila ispravna odluka...

A što se tiče audio tehnike, i tu me grize crv sumnje. Sa svakim smanjenjem šuma i poboljšanjem THD uredjaja preko kojih slušam muziku, sve više snimaka mi se sve manje svidja. Doduše, ima i snimaka koji mi se sve više svidjaju, ali se sada postavlja pitanje šta je tu kokoš, a šta jaje. Da li su ploče čiji mi se zvuk (Tandberg 1040P i Ortofon FF15E) pre 40 godina svidjao, a sada više ne, i tada bile loše ili je moja nova oprema svojim svojim niskim šumom i izobličenjima pokvarila zvuk koji mi se nekada svidjao? Da li da te snimke uklonim iz zbirke ili da ošumim RIAA preamp (povećanje izobličenja takodje dolazi u obzir), pa da opet budem srećan kao pre? Ili da možda ipak prihvatim da je nova oprema samo iznela na čistinu defekte tih snimaka?
Da mi je da nadjem knjigu koja bi mi to objasnila, baš bi mi pao kamen sa srca. Ili možda neko zna gde ima kurseva na tu temu, pa da se prijavim - uvek ima šanse da se nešto novo nauči.

Ovako, kako je, izgleda da mi nema spasa. Ali, kao što rekoh, nije moja krivica...

Pozdrav
P.S. Vidim da sam se raspisao. Izgleda da čitanje knjiga navodi čoveka da pomisli da može da bude i pisac, a to mi nije bila namera. Izvinite...
Reply
Daklem, Braco, stvarno si zastranio i nema ti spasa! Smile
Reply
Braco, mozda treba da pocnes da pijes. Tada ce ti ovi neslusljivi snimci opet biti na repertoaru Big Grin
Reply
NJM2068DD je odličan za MM RIAA, DD serija je baš predvidjena za niskošumne aplikacije i po tom pitanju je ravan (ako ne bolji) od NE5534(32).
https://eu.mouser.com/ProductDetail/?qs=...zRJw%3D%3D
NE5534 ima i nekoliko dodataka (koje sam uključio na PCB), Ccomp koji je zapravo direktno vezan kompenzacijskim svrhama i vezan sa "koloracijom" ulaznog dijela, 7pF+/-koji pF je taj "najdopadljiviji" zvuk.
Tu je i OffsetNull trimmpot iako imamo DCservo sklop, za kojeg se može upotrebiti i TL071, 081, OPA134, LF351...i mnogi drugi opampovi sa OpenLoopGain barem oko 100dB.
NJM2068 možemo opteretiti sa izlaznim opterečenjem od 200R
i još možemo imati izlazni naponski swing od 20Vpp sa napajanjem +/-15VDC
što pokazuje dobre izlazne strujne resourse od cca 100mApeak, pa se može NFB prvog dijela spustiti i tako pridobiti na manjem šumu.
Opterečenjem opampa narasta i THD, pa treba pronači i taj kompromis izmedju manjeg šuma i/ili manjem THDju.

RIAA kriva je uradjena sa dva konda koja bi trebala biti Styroflex od 100nF, material sa najmanjim THDjem,
pa treba početi prvo sa njima.
Primer:
Pronadjemo dva kom 118200pF/30V
(Styroflex ili Polystyrene kondovi imaju male tolerancije vrednosti pa se podaju na takav način...)
i dva kom recimo 82500pF/40V

RIAA kriva se sastoji od nekih predefiniranih tačaka (dva pola i jedna nula) frekventne krive,
i to su 50,5Hz, 505Hz i 2120Hz
i na te freq trebamo onda računati vrednosti RC konstanata RIAA sklopa.

Pogledajmo pasivni dio RIAA, to su 750R i 100nF,
freq = 1/{2PI*R*C}=1/{2*3,14*750*100E-009} = 2122Hz
umesto 100nF stavljamo recimo sada 82500pF i izračunamo potreban R
R = 1/{2*3,14*2120Hz*82500E-012} = 910R, i stavljamo ga umesto tog prijašnjeg 750R po shematiku.

Onda imamo taj drugi 100nF koji je u krugu aktivne RIAA u prvom dijelu predpojačala u njegovom NFB.
Imamo 100nF i otpornik od 31K8, zaduženi su za:
freq = 1/{2PI*R*C} = 1/{2*3,14*31800*100E-009} = 50Hz
postavljamo sada tu umesto 100nF po shematiku kond kojeg smo našli (na nekom oglasu ...kod druga forumaša...) 118200pF
freq=50,5Hz i tražimo adekvatan otpornik da zadovoljimo RIAA krivi
R=1/{2*3,14*50,5Hz*118200E-012} = 26660R, i stavljamo 26K6 ili 27K metalfilm, koji imaju i najmanji šum po materialu
sa 27K smo na oko 49,9Hz i nije to neka velika pogreška uopšte!

Kond 118200pF tvori i freq (nulu u krivi odziva, dok su prve dve freq tačke polovi u krivi) 505Hz skupa sa otpornikom 3K3
freq = 1/{2PI*R*C} = 1/{2*3,14*3300*100E-009} = 482Hz, takodjer nismo daleko od tražene tačke,
svega ((482-505)/505)*100% = -4,5% daleko od idealne krive, inače otpornikom 3K15 sasvim bi se približili traženoj vrednosti.
potražimo sada naš R za 505Hz:
R = 1/{2*3,14*118200E-012*505Hz} = 2666R, odaberemo 2K7 metalfilm otpornik.

NFB ima i svoje pojačanje, pojačanje prvog dijela i iznosi po shematiku:

Ao = 1 + (31K8/221R) =144,9X (tipično na 1KHz)

Htjeli bi zadržati podjednako pojačanje, sada sa novim vrijednostima RC komponenti.

R_botom = 27K / (145-1) = 187,5R i stavljamo 180R metalfilm, i pošto smo pridobili i na manjoj vrednosti,
pridobili smo i na nešto manjem šumu prvog dijela Phono RIAA MM predpojačala!
LP
Dragan
Reply
Nema nade za tebe Braco!

Uskratio si sebi "pevljivost" snimaka koji su snimani na ultralinearnoj opremi. U tadašnje vreme najboljoj na svetu.

Ove bešumne novotarije sa -120+dB upropastiše nadahnutost nekadašnjih ton majstora, koji nameravahu da donesu "livadu u dnevnu sobu", sa cvećem i prisutnim insektima, a možda i sa insekticidom.
Sa svim onim prekrasnim nesavršenostima koje se u usputnoj, slušačkoj, elektronici javljaju, a na koje su oni, unapred razume se, računali "na neviđeno" dok su pravili master zapis.

Đavoli su bili onovremeni ton majstori!

Tačno su znali kako izobličavaju "određene" sprave, pa unapred zloupotrebili.

Moraćeš da se pomiriš sa svojom greškom, kojom si sebi "amputirao" deo uživanja.

Mislim da si i sluh pokvario čitajući te debele knjižurine.

Naprezanjem očiju si indirektno nagnječio one nafinije slušne koščice u uvu koje detektuju "prirodnost i transparentnost, sa svilenim tonovima"...

One stotine koncerata klasike, koje si uživo odslušao tu i tamo po svetu, možeš da okačiš mačku na rep.
To je u stvari hologram na ravnoj Zemlji a ti si u zabludi da su to bili stvarni muzičari, kao što si u zabludi da ne postoji perpetum mobile prve vrste...

Evo ja sam na primer otkrio jedan koji poseduju dame: Ima robu - proda robu - ostane joj roba.

Iskorišćenje veće od jedan, bez matematike i Njutna.  Dakle postoji, tj. ipak se okreće!

Nema više nade za tebe rođo.

Pozdrav,
Maki

P.S.

Sreća tvoja što na vreme uništiše Aleksandrijsku biblioteku i još tih nekoliko spaljivanja literature u potonjim vekovima. Da je još tih knjižurina preteklo, ko zna možda bi ti nagnječenje uva stiglo do centra za ravnotežu...
Reply
https://www.youtube.com/watch?v=S5vCU8E4n-I
Reply
Tooo Ninja! :-))))
Reply
Big Grin

Ovo me nasmeje ali apsolutno uvek. Kralj nad kraljevima.
Reply
Predlozio sam Ivanu MM3 zato sto koristi istu topologiju kao i MM preamp iz ove teme, uz to koristi NE5532. Ova topologija prvenstveno daje prednost u odnosu na klasicne MM preampove pa tek onda izbor OP-a. Takodje sam u mojoj temi podelio MC preamp sa AD797... Podrzavam oba pristupa, ali samo pod uslovom da se kompromisi prave zbog stava 'da u svemu treba naci pravu meru'. Nema kompromisa ako se traze najbolji moguci rezultati, ali izgleda da je mnogo vise samograditelja kojima je teznja 'dovoljno dobro'.
P.S. Topologija je aktivno-pasivna, a ne aktivno-pozitivna kako je greskom napisano na semi sa LME49710.
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
Očigledno, prerano sam otpisao perpetuum mobile.
Sada mi je još teže, izgleda da sam već vidjen za kauč kod majstora za dušu.

Pozdrav
Reply
(01-11-2018, 09:31 PM)Braca Wrote: Očigledno, prerano sam otpisao perpetuum mobile.
Sada mi je još teže, izgleda da sam već vidjen za kauč kod majstora za dušu.

Pozdrav

Ko ne koristi nista za gushu, ide kod majstora za dushu Smile
Novac je sredstvo a ne cilj.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)