Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
točak / elisa / propeler & zemlja / nebo / voda
Sve je to jedan zacarani krug. U sustini kompresori povecavaju ukupnu efikasnost motora sus. Ali su sa druge strane su pomocni agregati koji traze odrzavanje. Tako da ima tu dosta smisla jer je downsizing najpopularniji inzenjerski put u konstruisanju motora. Zato i imamo motore sa malom zapreminom a zestokim vucnobrzinskim karakteristikama uz pristojnu potrosnju.
Reply
(06-09-2019, 05:58 AM)BeliNinja Wrote: Bas tako. Turbo kompresor daje dobru efikasnost od nizih obrtaja, dok mehanicki kompresor sa svojom efikasnoscu  podpomaze od visih obrtaja. Ovo je starija metoda, sada se to radi ili kaskadno vezanim turbo kompresorima sa varijabilnim geometeijama ili u igru ulazi kompresor na elektricni pogon.
Hmm, ovo mi je malo čudno - kod velikih motora mehanički kompresor drži niske obrtaje, a turbo traži dosta izduvnih gasova da bi bio efikasan, što se dobija pri višim obrtajima motora.
Ima li razloga da to kod automobila bude drukčije?
Električni kompresor se ubacuje da bi se eliminisala tzv. turbo rupa, tj. kašnjenje izmedju papučice gasa i ubrzavanja motora kod primene turbo punjača (v. prilog).

Pozdrav
Reply
E taj "turbo gap" mi je vrlo poznat Smile kod me ne na Hyundai 2.0crdi to izgleda ovako , do 2300 rpm vuce se ko mrtav , mrljavi mrcina , onda od negde 2400rpm gde turbina pocinje da ima efekat pobesni , digne nos Big Grin , glavu razbijes od naslon , tek onda proide ko blesav al tada i trosi .
Mozda vama zvuci cudno ali meni Santa fe manje trosi po gradu nego na otvorenom , jer po gradu ne prelazim 2000rpm za promenu prenosa .
Reply
@Braca
U pravu si, pobrkao sam loncice, ipak sam sada u proizvodnom mesinstvu Big Grin
Mada, ni turbo kompresori vise ne traze visoke obrtaje za dobru efikasnost zbog varijabilne geometrije... Na mom Cliu DCi maksimalni obrtni moment krece vec od 1800 min^-1. Vozio sam i benzinca sa turbo i elektricnim kompresorom, to ide kao mecava i na pola gasa, a samo 1.6l. Ali potrosnja je u rangu nekog V8 Big Grin
A i ja tu nesto tupim, ucim tatu kako se prave deca Big Grin Big Grin Big Grin
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)