Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Philips 1703 lab power supply
#1
Postovani,
Uzeo sam sa KP dva lab napajanja, svideo mi se izgled i sama marka. 

Napajanje br1.

 Malo sam se zaleteo misleci da cu ih lako srediti. Na netu nema ni jedna šema, IC je datiran na 1970 godinu. Mislio sam da su mladji🙂 Krenuo sam redom, ocistio sve, podmazao pot i prekidace. Odradio recap vecine, nisam filterske kondezatore dirao... Trimer pot su se raspali njih sam zamenio. Na izlazu su dva 2N3055. 
ŽELjA: Želja mi je da osposobim i eventualno ubacim mali lcd voltmetar izmedju.
PROBLEM: Primetio sam dva problema: 
1. izgorela dioda OA31 143. Ispod su otpornici koji su se pregrevali baš.


2. AD 162 u kratkom spoju. Okolo je sve ok. Diode koje dolaze do njega i tranzistor su ok.


Ovaj tranziator sam nasao u MG da poručim ali sta da stavim umesto OA31?
Nije mi ni jasno kako on radi, pretpostavljam da ovi tasteri ispod voltmetra i ampermetra sluze za podesavanje opsega prikaza. Tasteri U1 i U2 za izbor napona i ispod pot za podesavanje napona. Nisu mi jasni ovi potenciometri sa šrafom?!

Hvala na savetima i sugestijama.
Reply
#2
Germanijumska ispravljacka dioda OA31 (85V, 3.5A) kod nas nema nigde da se nadje. Da li bih mogao da zamenim sve četri sa Si:
https://www.mgelectronic.rs/dioda-by5001000

Svakako je Grecov spoj, ili nesto drugo da ubacim?
Reply
#3
Ja bi bez većeg razmišljanja zamijenio sa silicijskom. Potenciometri sa šarafom su predviđeni kao "trimer",znači odšarafiš šaraf, podesiš potenciometar i onda ga stegneš sa šarafom da se više ne da pomicati.E sada koju svrhu imaju ovdje nemam pojma, možda da se narihta donja i gornja granica reguliranog izlaznog napona.
Reply
#4
Umesto OA31 sam stavio 1N5408.
Umesto Ad 162 stavio sam BD242c sa hladnjakom.
Napajanje je proradilo, podesio sam voltmetar i ampermetar. 3,10, 30V svaki ima svoj trimer takodje i za opseg 0.3, 1, 3A. Ukupno 6 trimer potenciometara.
Problem koji sam privremeno resio su 3 žicana otpornika koji su paralelno spojeni( pojedinacno 3 oma) pregoreli. Oni se nalaze redno izmedju trafoa i ispravljacke diode, to sam prevezao bakarnom žicom.
Napajanje je u radu stabilno ali kada ga ugasim javi se skok do 30V u trajanju od 5s i onda opada. Predpostavljam da su oni otpornici to rešavali!?
Reply
#5
Napajanje br 1 je gotovo. 

U1 i U2 su predefinisani naponi opsega 0-30V, podesavaju se na potovima sa šrafom( grobo i fino podesavanje). Kada nije izabran ni jedan predefinisani napon, tj iskljuceni su tasteri onda su aktivni potenciometri ispod njih ( grubo i fino podesavanje ). Izvršio sam kalibraciju ampermetra na svim opsezima, kada se izabrani opseg prekoraci pali se lampica i izlaz se gasi.

Iako sam protiv menjanja fabrickog izgleda, dodao sam led voltmetar. Mislim da se lepo uklopio.
Reply
#6
Ponesen entuzijazmom nakon popravke prvog napajanja upustio sam se u popravku 2.-ke. Zamenio sam sve elektrolite osim filterskih na napajanju, potenciometri su zamenjeni, tranzistori su vadjeni i testirani. Sklopim sve i napajanje ode u gresku preopterecenja.
Pisao sam Philips Austrija i oni me proslede na Holandiju u arhivu i kazu da nemaju šeme. Neverovatno mi da nemaju šemu a postoje šeme iz '50 sa cevima a nemaju iz 1972-79.
Bojim se da mi je ponestalo ideja, ostalo mi je jos malo da testiram ali mi je problem ne znam koliki naponi treba da budu na test tačkama😑


Attached Files Thumbnail(s)

Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)