DIY Electronic projects

Full Version: Philips 1703 lab power supply
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Postovani,
Uzeo sam sa KP dva lab napajanja, svideo mi se izgled i sama marka. 
[attachment=40254]
Napajanje br1.
[attachment=40255]
 Malo sam se zaleteo misleci da cu ih lako srediti. Na netu nema ni jedna šema, IC je datiran na 1970 godinu. Mislio sam da su mladji🙂 Krenuo sam redom, ocistio sve, podmazao pot i prekidace. Odradio recap vecine, nisam filterske kondezatore dirao... Trimer pot su se raspali njih sam zamenio. Na izlazu su dva 2N3055. 
ŽELjA: Želja mi je da osposobim i eventualno ubacim mali lcd voltmetar izmedju.
PROBLEM: Primetio sam dva problema: 
1. izgorela dioda OA31 143. Ispod su otpornici koji su se pregrevali baš.
[attachment=40256]

2. AD 162 u kratkom spoju. Okolo je sve ok. Diode koje dolaze do njega i tranzistor su ok.
[attachment=40257]

Ovaj tranziator sam nasao u MG da poručim ali sta da stavim umesto OA31?
Nije mi ni jasno kako on radi, pretpostavljam da ovi tasteri ispod voltmetra i ampermetra sluze za podesavanje opsega prikaza. Tasteri U1 i U2 za izbor napona i ispod pot za podesavanje napona. Nisu mi jasni ovi potenciometri sa šrafom?!

Hvala na savetima i sugestijama.
Germanijumska ispravljacka dioda OA31 (85V, 3.5A) kod nas nema nigde da se nadje. Da li bih mogao da zamenim sve četri sa Si:
https://www.mgelectronic.rs/dioda-by5001000

Svakako je Grecov spoj, ili nesto drugo da ubacim?
Ja bi bez većeg razmišljanja zamijenio sa silicijskom. Potenciometri sa šarafom su predviđeni kao "trimer",znači odšarafiš šaraf, podesiš potenciometar i onda ga stegneš sa šarafom da se više ne da pomicati.E sada koju svrhu imaju ovdje nemam pojma, možda da se narihta donja i gornja granica reguliranog izlaznog napona.
Umesto OA31 sam stavio 1N5408.
Umesto Ad 162 stavio sam BD242c sa hladnjakom.
Napajanje je proradilo, podesio sam voltmetar i ampermetar. 3,10, 30V svaki ima svoj trimer takodje i za opseg 0.3, 1, 3A. Ukupno 6 trimer potenciometara.
Problem koji sam privremeno resio su 3 žicana otpornika koji su paralelno spojeni( pojedinacno 3 oma) pregoreli. Oni se nalaze redno izmedju trafoa i ispravljacke diode, to sam prevezao bakarnom žicom.
Napajanje je u radu stabilno ali kada ga ugasim javi se skok do 30V u trajanju od 5s i onda opada. Predpostavljam da su oni otpornici to rešavali!?
Napajanje br 1 je gotovo. 
[attachment=40474][attachment=40473]
U1 i U2 su predefinisani naponi opsega 0-30V, podesavaju se na potovima sa šrafom( grobo i fino podesavanje). Kada nije izabran ni jedan predefinisani napon, tj iskljuceni su tasteri onda su aktivni potenciometri ispod njih ( grubo i fino podesavanje ). Izvršio sam kalibraciju ampermetra na svim opsezima, kada se izabrani opseg prekoraci pali se lampica i izlaz se gasi.

Iako sam protiv menjanja fabrickog izgleda, dodao sam led voltmetar. Mislim da se lepo uklopio.
Ponesen entuzijazmom nakon popravke prvog napajanja upustio sam se u popravku 2.-ke. Zamenio sam sve elektrolite osim filterskih na napajanju, potenciometri su zamenjeni, tranzistori su vadjeni i testirani. Sklopim sve i napajanje ode u gresku preopterecenja.
Pisao sam Philips Austrija i oni me proslede na Holandiju u arhivu i kazu da nemaju šeme. Neverovatno mi da nemaju šemu a postoje šeme iz '50 sa cevima a nemaju iz 1972-79.
Bojim se da mi je ponestalo ideja, ostalo mi je jos malo da testiram ali mi je problem ne znam koliki naponi treba da budu na test tačkama😑