Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Da ne otvaram novu temu, par pitanja...
Problem je verovatno u neodgovarajućoj PVC izolaciji zamenjenih kablova koja se stvrdne mnogo kad je hladno. Silikonska ostaje elastična a i inače je elastičnija. Mene je to savim lepo služilo nakon popravke rekoh 8-9god.
Reply
Meni se slicno desilo na zadnjim vratima (gepeku) rovera 200. Ceprkajuci malo po netu nasao sam da je to tipican problem. Eksperimentisalo se nesto sa bio razgradivim izolacijama na kablovima. Ispalo je da se u praksi izolacija pocne raspadati mnogo ranije nego sto su ocekivali. To se odnosi na automobile sa kraja 90-ih, pocetka dvehiljaditih. U medjuvremenu su valjda savladali recept. Ili su odustali od ekologije.
Reply
Ja sam to riješavao klasičnim licnastim žicama tako što sam ostavljao duže žice prilično, jer ima prostora u samoj gumi, dolazila su mi auta gdje su već krpljene žice i nastavite da budu ko fabričke i opet pukne ta ista žica, pa upali grešku airbaga, ili neradi podizač pa se onda sa tih vrata ne može ni jedan prozor otvoriti a ni s ostalih vrata (to sam imao slučaj kod vw-a i audia, jer u vozačevim vratima modul kontroliše sve ostale module ostalih vrata i ako on ne radi ne rade ni ostali, ali se to lako nađe dijagnostikom), znači ubacim žicu 10cm minimalno i u gumi dođe kao fazon šlinge kao što električari rade sa samonosivim kablom, do sada mi se ni jedno nije vratilo nazad. To je moje iskustvo, obično lemim žice gdje ih sastavljam, ali tu je malo zeznuto jer je to inače sve tijensno i teško je sam uraditi, a mora se brzo navući kalaj na žicu i brzo zalemiti inače sama žica povuče kalaj duboko i onda bude kruta žica i opet puca.
A ovo što je neko spomenuo puder je interesantna stvar, nije mi padalo na pamet to.

Kakve se masti mogu koristiti da se namažu žice iznutra a da ih ne dovede u fazu raspadanja, na kojoj bazi mast?
Reply
Mast će vremenom da se stvrdne a puder neće. Mast je sapun pomešan sa uljem i vremenom se razdvoje ili oksidiraju. PVC izolacija je otporna na masnoće, ali ona guma rebrasta (bužir) nije. Zato samo talk i miran si sve lepo klizi i ne zapinje, trajno je i štiti gumu usput.
Reply
Cak i PGP instalacioni, a posebno fleksibilni-licnasti-prikljucni kablovi oko provodnika imaju talk.-
pOz
Reply
Da li je neko narucivao iz JLC PCB plocice u vrednosti preko 50e? Zanima me da li nasi naplacuju sve, carinu, pdv i spediciju? Hocu da sracunam da li mi je isplativije napraviti jednu narudzbinu ili deliti na dve-tri.
Reply
U Hr ti naplaćuju sve ako prijeđeš onaj iznos koji je zakonom određen da se ne carini. ALI imaš jednu caku, dobro pogledaj načine poštarine koje ti JLC nudi. Imaš jedan pod nazivom europaket tu ti JLC uračuna sve troškove koje bi ti inače država lupila na tvoj iznos, samo to na kraju ispadne ipak manje nego što bi naši to naplatili. To sam koristio u dva slučaja jedan je prije više godina kada sam kupio neke pluginove za Tektronixove osciloskope, platio sve sve zajedno oko 150€ i paketčina došla na moja vrata bez da je itko iz carine pogledao.Drugi puta je bilo nedavno kada sam naručivao PCBe iz JLCa.
Točna vrijednosti moje zadnje pošiljke je sljedeća, 25$ PCBi, 32$ ta posebna poštarina(europaket i ide DHLom), a znam iz osobnog iskustva da na taj iznos mi carina uzme više od 32$. Naručivao sam jedne PCBe prije toga otprilike istog iznosa i naplatili su mi oko 10$ više od ovog "sve uračunato" iz JLH pcba.

E sada ako misliš da ti šalju običnom poštom onda je možda bolje razbiti to na nekoliko manjih narudžbi. Ja ionako 90% PCBa radim u vlastitoj režiji a ovo što naručim to se relativno odmah potroši i isplati pa mi ne predstavlja nikakav problem relativno visok ukupan iznos koji je opet ako gledamo cijenu PCBa po cm^2 toliko nizak da nema šanse da se ne isplati.

Jedini razlog zašto ne naručujem sve PCBe iz kine je taj što se mora minimalno naručiti 5 ili 10 komada a meni treba recimo samo jedan komad i iako bi me ispalo profi,jeftino ne bi potrošio cijeli dan na izradu PCBa kuda bi sa ostatkom PCBa tako da me na kraju ispadne skuplje nego da sam sam napravio PCB.
Reply
Hvala na savetu za nacin slanja. Pogledacu to detaljnije.
Ja te plocice narucujem iskljucivo za sebe pa se nikako ne mogu isplatiti. Do nedavno sam ih pravio sam, uglavnom zbog neizdrza. Treba mi odmah! Ipak, uredjaj je za klasu ozbiljniji kad ubacis fapricke PCB. Cena im je stvarno smesna i nije izgovor da ih u buduce uredjaje ne stavljam. Jedino postarina kvari malo srecu, i treba strpljenja dok stignu.
Za kolicinu se potpuno slazem da moze bolje. Razumem i njih da ne zele da se petljaju sa jednim komadom ali da je bar minumum paran broj, za levi i desni kanal. Big Grin Jedan par zadrzim, ostale prodam ili poklonim.
Reply
Ebe,
Ako je to za ono napajanje planiraj me za 4 plocice ako ima mesta Big Grin
Reply
Izmedju ostalog, jeste. Hteo sam naruciti obe varijante, sa ground plane-om i bez pa da organizujemo merenja i mozda naucimo nesto.
Reply
[Image: Trollface_non-free.png]


Podrzavam pristup, i mene zanima Smile Stavi i na gornji sloj ground poligon i via stitching
Reply
Pogledao sam na JLC EuroPacket nacin slanja. Izadje otprilike isto kao da narucujem fedexom i dodam 30% za carinu i PDV. Nisu ni kinezi grbavi.
Reply
Naravno da nisu, pa ne trpaju tu lovu kinezi sebi u džep, to ide državi u koju se šalje. Mene je ispalo jeftinije sa tim načinom slanja i ne trebam se zezati sa lokalnom carinom koja tko zna kada bi pregledala paket, naplatila ležarinu i tko zna što sve već.
Reply
Dodao sam sve muzicke zelje u korpu, suma za PCB je 48e. Sa EuroPacket slanjem 95e. Pola za robu, pola za harac.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 5 Guest(s)