Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BV Audio Serbona
#1
Evo jednog intersantnog, novog i kompletno domaćeg projekta i proizvoda: zvučnik 'Serbona' sa, bar po mojim
saznanjima, prvim koaksijalnim drajverom konstruisanim i napravljenim u Srbiji.

Zvučnik je delo trojice autora: Branka Kašikovića (servis Branko BIN), Gorana Mihaljuta te Verana Stanojevića gde je
izradu drajvera preuzeo B. Kašiković, merenja i konstrukciju kabineta G. Mihaljut a dizajn i zradu kutija V. Stanojević.

U temi samo par slika a link ka blogu sa puno fotografija i opisom toka izrade ovde: Serbona zvučnik

 
Reply
#2
Svaka im cast.
Reply
#3
Lep projekat. Vidim na jednoj od fotografija, da je i starac Fočo (Šolaja) morao da osvešta izradu Smile
Reply
#4
https://www.cubeaudio.eu Uradili su lepu kopiju ...kao Srpski brend. I to je za pohvalu
Reply
#5
Velika verovatnoca je da su te zvucnike i drajvere koristili kao ideju ili pristup, ali po mom misljenju kopiranje se svodi na vizuelni efekat. Svaka identicnost ne znaci da je i kopija. Ipak je ulozen ogroman intelekt i trud da se u ovom nasem ostatku od drzave napravi drajver za zvucnik, sto je na ovoj teritoriji veliki uspeh.
Mozemo da posmatramo i na sl. nacin da svi proizvodjaci jedne druge kopiraju i da od toga prave brend, jer ocigledno da su konstrukcije zvucnika medju brendovima veoma slicne Smile
Reply
#6
Neke ideje dizajna jesu kopirane, npr. način povezivanja korpe i magneta ali imamo kolegu sa foruma koji je ihaha godina unazad slično učvršćivao svoj bass-midbass drajver. Ima još jedna kopirana ideja a to je dizajn spajdera. Međutim, BiN zvučnik je koaksijalni dizajn a ne širokopojasni i drugo, ne koštaju 6.000e par.
Reply
#7
Sve je to lepo osmisliti i uraditi zvucnik i zvucnu kutiju. Problem je kad to sokocalo lici na neki poznati brend  i nadje se neki advokat koji zastupa taj brend ,pa ti zakuca na vrata i pocne da te finasiski dere. 
   Ne verujem da ce resavci biti i dalje ponosni i puni sebe sto ih uporedjujemo sa svetskim brendom
Hocemo jos  Nase brendove
Reply
#8
ako ima tehničko i praktično opravdanje vezivanje spoljnog dela zvučnika sa unutrašnjim (vezivanje dve ploče preko 4x3 šrafova) onda tu ne vidim kopiju. svi avioni iste namene jako liče jedan na drugog bez obzira na zemlju porekla-fizika, aerodinamika... masa svega liči jedno na drugo,ako krenem od automobila sa 4 točka,jednom haubom,volanom,migavcima... ne bi da budem advokat, naročito ako postoje praktične osnove za taj tip dizajna 12 šrafova na dve ploče.baterije,flaše,stolice,stolovi, sendviči, elektromotori,motori generalno...pa i zvučnik je motor?
"Претпоставка је мајка зајеба..." : Д.В. - Дуд
🇷🇸 🇷🇸 🇷🇸
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)