Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vifa, Fountek, Visaton 3 (+1) way
#1
Imao sam stare zvučnike sa početka 90-tih, Scanspeak 21W8553, Seas 11FM, Dynaudio D28AF driveri i jedan Visaton G20SC pozadi kao backfire visokotonac. Drivere sam nabavio nove Vifa i Fountek, a Visaton je ostao pozadi jer je on noviji znatno od ostalih drivera (ugrađen pre 12 god. otprilike). Ideja je bila novi drajveri u postojećim kutijama sa doradom postojeće skretnice. Tako sam iskoristio praznike i dobio ovo.

Bas Vifa NE225 W-08, srednji Vifa NE123 W-08, visoki Fountek NEO CD3.0, backfire visokotonac Visaton G20SC. Skretnica prva varijanta 400Hz/3500Hz -12db/oktava,  Visaton 7kHz - 6db/oktava. Biće malo dorade dok se razrade driveri, za sada izmereni TS parametri su relativo blizu fabričkim specifikacijama, ali to se uvek promeni nakon razrade.  Imam cev za bassreflex 70mm promenljive dužine, za sada optimum je 20cm, a videću kasnije šta će biti.

Inicijalno slušanje je palo sinoću u trajanju od 4 sata, za sada bolje zvuči od starih zvučnika po svim kriterijumima. A i izgleda mnogo lepše, naročito uživo, na slikama je onako.
Svi driveri su made in PRC, uključujući i Visaton. Da mi je neko pričao ne bih verovao.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#2
pozdraV  

Reply
#3
Malo nekih merenja. Nabavio sam Mundorf MF otpornike 10W da zamenim sve žičane, ne očekujem da će biti merljive razlike, ali sam ipak izmerio za arhivu.

1. Levi i desni u osi visokotonca bez maski, mikrofon na 1m.
2. Isto to samo sa maskama.
3. Isto to samo pod uglom od 45 stepeni.
4. Levi i desni na 2,5m odnosno na mestu slušanja, bez maski.
5. Levi i desni faza i impedansa

Bas tunning 30Hz, skretnica 400Hz 12/12db/okt. i 3,5kHz 12/18db/okt.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#4
Levi i desni, na 1m, na 1m sa maskama i na 2,5m bez maski. Uglavnom slušam sa maskama, tako sam ih namestio. Kad dođe više ljudi, pojača se damping sobe, i onda skidam maske.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#5
Generalni trend ne izgleda loše, no valjalo bi da uradiš gejted merenja, a pošto je prilično velika kutija, onda bar sa 1,5m razdaljine. U kući to nije moguće, osim ukoliko nemaš baš visok plafon, pa je jedina alternativa da nosiš napolje - što pretpostavljam da bi već uradio da si hteo da se cimaš (:
Reply
#6
Nemam gde da merim, a ni moja leđa nisu za te akcije više.
Reply
#7
Zašto si stavio Fountek NEO CD3 a ne NEO CD1 kada već imaš srednjetonac? Manji ribon, manja masa, veća frekvencija...
Reply
#8
Bolji je ovaj, onaj mali je supertweeter teško bi se uklopio,  a i ploča je ovom 110mm kao stari visokotonac što mi je jako bitno bilo da ne menjam puno na kutijama. Ne bi ni mogao da ugradim CD1.0. Na 3k5 počinje usmerenost srednjotonca, tako da sa Neo CD3.0. to pasuje savršeno. Probao sam rez drugog reda i nije valjalo, mora 3 reda ili više na 3k5 a i valja se to jer je samo 17W RMS. Slušao sam i CD2.0, e to je ribon, da je bilo mesta njega bi stavio. On bi radio na 3k5 sa rezom drugog reda bez problema. Od ostalih opcija bio je RAAL onaj najjeftiniji, ali sam NEO kupio zaista povoljno i nisam razmišljao o opcijama. Bez carine, običnom poštom pre korone naravno.
Reply
#9
Ako imaš -18db na visokotoncu trebalo bi ga invertirati pa onda uštimati frekvencijsku krivulju. Tako dobiješ bolju faznu usklađenost sa srednjetoncem što za posljedicu ima fluidniji zvuk (što je i logično).
Reply
#10
Uskladio sam to, mislim moralo je. Bas je u fazi, srednji i visoki u kontra fazi. Backfire tweeter (pozadi) može i u fazi i u kontra fazi, malo je oštriji zvuk kad je on u kontra fazi sa prednjim visokotoncem, tako da je i on sad u kontrafazi. Ispade sve u kontra fazi osim basa, ali okretanjem faze na zvučničkim terminalima nisam ništa primetio da se menja u zvuku. Svi driveri napred su sa symetric drive motorima, verovatno zato nema razlike. Za Visaton G20 SC nemam taj podatak, on verovatno nije SD ali to nema mnogo veze, jer je puno utišan i pozadi je.
Reply
#11
cini se da se dobro iskoristija kutije, lipo se to mjeri
Reply
#12
Obzirom da nisam pravio nove kutije nego koristio stare i da driver-i nisu bili skupi vrlo sam zadovoljan. Iskoristio sam i oko 70%  stare skretnice i namestio da zvuči kako mi se sviđa. Druga opcija je bila nabavka nekih kvalitetnijih polovnih zvučnika i njihovo sređivanje kako bog zapoveda ali sam odustao, novo je novo. Sve bih radio samo da ne pravim nove kutije.
Reply
#13
za zvuk i jeste najbitnije da se tebi dopada i to si postigao - a da izgledaju lepo - to svakako,meni se bas dopadaju!
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#14
Fala vi.
Moglo bi to i puno bolje da izgleda ali treba puno rada uložiti, a mrzi me. Skroz klasična 3way kutija. Uložiću još mali napor da zamenim prastaro platno na maskama i gotovo.
Reply
#15
Evo trenutne skretnice, nije neka lepota ali radi. Sad da je nešto ulepšavam, mrzi me.

Kondenzatori Mundorf, Jantzen, Clarity cap, Phillips i Wima (šta se našlo), otpornici Mundorf MF, VDH žice, kalemove sam sam motao (vidi se).


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#16
Evo jedne lepše varijante.

https://cncaudio.eu/projekty/vifa-ne/

Samo ne znam zašto piše Power 80W? možda preporučena snaga, ja sam ga testirao sa Leach pojačalom, trpi sve bez problema.

Srednjotonac mu je 4" a ne 5" kako piše. Ko da ih nije on pravio.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)