Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
STUDIO-NG
#1
STUDIO-NG u TINA-TI

Specifikacije sljede nakon simulacije...

[Image: attachment.php?aid=30949]


Attached Files Thumbnail(s)


.tsc   STUDIO-NG.TSC (Size: 765,7 KB / Downloads: 8)
Reply
#2
Odlično deluje!
Hvala!
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#3
Bit će i simulacijski podaci kad uhvatim vremena...baš me zanima koja su poboljšanja (naspram STUDIO i STUDIO-SE). Za PCB kasnije ko ce da se uhvati da ga pravi je baš jednostavan jer djeli isti izlazni dio sa STUDIO-SE tako da se otuda može početi..novi je samo dupli differencijalni par sa current mirrorima i JFET kao CCS-om. Ako imaš vremena mogao bi TDA na našaraš PCB pa da se isproba prototip...vjerujem da će da lijepo svira.
Reply
#4
> Izlazna snaga ----------- 80W RMS/8 oma
> Frekventni opseg ------- 1,5Hz-1,39MHz
> THD ---------------------- <0.009% (20Hz-20KHz)
> Slew rate ---------------- 55V/uS
> Odnos signal/šum ------ >107dB
> Sens ---------------------  1,45V RMS
> PSSR --------------------- -62,5dB (POS&NEG)

Za SlewRate nisam siguran da je dobro odradjeni pa prepustam to iskusnijim clanovima...ali ostali parametri sam siguran da su OK. SlewRate mislim da je oko 90V/us po drugim mjerenjima.

[Image: attachment.php?aid=30953]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#5
Ja bi prije napravija obični ali Studio 3, verziju, di je dodan bootstrap di su 6k8, čar Studio pojačala nije u ulazu nego u izlazu. Kako je ilimzn reka, izlaz je vridan patenta.
Trostruki CFP nije baš uobičajen jel ga je teško smirit šta se oscilacija tiće. Radija san Studio, ima skoro 15 god., i to je svakako jedno od najboljih pojačala šta san napravija i čuja...
Mislin da bi štos moga bit u mani AB klase pojačala, šta je teško dobit da bijas bude zacimentiran. Kod Studio pojačala je izvedeno tako da je bijas uvik idealno podešen, bez obzira na zagrijavanje, tranzijente i sl. To je taj dio vridan patenta.
Moj prijedlog, je da se ide na klasik ulaz i VAS, i da se doda bootstrap, možda se poigrat malo sa radnin točkama. Najbitnije bi bilo da se izlaz prilagodi modernin tranzistorima, tj. da se podesu kompezacije, ovo šta je u zagradama. Plus kompezacija samoga izlaza. Testirat na sve moguće uvjete, na povratnu vezu odabrat, ostavit mista za npr. Nichicon ES bipolarac, on je namjenjen za rad bez DC. I onda provat kako to radi. Studio ima jedan lipi zvuk, sa puno dinamike, u testovima je pobjedija razvikanija pojačala, možda mu totalno simetričan dizaajn pokvari zvuk Smile.
Emotivno san vezan za Studio, moji prvi koraci, 800 mailova sa pok. Boron, katastrofalne greške, peglanje pločica, i iz trečega puta ga sredija kako triba...

Reply
#6
Na kraju stranice imas precrtanu shemu od Bore i Design PCB-a od viktor1986 tako da ako imaš vremena, volje i opreme (generator funkcija i osciloskop te DMM) mozes da krenes da pravis prototip i fino utrimujes kompenzacije (silver mice kondove tipa pF).

https://bora.yu3ma.net/pojacala/Studio/Studio.html
Reply
#7
(09-14-2019, 02:19 PM)ronovar Wrote: Na kraju stranice imas precrtanu shemu od Bore i Design PCB-a od viktor1986 tako da ako imaš vremena, volje i opreme (generator funkcija i osciloskop te DMM) mozes da krenes da pravis prototip i fino utrimujes kompenzacije (silver mice kondove tipa pF).

https://bora.yu3ma.net/pojacala/Studio/Studio.html

Sve iman ali vrimena za to neman, zabavljan se nekin svojin konstrukcijama, inaće nema potribe za silver mica kondovima, posebno za prototip. Keramika cog/npo radi provjereno dobro.
Reply
#8
SR definicija i kako ga merimo ili gledamo u simulaciji:

https://training.ti.com/system/files/doc...slides.pdf
LP
Dragan
Reply
#9
Poigrat čemo se simulacijom izlaznog stepena Triple CFP sa Aktivnom diodom njegovog ulaza.
THD samog izlaza, stabilnost BIASa versus TEMP, granični uslovi rada (klipping, reaktive load...) ...

Baš zanimljiva Bootstrap varianta polarizacije Aktivne diode (orientacija BJTja :-) ),
koju netrebamo ako uradimo napajanje izlaza i ulaznog dela pojačala odvojeno,
time da je izlaz na nekih cca 10V višem naponu od izlaza.
LP
Dragan
Reply
#10
Rado bi nacrtao PCB, ali nemam vremena ni za osnovne potrebe... Sad
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)