Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arduino nano + HC-06 bluetooth
#1
Već duže vremena razmišljam kako krenuti u neko programiranje koje bi zadovoljilo moje veoma skromne potrebe,a da ne preopteretim ono malo memorije u mozgu koja mi je još slobodna. Tongue 

Nabavio sam arduino nano i bluetooth modul hc-06,a imam i jedan wifi kojeg za sada ne mislim koristiti. Našao sam i stranicu remotexy http://remotexy.com/en/examples/firstproject/ i krenuo sa prvim projektom, pali/gasi LED na Nanou. RX i TX pinovi na Nanou su 1 i 2, tako da sam u programu koji je predviđen za neki veliki Arduino promijenio pinove za komunikaciju sa HC-06

Quote:// RemoteXY connection settings
#define REMOTEXY_SERIAL_RX 1 
#define REMOTEXY_SERIAL_TX 2
#define REMOTEXY_SERIAL_SPEED 9600
Na tome Arduinu su pinovi RX i TX 2 i 3.

Za upload programa u Arduino sam upotrijebio njihov program verzije 1.8.9 i upload na Nano je prošao bez problema, barem mi je tako program javio.Nano ima 5V komunikaciju dok HC-06 3,3V znači na TX pina na Nanou sam stavio dijeljitelj sa 10k i 20k da se 5V spusti na 3,3V. E sada tu se javio problem, na tome pinu imam 2,6V dok na RX imam cijelih 3,3V.

Također mobitel mi se ne da spojiti sa HC-06 modulom,da li je to do onih 2,6V na TX pinu ili nečeg drugog nemam pojma. Imam instaliranu najnoviju verziju remotexy na mobitelu ali kaže mi da je vrijeme za spajanje isteklo i ćorak.

Evo i program koji sam ukucao u Nano. Znači kod programa se automatski generira na remotexy stranici kada se završi sa izradom grafičkog sučelja. Nakon toga se učita library remotexy u Arduino 1.8.9 i učita kod koji je generiran, uploada na Nano i to bi trebalo raditi...

.zip   Gumb arduino.zip (Size: 1,14 KB / Downloads: 2)
Reply
#2
Da nisi omasio u povezivanju? Rx i Tx na nao plocici su D0 i D1. Sa softwareSerial mozes da koristis bilo koja dva nano pina ali si mozda pogresno vezao. Pogledaj na osciloskopu sta se dogadja.
Reply
#3
Obicno kad se probava neki kod ili rad sa recimo Arduino Nano svi koriste napajanje preko USB-a ako je tako onda ti je i komunikacija u koliziji izmedju racunara i tog HC modula jer su na istoj liniji...Znaci trebao bi iskljuciti USB kabl iz Nano dok probavas program a napajanje dovesti neko spoljno na Vin cca 5-12V. Ako je problem ove prirode onda je resena i misterija 2.5V na TX pinu koja bi u tom slucaju bila posledica iste kolizije....Program nisam gledao dok ne proverimo gornje navode
Kao sto ti @gorankg rece RX-TX su pinovi D0, D1 tj. 0,1

p.s. sta bi ti tacno hteo da radis sa tim hc modulom tj. sta bi program trebao da obradi ili uradi????[Image: introduction-to-arduino-nano-13-1.png]

Tvoj #define treba da bude ovako:
Code:
// RemoteXY connection settings
#define REMOTEXY_SERIAL_RX 0
#define REMOTEXY_SERIAL_TX 1
#define REMOTEXY_SERIAL_SPEED 9600
„Tastatura nije otkrivena. Pritisnite F1 za nastavak“
- Windows
Reply
#4
Imam analogni skop tako da uhvatiti neku pojavu koja je jednokratna malo teže ili ne znam kako jer ja sam analogni tip. hihi

Recimo da sam krivo u kodu označio pinove na Nanou kao što si naveo. Evo pinouta Nanoa pa lijepo meni bedaku objasni kako da u kodu napišem ime tim pinovima. Tongue
Ja sam ih nazvao 1 i 2 ali moguće da je to pogrešno. Pa kako je ime tim pinovima da ih Arduino program prepozna.
 Sada sam se igrao sa remotexy sučeljem i ovaj puta sam odabrao Nano a ne defaultni Uno, stavio sam hardversku komunikaciju i za divno čudo programčić je proradio. Znači greška je u imenovanju pinova. Također koliko vidim remotexy ima neke pinove rezervirane. Znači kada sam odabrao softversku komunikaciju mogu odabrati pinove 2 pa na dalje, a kada odaberem hardversku onda mi on automatski odabere 0 i 1.  Zaobišao sam pravilno ukucavanje naziva pinova jer je program sve riješio ali i problem i dalje ostaje.
Kako u kodu ukucati ime pinova kod recimo Nana da ih program prepozna.
Ako ti nije problem imaš u prvom postu zakačen kod za Nano pa da mi prepraviš te rx i tx linije da vidim na primjeru kako bi to trebalo izgledati.
Reply
#5
@Yumera,
Meni sada program radi dok je Nano uštekan u komp na usb 2.0(radi i kada je ištekan i na eksternom napajanju).Na usb 3.0 komp nije uopće prepoznavao modul. Također dok mi je bio uštekan HC-06 na rx i tx Nano se nije dao programirati tako da svako probavanje i programiranje morao sam te dvije linije ištekati.

Idem sada probati daj define kako si ga ti napisao da vidim jel šljaka.

EDIT:
Prepravio sam define i sada radi. Ja mislim da sam sada skužio kako se imenuju pinovi pa barem na tome ne bi trebao da zapnem.

Mislim ganjati motor pot, input selektor audio ulaza i takve sitnice preko mobitela. Znam da remotexy može da prikaže recimo temperaturu koju Nano očita pa na istu foru mogu da gledam i bias lampi,izlazni DC offset i takve stvarčice. Sada se sve samo stvar izrade periferije i nešto malo programiranja koje uz FLProg nadam se da će biti svedeno na minimum.
Reply
#6
Nacrtaj nam kako si povezao nano i HC-06. Tako ćemo brže naći grešku.
Reply
#7
Nema hardverske greške,problem je bio u imenovanju RX i TX pinova u kodu.
Reply
#8
Za te stvari koje nameravaš raditi mnogo bolje rešenje su ti ESP32 moduli. Takav jedan ima na sebi i WiFi i bluetooth i još puno toga. Možeš da koristiš Arduino IDE za programiranje na koji si već navikao.
Evo ovde imaš više informacija:

https://randomnerdtutorials.com/getting-...ith-esp32/
Reply
#9
...........................................................

p.s. greska otislo pogresno ovde... sorry
„Tastatura nije otkrivena. Pritisnite F1 za nastavak“
- Windows
Reply
#10
Ne mislim koristiti Arduino IDE jer to zahtjeva poznavanje nekog programskog jezika. Arduino IDE sam uzeo za ovaj primjer samo radi jednostavnosti implementiranja gotovog koda jer je tako bilo u uputama na remotexy web stranici.
U planu mi je koristiti FLProg program za programiranje Arduina i remotexy za grafičko sučelje. FLProg je neki ruski program koji je sveo programiranje na čisto grafičko stavljanje blokova i njihovo podešavanje, nešto kao što Cypress ima samo naravno puno slabije. Ja mislim da ima podršku za neke MCUe koji na sebi imaju wi-fi ali nisam siguran. Uglavnom ako netko zna za nekakav program u kojemu se programiranje svodi na grafičke blokove i koji podržava te ESP32 module neka samo viče.
Reply
#11
(07-05-2019, 10:06 PM)Khadgar2007 Wrote: Ja mislim da ima podršku za neke MCUe koji na sebi imaju wi-fi ali nisam siguran. Uglavnom ako netko zna za nekakav program u kojemu se programiranje svodi na grafičke blokove i koji podržava te ESP32 module neka samo viče.

Podržava ESP8266 koji ima WiFi.
Odlično ti je ova kombinacija.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)