Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Samogradnja niskobudžetnih bookshelf zvučnika
#41
Ako se zeli "random" rezultat onda je ok napraviti kutiju i menjati drajvere pa kako bude. Da li ce svirati - hoce... kako ce svirati - ne zna se (cuce se). I to je sasvim prihvatljivo ako se od kutija ocekuju da budu niskobudzetne kao sto tema kaze....

Medjutim... to nije pravi put ukoliko se zeli izvuci maksimum iz izabranog bas drajvera. Najbolje je izmeriti T/S parametre te na osnovu njih proracunati kutiju.

E sad... kada pricamo o proracunu kutija za kompresione i i bas refleks ima puno programa za proracun koji su relativno jednostavni i to se lako izracuna.

Kada je u pitanju TL tu se stvar komplikuje (bar za mene)... jedino sto sam nasao je program Hornresp koji sluzi za to, medjutim ja nisam uspeo da se pokupim i da proracunam za moj drajver TL kutiju, a bas sam zeleo (i dalje zelim) da uradim bookshelf TL zvucnik.

I ja sam hteo da uzmem neku random TL kutiju i da je napravim  ali mi je besmisleno jer ako vec bacam novac na materijal za izradu kutija bolje da proracunam TL kutiju za taj bas drajver i da tako izvucem maksimum iz njega.

Ukoliko neko zeli ozbiljnije da se pozabavi TL kutijama neka pogleda taj program i ako provali kako funkcionise neka mi javi Smile

Dakle, da rezimiram, ok je random drajver u random kutiju ako ne ocekujes maksimum iz sinergije drajver - kutija, ukoliko ocekujes maksimum to ne raditi vec proracunati i praviti kutiju po bas drajveru.

Edit:
Ne bih zeleo da neko ovo moje shvati kao obeshrabrivanje za DIY jer sam ja skoro uvek za DIY i svima preporucujem, ali ne treba ocekivati vrhunske rezultate ako se ide random metodom.
Reply
#42
Previse je price o bacanju para, izvlacenju maksimuma, preciznom proracunavanju... previse oprezno, a trebalo bi da bude zabavno. Znanje i iskustvo koje se stekne je daleko vrednije od 900dinara za MDF, kutija nije random vec radjena za 5 incha drajver, simulirana u hornresp i doradjena u praksi. Vecina modernih drajvera ima priblizno odgovarajuce TS parametre, ali kako se oni vremenom menjaju nije neophodna prevelika preciznost. Razlike su u praksi u nijansama, a ne drasticne kako se teoretise. Kutija ima fazni odziv kao kompresiona, efikasnost kao basreflex a po dimenzijama je 30% manja za isti frekventni odziv.
APEXaudio.MileSlakovic
Reply
#43
Pa zabavno je uzeti drajver koji imas i izvuci maksimum iz njega... A isto tako zabavno je i napraviti kutiju pa menjati drajvere dok se ne ubode neki koji se lepo slaze sa kutijom... sve zavisi od toga kako ko shvata zabavu... Smile

Inace nisam rekao da je kutija tvoja random radjena (nemoj me pogresno shvatiti), vec sam rekao da smatram da nije ok da neko uzme neku random kutiju (projekat) koji naleti na netu i da ubaci bilo koji bas drajver u tu kutiju... Verujem da si tu kutiju radio i proracunavao za odredjeni drajver i to je sasvim ok - tako se radi. Mozda bi bilo korisno da kazes za koji si drajver konkretno radio proracun kutije pa cisto da ljudi znaju.
Reply
#44
I da se eventualno vidi simulacija kako bi taj bas odziv po Hornrespu trebalo da izgleda. Prikazati merenje impedanse pošto je TQWT poznat po tome da pati od rezonancija u donjem delu propusnog opsega koje su uočljive na impedansi pa se zato jako ozbiljno mora dampirati ceo tunel (što je do sada samo Nik pomenuo). Svodi se na meri impedansu-pa dodaj damping, meri impedansu-pa dodaj, meri... i tako dok impedansa ne dođe iz izgleda testere na relativno linearnu, a ne sme da se pretera jer se ubija osetljivost. Ako se to ne uradi kako treba, na određenim mestima na niskim frekvencijama nastaju dipovi, a na drugima pikovi. Obratiti pažnju kako je to PMC uradio:Sad možda ja preterujem, ne znam. Može i bez toga. Možda ispadne dobro, odlično ili vrhunski ali nema šanse da bude loše.
Reply
#45
Zvu, računam na tebe kad ih završim...
Ipak si iskusan po tom pitanju. Smile
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#46
Naravno.

Kao što rekoh, trebaće ti panasonik mic kapsula, baterija i zvučna karta. Izmeriš frekventni odziv. Za mikrofon je vrlo jednostavno:

http://gainphile.blogspot.com/2008/11/ch...ement.html

Za merenje frekventnog odziva (meni) je najbolji Holmimpulse. Za impedansu LIMP. Potrebno ti je da speckaš ovo sa slike i sve može da se meri:Na stranici 5 je objašnjeno merenje impedanse:

http://www.artalabs.hr/AppNotes/LIMP_Tut...nglish.pdf

Ako zapne bilo gde, tu sam. Ako ne zapne, daš merenja pa krenemo...
Reply
#47
Ovi SAL basići od 5inch imaju svi do jednog veliki Qts. Ja nisam siguran da za njih odgovaraju bilo kakve kutije osim kompresionih i aperiodic damping. Ne treba ništa planirati dok se ne izmere TS parametri. Ne treba pogoršavati stvari lošim izborom tipa kutije.
Reply
#48
Po proizvođačevoj specifikaciji odgovaraju i kompesionim i veltilirajućim kutijama. Qts=0,76
Nema razloga da im ne verujem.
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply
#49
(06-03-2019, 09:31 AM)TDA Wrote: Po proizvođačevoj specifikaciji odgovaraju i kompesionim i veltilirajućim kutijama. Qts=0,76
Nema razloga da im ne verujem.
Qts veći od 0,4-0,5 ne može u bassreflex. Ovo su neke onako uopštene preporuke
Qts value        Description      Suitable for
0.2-0.4          very strong drive    horn speakers
0.3-0.5        strong drive            bass reflex speakers, horns
0.4-0.6         medium drive        closed cabinet speakers
0.5-0.7       weak drive               transmission line speakers, dipoles
> 0.7         very weak drive             dipoles
Reply
#50
Pitanje za NIXIE-a: a sta TDA pravi, koji tip kutije, bass refleks ili nesto vrlo blisko transmisionoj liniji?
Reply
#51
(06-03-2019, 10:17 AM)nik Wrote: Pitanje za NIXIE-a: a sta TDA pravi, koji tip kutije, bass refleks ili nesto vrlo blisko transmisionoj liniji?

Ja bih uradio kompresionu, jednostavnije je. Biće Qts malo veći, ako bude tutnjalo dodati neki bipolarni kondenzator od par stotina uF na red sa basićem, ali mislim da neće trebati. Za te male kutije Qts do 1 je podnošljiv, i daje utisak da ima više basa nego što ga ima realno. Zavisi i od smeštaja kutije, ako bude u regalu, ćošku,  ili uz zid može i da tutnji.

Ja imam kompresionu kutiju sa SBX1320 na poslu, i to lepo svira (sa loudness jer je pojačalo skromno, Ei Tesla Pionir). 
Mogu da izmerim kolika je zapremina, ali obzirom na veliki Qts driver-a verovatno treba veća kutija 5-10l.

Nego ti podaci sa sajta su krajnje sumjivi, treba to prvo izmeriti, pa uraditi optimalnu kutiju u nekom programčiću.

PS
Kutija na poslu je oko 4l neto zapremine.
Reply
#52
Evo neki online calculator šta kaže (kutija 5,5l za Q=0.8) to je sasvim prihvatljivo.

Sealed Box

Vas = 594 cm3
fs = 69 Hz
Qts = 0.76
Qtc = 0.8
Dimensions
Vb =5.5 lts
f3 = 65.16 Hz
fb = 72.63 Hz

Vb: Speaker Box Internal Volume
f3: 3dB Cutoff Frequency
fb: Enclosure Resonant Frequency

Ovako nešto Big Grin


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#53
Iz kompresije a pogotvu sa ovako malim drajvercicem i sa 85dB osetljivosti (to je srednja vrednost i vise u mid podrucju) o bassu nema ni govora. Impedansa SA1315 je takva da se ni 70Hz ne bi culo bez mrge od pojacala i uz izdizanje najnizeg frekv. spektra. TL i TQWT ako su pravilno pogodjeni ovde imaju prednost iako zahtevaju vece gabarite kutija. Vrlo pametnu konstrukciju radi madjarski proizvodjac kvalitetne elektronike i zvucnika - 'Heed Audio' koji koristi kombinaciju TL i BassReflex principa: tamo gde TL pocinje da ima problema, nastavlja BR. Evo slicke srednjeg modela zvucnika, 'Enigma 5'. Uz iskosenu prednju plocu sjajno rekreiraju 3D prostor/sliku.

Reply
#54
(06-03-2019, 12:06 PM)NIXIE Wrote: Evo neki online calculator šta kaže (kutija 5,5l za Q=0.8) to je sasvim prihvatljivo.

Sealed Box

Vas = 594 cm3
fs = 69 Hz
Qts = 0.76
Qtc = 0.8
Dimensions
Vb =5.5 lts
f3 = 65.16 Hz
fb = 72.63 Hz

Vb: Speaker Box Internal Volume
f3: 3dB Cutoff Frequency
fb: Enclosure Resonant Frequency

Ovako nešto Big Grin

Ja sad kada sam ubacio u simulator - za Qtc od 0.8 potrebna je kutija od oko 50 litara te je tada F3-65Hz. Da nisi pomerio zarez za jedno mesto ? 5,5litara - 55 litara ?

U 5,5 litara Qtc je bliži 0,95 a F3 je na 77Hz. Sve vreme podrazumevano heavy fill:Za online proveru OVAJ kalkulator radi prilično dobro.
Reply
#55
Možda sam pogrešio kad sam ubacivao parametre. Ipak smatram da treba prvo premeriti, ko zna šta je stvarnost.

Q=0,95 za 5,5l, može za male kutije, čak šta više izgleda odlično.
Reply
#56
(06-03-2019, 12:32 PM)nik Wrote: Iz kompresije a pogotvu sa ovako malim drajvercicem i sa 85dB osetljivosti (to je srednja vrednost i vise u mid podrucju) o bassu nema ni govora. Impedansa SA1315 je takva da se ni 70Hz ne bi culo bez mrge od pojacala i uz izdizanje najnizeg frekv. spektra. TL i TQWT ako su pravilno pogodjeni ovde imaju prednost iako zahtevaju vece gabarite kutija. Vrlo pametnu konstrukciju radi madjarski proizvodjac kvalitetne elektronike i zvucnika - 'Heed Audio' koji koristi kombinaciju TL i BassReflex principa: tamo gde TL pocinje da ima problema, nastavlja BR. Evo slicke srednjeg modela zvucnika, 'Enigma 5'. Uz iskosenu prednju plocu sjajno rekreiraju 3D prostor/sliku.

Slažem se da će TL biti superioran, ali treba to pogoditi, u ovom slučaju veličina kutije i proračun su tu odlučujući faktor. Sve zavisi od namene.
Reply
#57
Najbolje resenje je uraditi dve kompresione kutije, moze i u manje od 5l zapremine i jednu TL za subwoofer. Prakticno za smestaj i zvucno najbolje. Kao ovaj BOSE na primer.

APEXaudio.MileSlakovic
Reply
#58
Odlučio sam da se igram sa Apex TQWT.
Materijal je već poslat na rezanje. Smile
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)