Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
P-DAC v1.0
#1
Doslo je vreme da predstavim cime sam se zanimao u poslednje vreme... Nedavno sam kupio MiniDSP-ov proizvod nanoSHARC i sada mi trebaju 4 DAC-a koja dobijaju signal preko I2S-a pa iz njih da idem na 4x stereo BatoMM i na kraju zvucnici koje cu predstaviti kada budem poceo da ih pravim... no o tome drugom prilikom...

Uzimajuci u obzir da mi je ovo prvi projekat ovakve vrste, da sam prvi put crtao i dizajnirao dvoslojnu plocicu ja sam jako zadovoljan kako je ovo ispalo (a i kako radi). Sigurno ima jos sta da se unapredi (zato je v1.0), Tako da se nemojte ustezati se ustezati samo opalite sa predlozima... Smile

Sve je pocelo odavde osnova je DAC cip AK4490:


Pa je stiglo ovako:


Onda sam sve to prisrafio na medijapan, dodao napajanja sa LM317 (analogno 3.3v, analogno 5v i digitalno 5v), svako napajanje ima svoj izvod sa trafoa. Napajanje od 12V za nanoSHARC je isto zaseban namojta sa istog trafoa i tu sam iskoritio neko linearno napajanje sa LT1083... i to je poprimilo ovaj izgled:


Detalj sa nanoSHARC-om:


Detalj sa P-DAC-om:


Izlaz iz cipa ide kroz RC LPF i u BatoMM... Zvucnici su oni iz moje teme...

Imao sam zanimljivu situaciju koju ne znam da objasnim ali mogu da predpostavim sta je problem... Naime prvo sam slusao u delovima sve povezano bez iverice i to je stojalo pored pojacala... zvuk mi se svidjao... i onda sam sklopio sve ovako i sve sa medijapanom sam postavio iznad BatoMM i slusao jedno vreme... nije mi se nikako svidjao zvuk jer nije bilo srednjih tonova... a bas je preterano mumlao - plivao... i kada je bio drugar da cuje kako svira skrenio mi je paznju da pomerim plocu sa pojacala... cim sam to uradio eto sve na staro.... dosla sredina i bas se smirio... predpostavljam da su mu smetala dva trafoa iz BatoMM ali ne znam da li moze tako da utice na zvuk... da promeni karakter zvuka...?

Toliko od mene za ovaj put... voleo bi da cujem neke komentare, npr. da li da menjam stabilizatore napona - da napravim nesto drugo? Da li je ok imati RC LPF ili da stavim opamp? Mada iskreno obisao bi opamp jer on daje svoj neki karakter... ali opet ne znam zasto se uopste opamp stavlja kada je naponski nivo DAC-a dovoljan da mu treba jos i atenuacija a ne pojacanje?
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)