Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oživljavanje "kanta-ta" pojačala No:1
#1
prva tema https://forum.yu3ma.net/post-2204.html#pid2204 je bila o mojem drugom "solid-state diy-pcb" pojačalu i počela je sa:

Quote:
(05-08-2013, 09:33 PM)HomeMadeAudioProject Wrote: <p>ovo je drugo tranzistorsko pojačalo koje sam u životu uradio,to je bilo 1996 i 1997-me jer se na toliko poteglo samo sastavljanje,testiranje i planiranje. pločice su bile prvo na odvojenim pločicama u nekoj manjoj kutiji sa (nećete vjerovati &nbsp;da je moguće Smile ) više žica nego u sadašnoj verziji. šemu sam našao u knjizi</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>[attachment=1839:2013-05-08-525.jpg]</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>&nbsp;a pločice sam radio sam jer mi predložena nije odgovarala po veličini. samo pojačalo je opštepoznato i baš ono koje vam prvo pada na pamet kad se pomene pojačalo sa 2N3055 u izlazu snage 60W max , baš to se i dan-danas ako se ne varam prodaje u Kelco-u kao kit-komplet.</p>
<p>&nbsp;</p>
<p>[attachment=1840:2013-05-08-526.jpg][attachment=1841:2013-05-08-527.jpg][attachment=1842:2013-05-08-528.jpg] ...


a ovo sad je tema o prvom.

kako kaže Milić Vukašinović - "ne bi tu nekih problema ni bilo nego njegovo očijukanje i njoj beše milo"... prekjuče se popeh na sprat garaže da potražim "nešto" i naravno nađem nešto sasvim drugo-pločicu prvog pojačala sa tranzistorima koju sam ikada uradio. 

tu krene očijukanje i udari me seta na 93-ću. 

ratno vreme nemogućnosti nabavke delova bilo odakle i jake,početničke volje da se nešto napravi. i dođem tada (te 93-će) u posed dokumenata (parče papira koje treba da se istačka na bakar pločice pa markerom pospaja uz lenjir,jbg,takva bila tehnika) za pojačalo od preko 40W (više od 10W koje mi je do tad davao TDA2003) ali dosta komplikovanije,za mene tad. dokumente mi je dao (i pojačalo koje je radilo) čovek pod nadimkom Pixi,delove sam tražio po šasijama raspadnutih televizora a pločicu mi je ecovao sada pokojni Lazo koji je tada predavao praksu u srednjoj školi - odatle natpis na pločici,takav kakav jeste na njoj samoj. 

kasnije (...skoro 25 godina) sam na netu našao da je u pitanju bilo tzv Edwin pojačalo čiji drajveri rade u a-klasi a izlazni tranzistori praktično u c-klasi. 

nego,nađoh tu pločicu koja je prošla dva rata četiri države i jedno 17 mojih seoba a našla se do kraja tu negde,i odlučih da u ime tog nekog mog početka i našeg zajedničkog putovanja pokrenem to pojačalo ponovo,a bez ikakvog obzira na merenja. kvalitet sentimenta je dakle u pitanju,skroz.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#2
u to vreme pojačalo sam prepisivao gledanjem boja na otpornicima i čitanjem vrednosti kapaciteta i naziva tranzistora,nisam imao SAM SVOJ MAJSTOR sa kompletnim sadržajem delova. dakle prepisano,ali zato mi je mnogo pomoglo u čitanju vrednsti otpornika po bojama.

ta prva moja pločica izgledalala je nakon svih tih godina ovako:


sad sa prednje strane izgleda ovako:


ništa spektakularno jer je ionako prvobitno bušena šilom jer,jelte, ko će naći 1mm ili ne daj Bože manju burgiju u ta nesretna vremena...ionako mi je cilj replika svojeg rada u to vreme.

strana bakra izgleda...daleko lošije nego kad je zapravo bila urađena jer se tu lemilo ojhahaaa dok se učilo:


i sad mi jedino preostaje da je natopim lemom onako,bogato,"navodnjavanje" sistem - ali to tek čeka svoje vreme jer pošta danas nije radila (dan državnosti Republike Srbije) a kad će delovi stići - ne znamo (Đekna). 

poručio sam i jednu novu pločcu koju sam iskopirao koliko sam mogao verno preko sprint6 a koja treba stići krajem sledeće sedmice uz dve pločice Ariton-Dragan100-TDA-Motorola pojačala.

do tad mi ostaje da polemim na ovu pločicu sve što već imam. 

nije mi do kvaliteta zvuka dakle uopšte,do koliko odzvanja prošlost i sećanja dok je dorađujem i gledam...

Kanta-ta No:1.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#3
kako piše u tekstu drajveri rade u a klasi a izlazni u b klasi,ima nekolicina modernijih opcija ove varijante:Attached Files
.lay6   PAL 001 EDWIN.lay6 (Size: 133,72 KB / Downloads: 4)
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#4
potreban mi je trafo za ovo pojačalo,sekundarnog napona 32-34Vac snage oko 100VA i maksimalne najmanje dimenzije 7cm (tolika mi je visina kutije). ako neko ima i voljan je da ga menja za novčanice neka javi.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#5
(02-16-2019, 08:27 PM)HomeMadeAudioProject Wrote: potreban mi je trafo za ovo pojačalo,sekundarnog napona 32-34Vac snage oko 100VA i maksimalne najmanje dimenzije 7cm (tolika mi je visina kutije). ako neko ima i voljan je da ga menja za novčanice neka javi.

Da li si nasao ovaj trafo? Da prevrcem po mom magacinu? Znaci visina trafoa  treba da bude manja od 7cm?
Novac je sredstvo a ne cilj.
Reply
#6
da,7cm je maksimalna visina - toliki mi je prostor unutar kutije...
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#7
danas posle podne stigla druga pločica,sad su obe kompletne i ostaje da se spoje na napajanje i izlazne tranzistore:

"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#8
Ja jos uvek trazim trafo. 
Danas cu detaljno pregledati magacin.
Novac je sredstvo a ne cilj.
Reply
#9
ako ti je napor i teret ne moraš,nije mi hitno. kad naiđe pod ruku, imam sa čim uraditi prvo pokretanje a to mi je najbitnije.
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#10
Evo sta sam nasao:
Prvi trafo je oko 120W i 33V u praznom hodu. Malo je kritican sa dimenzijama (75X85X69).
Visina mu je 75mm ali ako se postavo horizontalno moze da se smesti u 70mm
Drugi trafo je 2X22V sa izvodima na 2X11V (vidi sliku) , presek jezgra oko 12cm^2 ali mu je visina samo 46mm!
Treci predmet je gratis koji dobijes ako kupis prva dva cija je cena 0.00 dinara plus postarina. Smile
Novac je sredstvo a ne cilj.
Reply
#11
ma sve u redu,nego cena... Smile šalim se Gosha,javljam se preko pp. čak taj treći predmet je bio najveća glavolomka a eto sredio si je "na neviđeno"!
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#12
(02-23-2019, 03:51 PM)HomeMadeAudioProject Wrote: ma sve u redu,nego cena... Smile šalim se Gosha,javljam se preko pp. čak taj treći predmet je bio najveća glavolomka a eto sredio si je "na neviđeno"!

Visina hladnjaka je 60mm, duzina 187mm, tranzistori su ispravni.
Novac je sredstvo a ne cilj.
Reply
#13
ma rekoh da si mi sredio veći problem i to na neviđeno! Smile skontao sam otprilike dimenzije po veličini samih tranzistora,to je to!
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#14
na četvrtu deceniju svoju ponovo pokrenuh svoje prvo solid-state pojačalo iz 1993-će:

https://www.youtube.com/watch?v=gikkOctcZKw

mirna struja po kanalu je oko 45mA što po uputstvu zapravo "guraju" BD139-140 u a klasi a 2N3055 sve iza toga u b-klasi sa nekom malom početnom mirnom strujom koja "opravdava donekle" ab-klasu. bilo kako bilo,prvo solid-state pojačalo sam pokrenuo pre 26 godina,ima snage nekih 25W realno,ili manje (danas,i mnogo ranije to radi TDA2030)   zvuči svojevremeno kako se očekuje-na snimku je sa subwoofer zvučnicima, tek samo što je krenulo a tek sutra (danas) kad ustanem poslušaću taj zvuk prošlosti uz pesme iz 60ih i 70ih još bolje nego sad ,jer sad je kasna noć,i neće biti subwoofer zvučnici. kako god da bude,zvuk svoje prošlosti mogu da čujem i doživim samo ja Smile i da  se kur%im do %ja Smile svu šalu na stranu,ovo pojačalo je moj lični "come-back",pojačalo je predaleko od HiFi nego meni je "Back to the future". za ostale,radi- i to je to. (izlazni kondenzator je mera predostrožnosti u slučaju NDB,koja po prirodi stvari radi Smile ) 

ps:puštam da radi do jutra,oba kanala sa input signalom i na zvučnicima preko lampi u grani napajanja. ako doživi jutro,slušaće se još dugo dugo... Smile
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#15
danas odem u Batočinu po neku kutiju za 🚜 burazer nešto kombinuje,i na putu ka tamo stigne mi poruka da mi je stigao 🎁 od ptt Srbija, rek'o preuzeće moji. dođem kući,vidim paket,cenu poštarine i dam mlađem klincu pare da odnese mojem ocu dole u prizemlje. posle par minuta dolazi otac i kaže kako on nije preuzeo ni platio poštarinu,već izgleda mati. siđe on,ja pare dam opet klincu da ih da njoj,penje se ona kroz par minuta i kaže kako ni ona nije platila a da je pitala koliko košta, jer je poštarinu platio pošiljalac...
pored toga,osim dogovorenih transformatora,jednog hladnjaka i dva para kondenzatora, stiglo je više kondenzatora, nedogovoreni otpornici u više vrsta i još jedan hladnjak...
zaključak: čuvajte se trgovine sa Gosha-om,jer desi se da čovek ne ispoštuje ni cenom ni dogovorenom količinom,a ima i tendenciju da napravi popriličnu zabunu u jednoj višečlanoj porodici!
Smile
(hvala hvala hvala Gosha!)


Attached Files Thumbnail(s)

"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#16
(03-07-2019, 09:23 PM)HomeMadeAudioProject Wrote: zaključak: čuvajte se trgovine sa Gosha-om,jer desi se da čovek ne ispoštuje ni cenom ni dogovorenom količinom,a ima i tendenciju da napravi popriličnu zabunu u jednoj višečlanoj porodici!
Smile
(hvala hvala hvala Gosha!)

Tako ti i treba kad pravis "kanta" pojacala Smile
Novac je sredstvo a ne cilj.
Reply
#17
eto,"neko" ceni i takve akcije... Smile
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#18
Eeee, Gosho, Gosho, zato, što nisi od reči, imaš od mene pivo na ovogodišnjem KG druženju! Za kaznu i nauk! Angel Hocemo jos
Reply
#19
"kanta" dobila dno, za početak :


Attached Files Thumbnail(s)

"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)