Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problemi sa osciloskopom - DS1052E
#1
Imam problem sa osciloskopom, naime kada je spojena sonda na CH 2 (probano i sa CH1) dobijam odaziv kao na slici, znaci nekakve čudne valove koji bi trebali da su ravna crta a ne ovako.

Na prve dvije slike je zakacena sonda na otpornik 470R/5W a na sljedece dvije slike sonda nije zakacena nigdje.

I na zadnjoj slici su stavljeni kursori koji oznacavaju napon tog signala koji se pojavljuje.

Sad me zanima dali je to to neispravnog osciloskopa, ili je do lokalne frekvencije kamiondija ili neispravna sonda ili nesto trece?

Svakako svaki savjet je dobrodosao.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#2
Vjerojatno treba neki dugmić pritisnuti. Možda onaj gore gdje piše "measure" ili nešto takvo slično......
Reply
#3
Ne mozes imati ravnu crtu na 2mV.
Reply
#4
Da li si probao sa metalfilm otpornikom? Sve nesto razmisljam da je taj otpornik induktivan pa kupi razno sranje. Mozda se varam ali ne bi mi bilo tesko da probam.
Reply
#5
Ako se dobro secam 2mV je najnizi opseg na tom Rigolu, to je blizu granice shuma samog osiloskopa i merenje na tom opsegu su vrlo zahtevna po pitanju uslova + dodatno na to se mesa odnekud jak EMI od nekog uredjaja u blizini, neki SMPS od LED osvetljenja ili tako nesto.

Za probu se stavlja "terminator" (BNC sa 50Ω u sebi) na ulaz i onda se vidi koja je prakticna granica shuma osciloskopa. Sve ostalo (smetnje, EMI itd) se dodaju na to.

Probaj osiloskop na nekim "realnim" malo jacim signalima, ovo sto si probao je granica, ne moze bolje od toga, moze samo da se radi matematicko ujednacavanje (average) da se u tom shumu izvuce neki drugi koristan podatak ...
Reply
#6
Ako imas ravnu liniju kada sondu prikacis na masu osciloskopa, sve je u redu. Verovatno kupis smetnje iz okoline.
Reply
#7
To je apsolutno normalno, nikad nećeš imati ravnu liniju na toj podeli osim ako nisi na GND coupling, a možda ni tad, zavisi kako je rešen coupling. Ako povećaš bazu na recimo 5mS, videćeš verovatno da je 50Hz signal. Smile
Primetićeš recimo, ako imaš nekvalitetne (a možda i kvalitetne, nisam probao) LED sijalice u prostoriji gde je osciloskop, da ćeš dobijati razne kuke i motike koje su mnogo veće od tih par mV, ja imam LED plafonjerku i moram da je gasim kad radim neka finija merenja...
Reply
#8
To sve radi kako treba. Na prvoj slici ti je sonda otkacena od otpornika i ponasa se kao prijemna antena. Kada postavis otpornik onda imas ravnu liniju sa okolnim sumom. Kod tebe je podela postavljena na 2mV. Tebi je sum oko 200uV. Inace, oscliloskop nije merni instrument, vec pokazatelj oblika signala. Kao sto je @progster rekao, postavi coupling na GND ili kratkospoji sonde (+ i -), pa onda gledaj sum.
Reply
#9
O tome je pisano u temi :
https://forum.yu3ma.net/thread-1146.html
Pozz
Reply
#10
imaš li štedne sijalice bilo koje forme u blizini?
"Pretpostavka je majka zajeba..." : D.V. - Dude
Reply
#11
U sobi gdje je spojeni osciloskop imam dvije sijalice na zidu i jednu na plafonu(tu na plafonu je uobliku kruga kao plafornjera i tu su tri sijalice), sve te sijalicu su ugašene kad je osciloskop uključen u struju...a sijalice su ove:

https://www.osram.com/ds/ecat/HALOPAR%20...ZMP_57631/

bez spojene sonde na osciloskop dobijam ravnu liniju koja je jedva vidljiva, kad se spoji sonda dobije se ono gore.

Pošto je maximalna granica tog modela osciloskopa 2mV (50MHZ model), ima ovdje upustvo kako pretvoriti preko softwera ovaj model u 100MHz, pa me zanima dali dobijam što sa time ili ne...nebih baš nešto dirao po osciloskopu (mada znam flashati firmware) ako nedobijem bas nesto:

http://www.g4ztd.info/rigol-ds1052e-oscilloscope-hack/

Razmisljam mozda sa tim firmwareom pobpljsam rangeove i sum, posto je taj jaci model 100MHZ potpuno isti kao i moj 50MHZ i samo je u softweru razlika...

Znaci ovo gore je ok? Ako je tako onda me zanima na kojem opsegu da gledam izlazni signal preampa na kojemu je spojeni kondenzator? Jer to tamo baš divlja a nevjerujem da mi preamp oscilira jer dc offset je na 000,4mV i miran je.

Evo video od jucer kad mjerim izlaz preampa:

https://streamable.com/csyn0
Reply
#12
To sve lici da je OK.

Mozes da upgrejdujes sa 50MHz na 100MHz, to je OK ali moras da znas sta se sa tim tacno dobija.

U sustini to sto budes gledao bice verovatno sa jos vise smetnji jer ti je veci BW i onda jos vise RF-a skuplja iz okoline.

Tebi treba manji BW ako hoces Audio da gledas!
Konkretno imas tamo 20MHz - Bandwidth Limit, on ti ogranici opseg merenja i generalno ce biti cistiji signal.

I jos jednom, taj mV opseg je vrlo zahtevan za merenje, za to moras da imas dobre kablove i BNC konektore, dobro terminirane kontakte, treba se spustiti na nizu ulaznu impedansu, taj osiloskop ima samo 1MΩ ulaz, bolji osciloskopi imaju specificno 50Ω ulaz sa vrlo brze signale i za vrlo mali shum a mozes i ti to da napravis sa T BNC racvom + terminator 50Ω + RG58 koaksialac do DUT (Device Under Test).

[Image: attachment.php?aid=28565]Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#13
Skinuo sam softwer Daqarta i probao snimiti izlazni sinuosidni signal 1kHz, i to na osiloscopu izgleda jako loše, puno šuma (THD je veliki), prilazem i slike i sad vidim tek da zvucna kartica nemoze biti zamjena za FG jer nema tu kvalitetu generiranja cistog signala.

Onda sam upaljeni osciloscop sa odvojenim sondama ostavio tako i palio-gasio brzo rasvjetu u sobi i osciloskop trza na to i pojavlije se velike oscilacije u tom djelicu sekunde, dakle ove smetnje mi rade upravo te halogen lampe i tih 50Hz naizmjenicne struje (mislim ipak da su analogni osciloskopi bili bolji po tom pitanju DSS Osciloskopa...).

Onda sam kako je viktor predlozio stavio metal film otpornik (imao sam pri ruci 22k 0,5W 1% Welwyn MFR4) i zacudo sum se smanjio na 80uV (prije je bio ranga 2-3mV) znaci ipak ovi keramicki zicani otpornici su "antene" za osciloskope i pokupljaju sve smece iz RF spektra i normalno da osciloskop da to vidi.

Za kvalitetu šuma na osicloskopu kako ste i napisali ovaj model je na granici 2mV i kolko para toliko muzike, mada sad znam da sve izlaze pojačala i pretpojačala se moraju mjeriti kao opterečenje sa METAL-FILM otpornicima. Hvala viktor na ideji.

Zadnja slika prikazuj 2mV range (koji je maximum za taj osciloskop i 5ns vremensku bazu), dakle kao i na pocetku teme to je osciliralo a ovako je stanje sa metal film otpornikom. To je sada ravna linija sa 80uVpp šuma što je ono što sam napočetku očekivao.

Za limitiranje bandwidtha ima funkcija morat cu je isprobati pa da vidim što se dobija.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#14
U vezi distorzije, standardni DSO obicno imaju izmedju 10bit i 12bit A/D konvertere, dalje od toga nema sta da lje da se prica, to sto se oni vrte na 1GSPS ili vise je druga stvar vezana za Bandwidth, dinamiku merenja odreduje broj bitova po uzorku, dakle 10bit ili 12bit ne moze da se poredi sa SoudBlaster praistoriskom zvucnom karticom od 16bit a kamoli sa modernim 24bit zvucnim karticama : )
To kad se zna da je takav osciloskop tj da su svi manje-vise takvi onda se zna sta sve moze da se radi sa takvom spravom, direktno merenje shuma ili dinamike je besmisleno, to nije za to napravljeno!

DSO = Digital storage osciloskope, on snima sekvencu fotografija i iz toga se "kopa" dalje korisna informacija za koju korisnik mora da zna prvo kako da dodje do nje i kako da je iskoristi.

I jos jedna vrlo vrlo korisna funkcija koju na zalost taj model nema a to je "Intensity Grading", opcija koja pravi sliku tako da se signali koji se cesce ponavljaju budu svetliji a oni koji se redje ponavljaju da budu tamniji (pricamo o jednom "prarcetu vremena", jednom frejmu - fotografiji) tako da se dobije mnogo bolji utisak sta se tu stvarno desava, na tom modelu je signal prikazan jednom istom zutom bojom i sve je tu pomesano, kada ima ovaj Intensity Grading onda se dobije mnogo bolja slika i tad je stvarno vrlo vrlo slicna Analognom osciloskopu!

Vremenska Baza na DSO ima relativno veliku rezoluciju, tu se radi o 20bit i vise tako da je on mnogo bolji za posmatranje vremenski zavisnih dogodjaja (po X osi) nego po naponu tj Y osi, svi oni dugmici i opcije na njemu su vecim delom tu samo da se signal "upakuje" po Y osi a X osa u vremenu je bitna, sta se kad gde desilo i sta to znaci u konkretnom kolu!
Reply
#15
Kad malo ovladaš spravom možeš sebi napraviti fini EKG bez da ideš kod doktora Smile
Reply
#16
Super.
U User manualu imaš naveden limit ulaznog šuma osciloskopa.
To se meri kad je ulaz bez sonde, preklopljeno na GND coupling. Vrednost je najverovatnije ta koju si naveo, ranga 50+/-uVpp,
napisao si 80uV, sad dali je to V_pp-od (-) do (+) max amplitude, V_peak-pola max amplitude, V_avarage, V_rms :-)

Tada vidiš koliko je sklon osciloskop, njegovo kučište, terminacija, PCB... njegovo napajanje...
osciloskopa na smetnje iz okoline, orientiranog u prostoru tog osciloskopa "kako - jeste" ...tu "On the face off/on the place" :-)
Okretanjem za 360° i smaknutog po visimi i X-Y osi, čak možeš dobiti "najgluviju poziciju".

Inače možeš pronači mnogobroj tema : "why is may oscilloscope so noisily?"
https://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=&...s_iATk_eBq

Limitiranje BW, kvaliteta sondi, terminacija same kalibracije, i masu drugih podataka su ti več sa mnogo rešenja predhodnici fino poredali.

User manual ili Service manual ili AN, DS treba uvijek "u ruke i prelistati", ima mnogo podataka u njima i odgovora.
Ovi zadnji oscilogram prijašnjeg posta #13, več je sasvim OK!

Čestitam/o za prinovu i da te služi!!!

EDIT: Uhh, raspričali se izmedju i drugi odličnim informacijama!
LP
Dragan
Reply
#17
Hi hi, ja stvarno nemam nikakve probleme sa shumom, ajd Rigol, nego nemam ni sa STM32 Smile ... a imam i Touch ... jedan BluePill i par otpornika i BNC konektor, ovo je bruka kako radi Big Grin

Hehe, koliko je meni Rigol sa sve svojim "shumom" pomogao kada sam debagirao SPI i I2C komunikaciju za bas taj displej Smile

[Image: attachment.php?aid=28566]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#18
BTW Jedan zanimljiv komentar oko rezolucije A/D konvertera, zasto se ide na "samo" 10-12bit, sto ne stavljaju sa vise a postoje takvi konveteri?

Postoje vise bitnih razloga ali spomenucu samo par, prvi je direktno vezan za rezoluciju ekrana na kome se signal prikazuje, bas u ovom mom gore primeru se radi o nekih 400px (pixela) visine gde ja mogu da stavim jedan pixel tj pojedinacni sample neke vrednosti, ne mogu da stavim izmedju dva pixela, dakle imam diskretnih 400 pozicija i to je prevedeno u bitima nesto manje od 9bit rezolucije/dinamike i dzaba mi da je signal 24bit uzorkovan ja ne mogu da ga prikazem na tom displeju tako "fino".
U narednim godinama ce povecavati DPI ekrana, bice HD, bice 2K, 5K ajd 8K RED (suludih) na tako malom prostoru, to je je i dalje manje od 14bit Smile

Drugi bitan razlog je procesorska snaga, sa svakim bitom vise rastu duplo zahtevi za procesorskim vremenom a kada se se barata i sa grafikom onda za svaki dodadatni bit jos vise rastu zahtevi za CPU/MCU resursima tako da to postaje vec komplikacija i jos ako treba da radi u sirokom propusnom opsegu to bude ozbiljno komplikovanana sprava.
Reply
#19
Miki,

nije bas tako kao sto kazes. Oscliloskopi sempluju na mnogo visokim ucestanostima. Uzecu kao primer Tektronix MDO3024. Njega imam, pa cu o njemu pricati, a i za druge je prica ista. Sampling rate osliloskopa je 2.5GS/s, a propusni opseg je 200MHZ. Odnos ova dva broja je 12.2. Ovaj odnos je bitna stvar. Naime, po teoremi o odabiranju, analogni signal moze da se rekonstruise, ako je frekvencija semplovanja vise od dva puta veca od najvece ucestanosti u signalu. Cak postoje i preporuke o odnosu, 2.5-5 puta. Mozes da primetis da je kod osciloskopa odnos 12.2 ili vise kod nekih. To se zove oversampling. Po teoriji oversampling-a, ako se ide sa dosta vecom frekvencijom semplovanja, efekat je isti kao da si stavio AD konvertor vise rezolucije. Zamisli cenu 8-bitnog AD konvertora za frekvencije semplovanja 2.5GHz, a onda cene za 16-bit ili vise za iste frekvencije. To je osnovni razlog zasto osliloskopi koriste AD konvertore male rezolucije.
Sto se tice rezolucije ekrana, pomocu dodatne digitalne obrade signala, a i same tehnologije izrade ekrana se vrsi iscrtavanje dela signala (u zavisnosti od podesene vremenske ose) na ekranu.
TEK npr. ima fosfor tehnologiju i kod ti osciloskopa (nemaju svi) se ekran iscrtava preko ekrana. Nema brisanja ekrana. To je vrhunska stvar ako pratis neki glic, npr. koji traje par desetina ns, a javlja se na svakih 20ms. Zbog iscrtavanja ekrana preko ekrana, ostane ti taj glic nacrtan. To nijedan trigger ne moze da uhvati. Ili ista prica, a javlja je na svakih par sekundi.
Sto se procesorske snage tice, svaki osciloskop ima FPGA koji putem JESD204 komunikacije komunicira sa AD konvertorom i rezultat smesta u dual-port RAM, a sa druge strane DSP preuzima podatke, obradjuje i prikazuje na displeju. Glavna osobina svih osciloskopa je dubina memorije ili velicina tog RAM-a. DSP-ovi i sami algoritmi obrade signala su manje vise isti.
Reply
#20
Osim sto vise od 8 bita zagteva dodatno vreme, postoje ekonomisanja sa front enfom skopa, pa se moze naci vise bita sa sporijim skopom, ali sa slabijom ulaznom obradom signala.
12 bita, velika memorija, solidni front end, tesko da mogu da se zajedno nadju kod jeftinih skopova...
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)