Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Druga ljubav zaborava nema...
#1
Nastavak ljubavne priče iz OVE teme.

Pošto volim da si komplikujem život, onda sam odlučio da i ovde vidim na koliko načina mogu da napravim da nešto radi. 

Drugar sa foruma, Progster već duže vreme ima u oglasima Seas 27TFFC visokotonce pa kako ih niko nije kupio do sada, odlučio sam se ja da to uradim. Elem, ista meta - isto odstojanje kao kod prvih ljubavi samo što je sada Seas visokotonac u zvukovodu te postoji par prepravki koje moraju da se urade. 

Visaton WG148R ima utisnute mesingane čaure sa mašinskim navojem - uz WG148R se dobijaju i crni šrafovi. Na te 4 rupe se šrafe Vizatonovi visokotonci, međutim mogu i Seas iz prestiž serije samo treba rupa na prednjoj ploči visokotonca da se proširi sa 4,5mm na 6mm. Ovo proširivanje je u najvećoj meri odlučilo da su visokotonci moji - pre nego sam ih i probao da li će uopšte raditi kako treba u WG148R. Svaki put se prijatno iznenadim kad odšrafim wg iz kutije kako je pedantno i lepo napravljen. Opet akustičke strmine reza od 24dB/o - neki zvučnici se jednostavno sami nameste kako oni žele:Štuc na 12KHz je proizvod spoja zvukovoda i visokotonca i uočljiv je samo na osi, već 5-10 stepeni van ose se gubi - dakle bezazlena difrakcija. Osim toga, mogu reći da se ponaša skoro isto kao sa Morel visokotoncima. Koji se bolje čuju čuće se u direktnom poređenju. Topološki skretnica ista, vrednosti blago drugačije ali to je sve. 

Pade mi na pamet - kako budem dobijao/kupovao visokotonce, ukoliko se uklapaju u zvukovod i mere se kako treba - izmodelovaću skretnice za sve. Da napravimo serijal pa čisto da vidimo koliko zapamćene ljubavi ima u nama. Ovo su odzivi drajvera u kutiji bez skretnice:

Reply
#2
Ovo su prenosne funkcije. 
Iako je akustičko ukrštanje na 1700Hz, električno ukrštanje je na 2600Hz (zbog WG148R naravno) što visokotonac sa rezonantnom frekvencijom na 550Hz maltene ne oseti. Bottomless noč na 8100Hzse pobrinuo da nema čujne rezonancije. 

Impedansni odziv visokotonca u WG1418R:

Reply
#3
Prvi utisci su da ovaj visokotonac ne valja ništa. Ne ovaj kao ovaj kod mene, nego ovaj model - što bi se verovatno preslikalo na sve ostale Seas tekstilne visokotonce.

Morel DMS30s radi dosta bolje od njega (što me ne čudi jer je Morel direktna kopija Dinaudio visokotonaca koji su mi se najbolje čuli od svih tekstilnih visokotonaca), a visoki u Kef-u radi toliko bolje od oba da mi apsolutno nije jasno kako je moguće da svi do sada nisu prešli na metalne ili keramičke kalote visokotonaca. Mislim, u globalu mi je jasno - tekstilni visokotonci kada se montiraju na prednju stranicu zvučnika (bez zvukovoda-talasovoda) mnogo manje prave probleme ako se skretnica pogreši nego što je to slučaj sa hard dome visokotoncima. Kada se ima metal ili keramika, jedna greška i odmah se čuje i to ne dobro ali kada se napravi bez greške, onda pokaže svu detaljnost i definiciju u zvuku koja dolazi iz pojačala. Jedino što nije hard dome, a meni se čuje detaljno i lepo jesu ring radijator visokotonci (SBacoustics iz RDC i RDCN serije kao i ScanSpeak i Tymphany derivati Vifa XT visokotonca). Tekstilna kalota toliko detalja upije uvijanjem prilikom rada da kad se stavi pored metalnog visokotonca zvuči kao da sam stavio tufere u uši. Ovo je verovatno poslednji put da se igram sa soft dome visokotoncima. 

Dakle definitivno ne mogu da preporučim bilo kome da napravi ovaj dvosistemac sa ovim visokotoncem. Morel je mnogo bolji, a sad ću da potražim nešto od tvrdih materijala (aluminijum, titanijum, keramika) da vidim kako će sarađivati sa Visaton WG148R.

Ovom visokotoncu ću verovatno da se osvetim vađenjem kalote i kalema, nabaviću aluminijumske i titanijumske kalote i zameniti pa ćemo videti hoće li to dovesti do poboljšanja performanse.
Reply
#4
Štuc na 12KHz


I ovaj im ima slične efekte:
https://www.speakerdesign.net/seas/tweet...eeter.html
Reply
#5
Kod mene je to stvar terminacije između zvukovoda i prednje ploče visokotonca, dok je kod DXT proizvod rupa za šrafljenje male hornice za motor. U oba slučaja je bezazlena difrakcija koja nestaje van ose. Međutim, nagli pad ovog visokotonca van ose posle 10KHz kao i zvuk koji je definitivno nisko rezolutan dovodi do utiska da se sluša nešto što pojede brdo detalja za koje znam da su na snimku.
Reply
#6
Seas

[Image: seas_22tffc_risposte.jpg]
Morel 

[Image: morel_cat_308_risp.jpg]
Odziv van ose u odnosu na Morel je katastrofalan. Dok Morel pri 60 stepeni van ose bitno kreće da opada tek posle 13KHz (tu je negde na oko -6 do -7 decibela u odnosu na oziv na osi) Seas je tu na oko -14 do -15 decibela u odnosu na odziv na osi. To nije neuobičajeno za ring radijatore ali za kalotne visokotonce je to užasan odziv.
Reply
#7
Ako je vec visoki za testiranje, mozda da probas da mu obrises ferofuid, mozda se malo razigra.

Sto se ovog odziva van ose tice, to mi deluje da je vezano za sam oblik kalote. Valjda njuskica od kalote mora da viri ispred front plate, mada sa hornicom to ne bi trebalo da ima veze, ionako je potopljen unutra.

Slicno iskustvo sam ja skoro doziveo poredeci XT25 i TW29rn. Vifa kao da kroz maglu radi, gomilu detalja pojede. Cinelu ne mozes da prepoznas da je cinela.
Klavir isto tako, proguta muziku.

Sa Tw29 progledao, 2 klase je iznad Vife. Poredio ih jedan u levoj drugi u desnoj kutiji.
Cak sam se plasio velike atenuacije na TW, da ce da ga umrtvi, ali jok, boli ga uvo, radi.
7.8 oma je ispred TW, 3.3 bilo ispred vife.
Reply
#8
FF je izvađen čim je stigao kod mene. Mogu da zamislim na šta bi zvuk ličio da je ostao unutra. Igrom slučaja sam kod sebe u tom trenutku imao Seas 27TBC/G. Pustim sweep na jednom pa na drugom. Bog i šeširdžija. Kad sam izvadio FF, počelo je da zvuči sličnije.

Simpatišem ja neke SB visokotonce ali je prerano da bih propevao. Ringovi rade ok.

Glede difrakcije, terminacija je jako bitna. Što manje nepravilnosti izmedju wg i kalote, to bolje. No, ne brine mene to.

Radio sam merenja preključe. Sramota me da postavim. Do difrakcije odziv je +/-0.5dB ali kad je drajver brljiv, nema te skretnice koja može da popravi zvuk. Nije ovo prvi drajver te dijagnoze sa kojim se susrećem. Ima toga, na žalost.
Reply
#9
Za high res metal najbolji.
Simptomaticno je da Scan metalne dome nece da stavi u Discovery seriju. Prvi metal im je 9800 koji kosta poprilicno.
Valjda se plase da ne ugroze prodaju skupljih visokotonaca.
Reply
#10
Ne znam. Ja zaista ne želim da im za tehnologiju koju koriste 30 godina dajem toliki novac koji traže. Sve preko Disco serije je ekstremno bezobrazno skupo. Zato jako simpatišem SB. Daju istu ili bolju performansu za manje novce. Satori motori su trenutno najbolji dostupni na tržištu. Samo treba sačekati alu cone Satori. Za papir sa vešanjem koji ima rezonanciju između 1200-1500Hz i zbog toga na istom mestu pik drugog harmonika ne dajem ni taj novac.

Generalno, mislim da je samogradnja zvučnika, osim ukoliko nije apsolutni haj end, pukla. Ima i previše fabričkih zvučnika sa kvalitetnijim drajverima od onih koje bih ovako mogao priuštiti, a za cenu za koju ne mogu da napravim.

U to i ne računam vreme koje mi je potrebno da uložim. Ovako maksimalni deo svog vremena uložim u skretnicu koja je zapravo CPU zvučnika. Ostalo poboljšam/modifikujem ili ne ukoliko postoji potreba.
Reply
#11
Da, upravo to. Ne isplati se ako ne tuches bas visoko. Drugar kupio L80, izmenjao serijske kondove na srednjem i visokom.
Nemam ja sta tu da zamerim, 400 kutija plus 50 kondovi. Ni 70% od tog zvuka ne mogu u samogradnji za te pare da napravim.
Reply
#12
JBL L80mk2 ?
Reply
#13
Pitao, kaze da nije mk2.
Reply
#14
To je onda JBL L80t, po mom mišljenju bolja opcija. Zato se začudih kad si rekao da onaj zvuk ne možeš da dobiješ za 400€, mislim se, zvuk L80mk2 ne želim ni džabe Smile
Reply
#15
E, imaš i dalje te Vife ? Ako nisi prodao, daj mi da se igram - vratiću ti Smile
Reply
#16
Dacu ti ih , no frks Smile
Reply
#17
A ja obećavam da će Treća ljubav sa Vifom da radi bolje od Druge. Druga je i onako bila samo uteha zbog Prve. Treća je ona prava, sreća Smile
Reply
#18
Jedna je u fabrickom stanju, sa drugom sam se igrao, bila je beli mis.
Identicne stereo zvucnike neces moci da napravis jer to vise nisu 2 ista visokotonca.
Ali za igranjac mogu da posluze.
Reply
#19
Ok. Za sada mi treba da napravim studiju o izvodljivosti. Ako uspe, lako mi je naručiti par.

Tačan model tvojih XT je ?
Reply
#20
xt25tg30-04
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)