Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AD9833 Waveform Generator
#1
Evo jednog signal generatora sa AD9833 i Atmegom 328P, neki mozda i znaju o cemu se radi posto je projekat skinut sa ovog sajta:  http://www.vwlowen.co.uk/arduino/AD9833-...erator.htm.

Ja sam ga vec spominjao u nekoj temi posto sam imao problema sa samim radom uredjaja i jedno vreme sam digao ruke do njega, problem je bio u kodu koji je pisan za rad uredjaja i nije hteo da pokrene displej kako treba taj problem je resio enaB i uz njegovu pomoc uredjaj je proradio kako treba i ovom prilikom mu se jos jednom zahvaljujem na pomoci.

Da neduzim mnogo evo dole nekoliko slika kako to izgleda na osciloskopu pa cu u sledecem postu postaviti jos dokumentacije za njega, ja sam radio plocicu po nekom mom rasporedu mozda moze i bolje al otom potom, jedino je sad slika na displeju okrenuta za 180s u odnosu na natspise na mojoj plocici ali ja mislim da i to moze da se zarotira u samom programu.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#2
natpisi nisu problem i da ostane ovako kako jeste, nije "ucrtano" da to mora biti ovako ili onako kad se napravi kutija. ne znam koliko je "Hi-Fi" ali kontam da je za hobi i više nego dobro. jedino kvadratni signal malo beži na gore... inače odlično 👌 izgleda, čista petica!
Chop your own wood and it will warm you twice
Reply
#3
Ovo je odlicno ispalo svaka cast, samo tako!
Reply
#4
Hvala.
Nisam mogao da postavim sve slike odjednom, imam i merenja sa 1MHz i 5MHz na njima imam izoblicenje signala, posle 2MHz na cetvrtki se javlja i harmonik, e sad da napomenem da sam imao malu havariju sa generatorom okrenuo sam plus i minus napajanja pa se sve zaludelo pa mozda ima i to uticaja na izgledd signala, kasnije sam ustanovio da AD9833 neradi vise kako treba hoce u nekom trenutku da se dosta zagreje i bez obzira sto je na displeju ispisana frekvencija na zilazu nama signala i prilikom iskljucivanja i ukljucivanja prestane grejanje i vrati se signal itd.  najverovatnije je ostecen pa kad njega zamenim uradicu jos testova i onda pakovanje u kutiju.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#5
Evo fajlova za izradu.


Attached Files Thumbnail(s)


.hex   sketch_sep11a.ino.with_bootloader.eightanaloginputs.hex (Size: 38,24 KB / Downloads: 2)
.lay6   ad9833.lay6 (Size: 92,75 KB / Downloads: 5)
.bmp   ad.BMP (Size: 818,07 KB / Downloads: 10)
Reply
#6
Jos jednom pohvale, svidja mi se kako je sve ispalo tako kompaktno a i signali su odlicni za taj nivo konstrukcije.

Evo jos malo da zabiberim : ), uspravo mi "javili" iz Silicon Labs da pustaju novi generator Si5332, bruka, do 12 nezavisnih kanala do 350MHz, ima u chipu integrisan oscilator (kvarcni ili MEMS ne znam) a karakteristike sa 175fs RMS phase jitter tek da zagolicaju ... : )
https://www.silabs.com/documents/public/...asheet.pdf

Spominjem jer je isto I2C device i moze tu da se zakaci sa malo dorade u firmware, sprava "bije" ko blesava ako ti treba tako cist i precizan pravougaoni oblik za vrlo visoke frekvencije, sve ispod toga moze i malac Si5351 i ovaj AD9833 da zavrsi posao.

----
Si5332

• Embedded 50 MHz crystal option
• Input frequency range:
• External crystal: 16 to 50 MHz
• Differential clock: 10 to 250 MHz
• LVCMOS clock: 10 to 170 MHz
• Output frequency range:
• Differential: 5 to 333.33 MHz
• LVCMOS: 5 to 170 MHz

Strasno tj predivno, ovo se zakaci na Morio MV89 ili neki slicni duplo temperaturno kontrolisani OCXO (sa Ebay) i dobijete fenomenalnu spravicu sa vrlo vrlo ozbiljnim karakteristikama, 12 nezavisnih kanala sa 0ppm greske u delitelju i sa stabilnoscu generisane frekvencije u nekoliko ppb.
Reply
#7
Super ovo radi uopste ne izgledaju lose signali na 1MHz .

Ovo mnogo bolje izgleda od ovih genertatora funkcija koji su samo lepo spakovani u kutiju i nista vise od toga kod njih je signal na 1 MHz skoro neupotrebljiv.
Reply
#8
(09-11-2018, 04:20 PM)HomeMadeAudioProject Wrote: natpisi nisu problem i da ostane ovako kako jeste, nije "ucrtano" da to mora biti ovako ili onako kad se napravi kutija. ne znam koliko je "Hi-Fi" ali kontam da je za hobi i više nego dobro. jedino kvadratni signal malo beži na gore... inače odlično 👌 izgleda, čista petica!

Lepo uradjeno!
Sto se tice performansi, dovoljne su samo za funkcionalno testiranje jer THD sinusnog signala nije bolji od 0,1%, odn. -60dB. To se lepo vidi na Fig. 14 u DS, a razlog je 10-bitni DAC. 

Pozdrav sa Rodosa
Reply
#9
Imaj u vidi ta tvoj osciloskop ima samo 10MHz propusni opseg, tako da ces tesko videti realno stanje cetvrtki preko 100KHz.
"Nije sve tako crno, samo su ti oci vezane".....rece dzelat.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)