Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izbor LCR metra
#1
Gledam i tražim neki "ozbiljniji" LCR metar od onih par kineskih što imam kod kuće, i što je važno da su dobavljivi u Hrvatskoj da recimo imam kakvu takvu mogućnost garancije.

Nekakav izbor mi je pao na dva LCR metra Voltcraft LCR-300 https://www.eevblog.com/forum/testgear/v...ro-review/ i Uni-t UT612 https://www.eevblog.com/forum/testgear/r...lcr-meter/

Po specifikacijama oba mi odgovaraju jer ne treba mi neki ultra profi uređaj ali da je bolji od kineskih koji se dobiju za par desetaka $. E sada dilema je sljedeća,iako ne znam jel mi uopće treba razbijati glavu sa time. Voltcraftov(cijena 1800kn) ima prave kelvin veze dok ovaj Unit-t(cijena 900kn) recimo da ih ima(ali treba malo mesarenja po instrumentu), naravno vidi se i razlika u cijeni.E sada gledajući na eevblogu slike iznutrice uni-t možda(ključna riječ) ima već kelvin veze ali po meni veoma idiotski napravljene. Na slici vidi se da do buksne idu dva voda a onda naravno jedan vod ide do DUT-a.Instrument ima dvije ground buksne pa bi se dva "kelvin" voda koji idu na izlazne buksne prekinuti i spojiti na te ground buksne i da se tako dobije prava kelvin veza.

Ima tu puno možda ali me zanima da li je netko imao u ruci taj uni-t ili neki sličan instrument i pozabavio se ovim problemčićem.
Reply
#2
Voltcraft je Conradov trgovacki brend. Na linku koji si postavio imas i adekvatne drugih brendova LCR mostove,
svi cetvorozicni. Pogledaj mogucnost nabavke nekog od njih-razlike su minimalne, a cijena moze dooobro
varirati. Izguglaj i sretno.-
pOz
Reply
#3
Nisu baš svi četverožični,iako pogledati ću ponovo. Poanta je da dosta tih instrumenata sa četiri buksne imaju dva ulaza za DUT a druga dva su samo da se spoji oklop kabela koji ide do DUTa na gnd/guard.
Reply
#4
Ovaj je dosta popularan a cijena je ok.

https://m.ebay.com/itm/DER-EE-DE-5000-Hi...Sw--1Wr7PY
Reply
#5
Možda sam našao pobjednika. Ima u TMEu https://www.tme.eu/en/details/ax-lcr42a/...r/axiomet/ Isti kao Voltcraft samo drugi brand i naravno niža cijena. Nešto sitno skuplji od Uni-t na kojemu bi morao raditi kirurški zahvat da ima kelvin veze, dok ovaj to ima po defaultu.
Reply
#6
(08-21-2018, 05:50 PM)Khadgar2007 Wrote: Možda sam našao pobjednika. Ima u TMEu https://www.tme.eu/en/details/ax-lcr42a/...r/axiomet/ Isti kao Voltcraft samo drugi brand i naravno niža cijena. Nešto sitno skuplji od Uni-t na kojemu bi morao raditi kirurški zahvat da ima kelvin veze, dok ovaj to ima po defaultu.

Zato i napisah da je Voltcraft Conradov trgovacki brend-proizvodjac je neko drugi. Isplati se "rudariti" internetom 
u potrazi za identicnim proizvodom.-
pOz
Reply
#7
auh...ne znam koliko je kome potreban baš tačan frekvenc-metar i u kakve svrhe (ne kažem da ne treba i da nema svrhe) ali se pitam vredi li dati 170e za frekvenc-metar ako je u neku opštu svrhu moguće kupiti poprilično dobar sanwa unimer koji pored svega na sebi ima još i unimer... opet,ne bi da kvarim raspoloženje ali svakako bi bar voleo da znam u koje svrhe je potrebno znati baš toliko tačnu frekvenciju da bi se dalo toliko novca.
Цхоп уоур оввн ввоод анд ит ввил вварм уоу тввице
Reply
#8
Kakav frekvencmetar, govorimo o LCR metru,a to unimeri baš i nemaju, barem ne za neke veće vrijednosti elemenata.
Reply
#9
auf,al' sam promašio temu... subjektivno sam pogledao "merni uređaji" i pretpostavio da se radi o frekvenc metru...sorry,moja greška. opet,ako je u profi svrhu sve ok,ali za Hobby dati dobar novac koji danas znači... ukratko,kontam da je velik novac u pitanju ako se radi o hobiju. a ako je u profi svrhe onda je nebo granica a Best Buy je svakako nešto poželjno!
Цхоп уоур оввн ввоод анд ит ввил вварм уоу тввице
Reply
#10
Kako bi se reklo, u zadnje vrijeme se ima nešto para pa da se opremim malo sa kvalitetnijom opremom dok izvor para ne presuši. Tongue
Reply
#11
Nisam koristio, al izgleda da ARTA ima mogucnost merenja RLC.

http://www.artalabs.hr/AppNotes/AP2_RLC_Rev0Eng.pdf
Reply
#12
(08-21-2018, 08:53 PM)Khadgar2007 Wrote: Kako bi se reklo, u zadnje vrijeme se ima nešto para pa da se opremim malo sa kvalitetnijom opremom dok izvor para ne presuši. Tongue

Smile e ako je momenat - ne ispuštaj priliku, znam kako je! Smile kod dobre opreme nikad nema kajanja!
Цхоп уоур оввн ввоод анд ит ввил вварм уоу тввице
Reply
#13
Ima kajanja, kada uzmeš jedan odličan multimetar(za skoro džabe),onda ga rastaviš na crevca da ga očistiš i kada ga počneš sastavljati vidiš da si napravio zajeb^10 jer nije nimalo lako ga sastaviti a šeme za njega nigdje na vidiku...
Reply
#14
Ja sam prosli mesec narucio sebi UNI-T UT612 ali me kinezi po ko zna koji put zeznuli kao "unisten kontejner" i vratili mi novac... i zamolili da dam pozitivnu ocenu... pa sam se smorio i sad odmaram glavu ali verovatno cu ga ponovo naruciti... od nekog drugog... kazu da radi jako dobro.
Reply
#15
Ako/kada naručiš baš se pozabavi sa trikom kojeg sam spomenuo u prvom postu, da se dodaju kelvin veze baš bi htio znati rezultat. Naravno ako imaš garanciju pričekaj da istekne a nakon toga nije neki veliki problem barem po slikama da se napravi ta preinaka a ako nema razlike nije problem vratiti kako je bilo.
Reply
#16
Neki dan sam počeo pisati popis što da naručim iz TMEa i malo bolje sam se zagledao u specifikacije onog Axiomet LCR metra i mogu reći da mu je mjerno područje dosta manje od takvog "istog" od Voltcrafta,znači idemo tražiti dalje ili jednostavno uzeti Voltcraftov i mirna bosna...

Axiomet mjeri od 200pF-20mF, 20R-200M dok Voltcraftov od 0,02pF-20mF i 0,02R-200M. Da li je samo softverska razlika ili nešto drugo nemam pojma ali trebati će još malo googlanja.
Reply
#17
To je mene zbunilo na Fluke-u 117, mjerio neki kondenzator oko 20-tak pF a on ne mjeri ispod 100pF, ne znam zašto da li je to namjerno ili tako mora...?
Reply
#18
Uglavnom, uletio mi je popust od 15% kod Conrada pa sam naručio onaj Voltcraftov LCR-300,200€ sa poštarinom. Javim kakav je kada stigne do mene, iako kao što rekoh prijatelj ga ima i redovito mjeri sve i svašta sa njime i kaže da je stvarno dobar.
Reply
#19
(08-31-2018, 07:29 PM)Makso Wrote: To je mene zbunilo na Fluke-u 117, mjerio neki kondenzator oko 20-tak pF a on ne mjeri ispod 100pF, ne znam zašto da li je to namjerno ili tako mora...?

117 je instrumen prvenstveno namenjen terencima. Tako je i koncipiran, jednoručna upotreba - preklopnik Smile
Takvi modeli se ne prave da bi se merili papaciteti u pF području već u μF
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.
Reply
#20
Stigla nova igracka.  Big Grin

Za sada se nisam puno bavio sa njime jer je bilo kuhanja pekmeza od šljiva i ajvara tako da sam bio zauzet preko vikenda.Sada je na redu das se pročitaju uputstva i vidi što sve točno ovaj instrumentić može da radi. Autofunkcija radi odlično ali ima dosta manualnih opcija, sortiranje i sl. za što treba ipak malo vremena da se svlada. Sve u svemu dobro potrošenih 200€.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)