DIY Electronic projects

Full Version: Izbor LCR metra
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Gledam i tražim neki "ozbiljniji" LCR metar od onih par kineskih što imam kod kuće, i što je važno da su dobavljivi u Hrvatskoj da recimo imam kakvu takvu mogućnost garancije.

Nekakav izbor mi je pao na dva LCR metra Voltcraft LCR-300 https://www.eevblog.com/forum/testgear/v...ro-review/ i Uni-t UT612 https://www.eevblog.com/forum/testgear/r...lcr-meter/

Po specifikacijama oba mi odgovaraju jer ne treba mi neki ultra profi uređaj ali da je bolji od kineskih koji se dobiju za par desetaka $. E sada dilema je sljedeća,iako ne znam jel mi uopće treba razbijati glavu sa time. Voltcraftov(cijena 1800kn) ima prave kelvin veze dok ovaj Unit-t(cijena 900kn) recimo da ih ima(ali treba malo mesarenja po instrumentu), naravno vidi se i razlika u cijeni.


[attachment=27337]
E sada gledajući na eevblogu slike iznutrice uni-t možda(ključna riječ) ima već kelvin veze ali po meni veoma idiotski napravljene. Na slici vidi se da do buksne idu dva voda a onda naravno jedan vod ide do DUT-a.Instrument ima dvije ground buksne pa bi se dva "kelvin" voda koji idu na izlazne buksne prekinuti i spojiti na te ground buksne i da se tako dobije prava kelvin veza.

Ima tu puno možda ali me zanima da li je netko imao u ruci taj uni-t ili neki sličan instrument i pozabavio se ovim problemčićem.
Voltcraft je Conradov trgovacki brend. Na linku koji si postavio imas i adekvatne drugih brendova LCR mostove,
svi cetvorozicni. Pogledaj mogucnost nabavke nekog od njih-razlike su minimalne, a cijena moze dooobro
varirati. Izguglaj i sretno.-
pOz
Nisu baš svi četverožični,iako pogledati ću ponovo. Poanta je da dosta tih instrumenata sa četiri buksne imaju dva ulaza za DUT a druga dva su samo da se spoji oklop kabela koji ide do DUTa na gnd/guard.
Ovaj je dosta popularan a cijena je ok.

https://m.ebay.com/itm/DER-EE-DE-5000-Hi...Sw--1Wr7PY
Možda sam našao pobjednika. Ima u TMEu https://www.tme.eu/en/details/ax-lcr42a/...r/axiomet/ Isti kao Voltcraft samo drugi brand i naravno niža cijena. Nešto sitno skuplji od Uni-t na kojemu bi morao raditi kirurški zahvat da ima kelvin veze, dok ovaj to ima po defaultu.
(08-21-2018, 05:50 PM)Khadgar2007 Wrote: [ -> ]Možda sam našao pobjednika. Ima u TMEu https://www.tme.eu/en/details/ax-lcr42a/...r/axiomet/ Isti kao Voltcraft samo drugi brand i naravno niža cijena. Nešto sitno skuplji od Uni-t na kojemu bi morao raditi kirurški zahvat da ima kelvin veze, dok ovaj to ima po defaultu.

Zato i napisah da je Voltcraft Conradov trgovacki brend-proizvodjac je neko drugi. Isplati se "rudariti" internetom 
u potrazi za identicnim proizvodom.-
pOz
auh...ne znam koliko je kome potreban baš tačan frekvenc-metar i u kakve svrhe (ne kažem da ne treba i da nema svrhe) ali se pitam vredi li dati 170e za frekvenc-metar ako je u neku opštu svrhu moguće kupiti poprilično dobar sanwa unimer koji pored svega na sebi ima još i unimer... opet,ne bi da kvarim raspoloženje ali svakako bi bar voleo da znam u koje svrhe je potrebno znati baš toliko tačnu frekvenciju da bi se dalo toliko novca.
Kakav frekvencmetar, govorimo o LCR metru,a to unimeri baš i nemaju, barem ne za neke veće vrijednosti elemenata.
auf,al' sam promašio temu... subjektivno sam pogledao "merni uređaji" i pretpostavio da se radi o frekvenc metru...sorry,moja greška. opet,ako je u profi svrhu sve ok,ali za Hobby dati dobar novac koji danas znači... ukratko,kontam da je velik novac u pitanju ako se radi o hobiju. a ako je u profi svrhe onda je nebo granica a Best Buy je svakako nešto poželjno!
Kako bi se reklo, u zadnje vrijeme se ima nešto para pa da se opremim malo sa kvalitetnijom opremom dok izvor para ne presuši. Tongue
Nisam koristio, al izgleda da ARTA ima mogucnost merenja RLC.

http://www.artalabs.hr/AppNotes/AP2_RLC_Rev0Eng.pdf
(08-21-2018, 08:53 PM)Khadgar2007 Wrote: [ -> ]Kako bi se reklo, u zadnje vrijeme se ima nešto para pa da se opremim malo sa kvalitetnijom opremom dok izvor para ne presuši. Tongue

Smile e ako je momenat - ne ispuštaj priliku, znam kako je! Smile kod dobre opreme nikad nema kajanja!
Ima kajanja, kada uzmeš jedan odličan multimetar(za skoro džabe),onda ga rastaviš na crevca da ga očistiš i kada ga počneš sastavljati vidiš da si napravio zajeb^10 jer nije nimalo lako ga sastaviti a šeme za njega nigdje na vidiku...
Ja sam prosli mesec narucio sebi UNI-T UT612 ali me kinezi po ko zna koji put zeznuli kao "unisten kontejner" i vratili mi novac... i zamolili da dam pozitivnu ocenu... pa sam se smorio i sad odmaram glavu ali verovatno cu ga ponovo naruciti... od nekog drugog... kazu da radi jako dobro.
Ako/kada naručiš baš se pozabavi sa trikom kojeg sam spomenuo u prvom postu, da se dodaju kelvin veze baš bi htio znati rezultat. Naravno ako imaš garanciju pričekaj da istekne a nakon toga nije neki veliki problem barem po slikama da se napravi ta preinaka a ako nema razlike nije problem vratiti kako je bilo.
Neki dan sam počeo pisati popis što da naručim iz TMEa i malo bolje sam se zagledao u specifikacije onog Axiomet LCR metra i mogu reći da mu je mjerno područje dosta manje od takvog "istog" od Voltcrafta,znači idemo tražiti dalje ili jednostavno uzeti Voltcraftov i mirna bosna...

Axiomet mjeri od 200pF-20mF, 20R-200M dok Voltcraftov od 0,02pF-20mF i 0,02R-200M. Da li je samo softverska razlika ili nešto drugo nemam pojma ali trebati će još malo googlanja.
To je mene zbunilo na Fluke-u 117, mjerio neki kondenzator oko 20-tak pF a on ne mjeri ispod 100pF, ne znam zašto da li je to namjerno ili tako mora...?
Uglavnom, uletio mi je popust od 15% kod Conrada pa sam naručio onaj Voltcraftov LCR-300,200€ sa poštarinom. Javim kakav je kada stigne do mene, iako kao što rekoh prijatelj ga ima i redovito mjeri sve i svašta sa njime i kaže da je stvarno dobar.
(08-31-2018, 07:29 PM)Makso Wrote: [ -> ]To je mene zbunilo na Fluke-u 117, mjerio neki kondenzator oko 20-tak pF a on ne mjeri ispod 100pF, ne znam zašto da li je to namjerno ili tako mora...?

117 je instrumen prvenstveno namenjen terencima. Tako je i koncipiran, jednoručna upotreba - preklopnik Smile
Takvi modeli se ne prave da bi se merili papaciteti u pF području već u μF
Stigla nova igracka.  Big Grin

Za sada se nisam puno bavio sa njime jer je bilo kuhanja pekmeza od šljiva i ajvara tako da sam bio zauzet preko vikenda.Sada je na redu das se pročitaju uputstva i vidi što sve točno ovaj instrumentić može da radi. Autofunkcija radi odlično ali ima dosta manualnih opcija, sortiranje i sl. za što treba ipak malo vremena da se svlada. Sve u svemu dobro potrošenih 200€.