Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Frekvencmetar by DL4YHF
#1
Nakon što sam kupio takav frekvencmetar sa aliexpressa i vidio da ima jednu manu, a to je da nema ulazno pojačalo a i čitava pločica sa displayima je relativno velika rekoh da nacrtam ja PCB, jedan sa PICom i okolnom elektronikom a drugi samo za display tako da uređaj može stati u kutiju koja nije visoka. 

Kompletna dokumentacija je ovdje http://www.qsl.net/dl4yhf/freq_counter/f...unter.htmlSvi elementi su postavljeni okomito radi smanjenja prostora,dodan je 7805 stabilizator tako da se može imati veći opseg napajanja i jedan preamp da se ne treba češkati po glavi i razmišljati zašto mi frekvencmetar ne radi kada ga spojim na generator funkcija, a kada pipnem prstima ulaz onda pokazuje frekvenciju. 
Ono što bi mogao promijeniti je da briknu koja ide na pin3 PICa stavim na donji sloj a vodove koji idu na display a sada su na donjem sloju stavim na gornji sloj.Tako da ne vučem po zraku vod kojim ide VF na PIC. Inače pločica je jednostrana a gornji sloj(crveni) su zapravo brikne.

Za display sam se odlučio da ću koristiti 5 segmentni ali u jednom kućištu tako da nema problema oko crtanja PCBa. Ti displayi imaju interno spojeno sve segmente(a,b,c,d,e,f,g,dp) tako da neće biti previše brikni i taknih vodova koji idu između nogica displaya. Ima ih za kupiti na aliexpressu recimo ovaj https://www.aliexpress.com/item/FREE-SHI...autifyAB=0

Manje više nema se što dodati jer je projekt kao takav provjeren možda da netko od naših programera pročešlja po kodu i vidi jel se tu može nešto unaprijediti.
Reply
#2
Ja sam bas isti taj pravio ali sam koristio samo cetiri cifre, pominjalismo ga ovde na forumu u nekoj temi i jos neko je pre mene pravio al se nesecam tacno ko, ja sam radio vise vrsta plocica za razlicite lcd segmente.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#3
Evo jedna plocica koju sam svojevremeno crtao, verzija sa pet displeja, sa predpojacalom za slabije signale.


Attached Files
.lay   freq_meter.LAY (Size: 58,6 KB / Downloads: 5)
I'm gonna live forever or die trying...
Reply
#4
(08-05-2018, 01:14 PM)LordZi Wrote: Evo jedna plocica koju sam svojevremeno crtao, verzija sa pet displeja, sa predpojacalom za slabije signale.

To si bio ti Smile
Dobra spravica ima offset frekvencije +- .
Reply
#5
Ljudi, ja sam kupio onaj kit kod kineza , dodao mu ulaz i radi super, i sve za 10 $.
Reply
#6
Naravno da odlično radi, da ne radi ne bih crtao nov PCB. Kao što rekoh kinez sve to ima na jednoj pločici a ja sam htio odvojiti display od PICa.

Znači evo, nacrtane su pločice. Jedna je za glavnu elektroniku a druga za display koji sam linkao u prvom postu. 


.brd   Frekvencmetar DL4YHF.brd (Size: 91,82 KB / Downloads: 1)


.sch   Frekvencmetar DL4YHF.sch (Size: 493,59 KB / Downloads: 3)
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)