DIY Electronic projects

Full Version: Frekvencmetar by DL4YHF
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Nakon što sam kupio takav frekvencmetar sa aliexpressa i vidio da ima jednu manu, a to je da nema ulazno pojačalo a i čitava pločica sa displayima je relativno velika rekoh da nacrtam ja PCB, jedan sa PICom i okolnom elektronikom a drugi samo za display tako da uređaj može stati u kutiju koja nije visoka. 

Kompletna dokumentacija je ovdje http://www.qsl.net/dl4yhf/freq_counter/f...unter.html

[attachment=27218]

Svi elementi su postavljeni okomito radi smanjenja prostora,dodan je 7805 stabilizator tako da se može imati veći opseg napajanja i jedan preamp da se ne treba češkati po glavi i razmišljati zašto mi frekvencmetar ne radi kada ga spojim na generator funkcija, a kada pipnem prstima ulaz onda pokazuje frekvenciju. 
Ono što bi mogao promijeniti je da briknu koja ide na pin3 PICa stavim na donji sloj a vodove koji idu na display a sada su na donjem sloju stavim na gornji sloj.Tako da ne vučem po zraku vod kojim ide VF na PIC. Inače pločica je jednostrana a gornji sloj(crveni) su zapravo brikne.

Za display sam se odlučio da ću koristiti 5 segmentni ali u jednom kućištu tako da nema problema oko crtanja PCBa. Ti displayi imaju interno spojeno sve segmente(a,b,c,d,e,f,g,dp) tako da neće biti previše brikni i taknih vodova koji idu između nogica displaya. Ima ih za kupiti na aliexpressu recimo ovaj https://www.aliexpress.com/item/FREE-SHI...autifyAB=0

Manje više nema se što dodati jer je projekt kao takav provjeren možda da netko od naših programera pročešlja po kodu i vidi jel se tu može nešto unaprijediti.
Ja sam bas isti taj pravio ali sam koristio samo cetiri cifre, pominjalismo ga ovde na forumu u nekoj temi i jos neko je pre mene pravio al se nesecam tacno ko, ja sam radio vise vrsta plocica za razlicite lcd segmente.
Evo jedna plocica koju sam svojevremeno crtao, verzija sa pet displeja, sa predpojacalom za slabije signale.
[attachment=27221][attachment=27222][attachment=27223]
(08-05-2018, 01:14 PM)LordZi Wrote: [ -> ]Evo jedna plocica koju sam svojevremeno crtao, verzija sa pet displeja, sa predpojacalom za slabije signale.

To si bio ti Smile
Dobra spravica ima offset frekvencije +- .
Ljudi, ja sam kupio onaj kit kod kineza , dodao mu ulaz i radi super, i sve za 10 $.
Naravno da odlično radi, da ne radi ne bih crtao nov PCB. Kao što rekoh kinez sve to ima na jednoj pločici a ja sam htio odvojiti display od PICa.

Znači evo, nacrtane su pločice. Jedna je za glavnu elektroniku a druga za display koji sam linkao u prvom postu. 

[attachment=27233]

[attachment=27234]