Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Кеф Р300 мерења и симулације
#61
(12-25-2018, 08:40 AM)Zvu Wrote:
(12-24-2018, 07:00 PM)Braca Wrote: ...snagaš je Hypex UCD180HG. Oko ovog poslednjeg sam imao sekiraciju jer je relativno brzo izašao nCore400 sa THD nižim za 20dB od prethodnika, ali tu želju neću moći da ispunim...
Je li neumesno ako pitam - što ?
Ne, pitanje nije neumesno. Jednostavno, taj projekat bi koštao preko 1000 evra i trenutno mi nije toliko vredan.
Možda, ako bih ga negde čuo, pa da onda razmislim.

Inače, kada su izašli Kii Three pitao sam se, kao i Nik, kakva je budućnost klasičnog stereo sistema, a posebno njihove sopstvene linije Mola-Mola. Ispalo je da su sami sebi napravili konkurenciju.
Medjutim, digitalna elektronika u tim zvučnicima verovatno nije na nivou one iz Mola-Mola. Na primer, u Mola-Mola DAC-u nalaze se četiri Sharc signal procesora (tri rade, a jedan je u rezervi, kao u avionici Big Grin ), i taj modul košta kao opcija preko 2000 evra. Zato mislim da i dalje postoji neko tržište za klasične kombinacije.

Još nešto: ne zanm da li ste pratili, zadnjih nekoliko nedelja u temi sa diyaudio.com koju sam već pomenuo (Lounge=>John Curl...), grupa članova foruma eksperimentiše sa povratnom spregom na nivou pogonske zavojnice u zvučniku. Kod visokotonaca ima interesantnih rezultata.

Pozdrav
Reply
#62
Nisam ispratio to za visokotonce, pogledaću.

No, ispratio sam jadikovke koje se tiču opadanja prodaje klasičnih stereo sistema - zvučnici sa pasivnom skretnicom i pojačala. Tu su velike kompanije u problemu jer se u slobodnoj prodaji mogu naći zvučničke jedinice vrhunskih performansi, a uz malo besplatnog softvera, jeftinog hardvera i ispravnog postupka se može u velikoj meri napraviti isto ili bolje nego fabrika ograničena resursima i igrom malih brojki. Isto je i sa stereo pojačalima. Toliko ima projekata na internetu što pojačala što zvučnika da bi čovek mogao ceo život da se igra probajući i slušajući.

To će dovesti do proboja kvaliteta u niži rang cene kao i gašenja velikog broja manjih proizvođača, a opstanka najvećih.

Hoću reći - broj klasičnih stereo sistema ne opada, opada broj kupljenih klasičnih stereo sistema.

Budućnost je, po mom mišljenju u sve u 1 sistemima sa sve wifi opcijom. Bar što se tiče tih manjih sistema za stanove. Hajend će uvek postojati ali u kojoj formi i koliko, samo će vreme pokazati.
Reply
#63
(12-25-2018, 01:58 PM)Braca Wrote: Još nešto: ne zanm da li ste pratili, zadnjih nekoliko nedelja u temi sa diyaudio.com koju sam već pomenuo (Lounge=>John Curl...), grupa članova foruma eksperimentiše sa povratnom spregom na nivou pogonske zavojnice u zvučniku. Kod visokotonaca ima interesantnih rezultata.

Braco, ta tehnologija je ziva vec poprilicno godina pod patentom firme Rythmic Audio - servo bass jedinice te servo pojacala za njih. Tu je i firma GR Research sa svojim 12" servo bass jedinicama sa papirnom membranom. Meni je nazalost bilo preskupo da vucem 4 teska drajvera i 2 isto tako, poteza (i skupa) pojacala preko 'velike bare'.

Osnova ideje jeste poseban namotaj zvucnickog kalema od nekih 14 Ohm koji se spaja kao povratna veza na servo izvod servo kontrolisanog pojacala. Nesto kao Macolin eksterni fidbek.

Ideju kontrole kretanja membrane imao je i Philips, jos davne 1978 godine u nekoliko svojih zvucnika, gde je piezo element stvarao povratni sognal. Problem takvog resenja je bio ciste fizicke priride jer se piezo elemant posle izvesnog vremena odlepjlivao sa svoje fiksirane pozicije - unutrasnja strana kalote koliko se secam.

Pozz
Reply
#64
(12-25-2018, 08:40 AM)Zvu Wrote: Meni su zanimljiva -Hypex Fusion plate- pojačala. To je suštinski ono što se nalazi u Kii. Recimo FA123 ima 2x125W za bas i srednji (ili dva midbasa) i 1x100W za visoki. Na ploči se takođe nalazi i DSP i DAC. Sve se odvija u digitalnom domenu, a žice sa izlaza pojačala direktno na zvučnik. Sve to za 330 evra od nove godine (do tada je 299). Za 660 evra (dva FA123) + drvenarija + drajveri po želji, se dobija sistem vrhunskih performansi. Dakle DSP, DAC i pojačalo i jednom uređaju koji se može (a ne mora) ušrafiti direktno u zvučnu kutiju.

https://www.hypex.nl/product/fusionamp-fa123/154

Ovakvi uređaji, po mom mišljenju, u najvećoj meri obesmišljavaju pravljenje/kupovinu dvokanalnog pojačala i maltretiranje pasivnom skretnicom. Neki sledeći zvučnici, ako uopšte budem opet pravio nešto ozbiljno poput ovog Kefa, će biti sa FA123. Vrlo je lako moglo da se desi da baš ovi zvučnici dobiju dva ova pojačala, a da li će se to desiti zavisilo je samo od toga da li ću uspeti da upeglam frekventni odziv bolje od +/-1dB po opsegu pasivnom skretnicom. Da nisam uspeo, uradio bih to Fjužn pojačalima.

Sad, pošto sam zadovoljan postignutim rezultatima, čitam i gledam koliko su ljudi zadovoljni Fjužn pojačalima, čitam utiske o zvuku i neke od gremlina koji se i dalje pojavjuju jer je sve sveže.

Drugar je kupio dva komada FA123, drajvere i kutiju radi po ovom projektu: http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-SEAS-ER.htm

Ostalo mu je jos malo da zavrsi kutije ali neizdrz je bio veliki i morao je da proba i da poveze sve... prvo je rekao kako mu se ne svidja kako svira jer je izoztao onaj "wow" efekat... Ocekivao je mnogo vise za ulozeni novac... Kada sam otisao kod njega i pustio da cujem kako svira prvo sto sam primetio bio je zesci debalans u drajverima... prvo smo "na slepo" po graficima uradili balans i stvar se dosta poboljsala... potom sam izvadio mernu opremu i poceli da merimo... kada smo ispeglali situaciju sve je lepo leglo na svoje mesto i prosviralo je sasvim pristojno. 

Sada cekam da zavrsi kutije do kraja i onda da podesimo ponovo sve iz pocetka kako treba pa da vidimo kakav je maksimum sto se moze izvuci iz toga.

Inace soba mu je uzasna i ovolike kutijetine slusa sa nekih 1.5m razdaljine... i jos su kutije postavljene na sirem zidu u sobi... nazalost zbog rasporeda u sobi ne moze drugacije da se pozicionira ali  to je sto je...

Ono sto mi se nije svidelo je to sto kanale ne podesavas u isto vreme vec moras da se prvo prikljucis na jedan, podesis pa onda opet kablom moras da se prikljucis na drugi da i njega podesis... znaci ne radis oba istovremeno ali hajd... to se radi dok se podesva i posle ne mora vise da se dira ali eto to mi je malo zasmetalo.
Reply
#65
Pozitivna stvar u toj priči jeste da je kvalitet drajvera dobar i da je napravio pravi potez izborom pojačala.

@Nik: Tkz Philips MFB - motional feedback
Reply
#66
Jeste Zvu, MFB. Tih godina ja student a moje gimnazijske drugarice k'o pravi modeli radile na standovima Philips-a, Schaub-Lorenz-a itd. Sva audio tehnika bila je izlozena na 'Sajmu tehnike'. Ja radio za PGP-RTB (studentski poslovi) i imao popusnicu za njihov studio na sajmu pa sam cele dane visio s devojcicama, slusao zvucnike, sedeo na njima. Napomena: tada nisam imao ovoliko kila pa su lako izdrzavali Big Grin Big Grin
Reply
#67
(12-26-2018, 08:05 AM)nik Wrote: Jeste Zvu, MFB. Tih godina ja student a moje gimnazijske drugarice k'o pravi modeli radile na standovima Philips-a, Schaub-Lorenz-a itd. Sva audio tehnika bila je izlozena na 'Sajmu tehnike'. Ja radio za PGP-RTB (studentski poslovi) i imao popusnicu za njihov studio na sajmu pa sam cele dane visio s devojcicama, slusao zvucnike, sedeo na njima. Napomena: tada nisam imao ovoliko kila pa su lako izdrzavali Big Grin  Big Grin

Nisi bio bas najasniji? Na cemu (kome) si sedeo? Smile
Novac je sredstvo a ne cilj.
Reply
#68
Na čemu/koјој god da je sedeo, nije se prevario Smile
Reply
#69
Kritičko slušanje je dovelo do nekih promena na skretnici. Merenje nas može odvesti samo do određene tačke, a posle mora uho da kaže svoje. 

Promene su mahom na srednjetoncu. Bas skretnica je ista, na visokotoncu je sada otpornik od 3.3 oma (R6 na šemi) i zbir Rdc kalema L1 na visokotoncu i otpornika koji bi tu išao na red sa kalemom treba da bude 0.5 oma. Srednjetonac je dobio malo manju atenuaciju. Pošto sam otpornik R2 zatrpao komponentama na skretnici, jedini način kako sam mogao da podešavam jačinu srednjeg tona jeste stavljanjem određenog otpornika u paralelu sa R2. Naime, isprobana je atenuacija sa otpornikom od 27 oma u paralelu sa 4.7 (dobije se vrednost 4 oma) i probao sam sa 22 oma u paralelu sa R2 pa se dobije ukupna atenuacija 3.8 oma. Kao što se vidi promene vrednosti su jako male ali je zvučni utisak dosta različit. Sa 4.7 oma su srednji bili previše povučeni (hvala ManicP i Shoba na sugestiji) dok su mi sa 3.8 oma previše izraženi. Meni je 4.0 oma najviše leglo. Mislim da će tip izabrane atenuacije zavisiti od veličine prostorije, udaljenosti slušanja pa i od lične preferencije slušaoca. Kako je zid iza mene udaljen oko 1.2 metra ne dobijam preterano nabudženi bas pa nema potrebe da ističem srednji više nego što jeste. Mislim da će veća atenuacija na srednjem dobro raditi u velikim prostorijama gde se ide dalje u far field pa se ima potrebe pojačavati dok će manja atenuacija dobro raditi u manjim prostorima. Sve je ovo klizav teren jer možda neko ima sofu uza zid, a pri tom je velika prostorija - tu će srednji verovatno imati koristi od manje atenuacije. Ulazni kondenzator na srednjetoncu C4 sada nosi vrednost od 76uF (skinut jedan od 22uF) i otpornik u noč filteru (R5) se popeo na 0.5 oma (2 kom od 1 om 5W u paralelu). Promene su donele malo linearniji odziv u tom delu, malo bolji fazni odziv kao i nešto višu minimalnu impedansu koja sada iznosi 2.7 oma u delu između 150Hz i 200Hz. Svuda iznad i ispod tog regiona je preko 3 oma ili mnogo više. Ove promene same po sebi nisu donele veću linearnost niti nelinearnost od do sada postignute ali je subjektivni utisak dosta drugačiji. 

Dalje, smatram da tek sada ima smisla stavljati druge vrste kondenzatora i eksperimentisati time. Tipa PIO kond na srednjetoncu, nešto besno na visokotoncu, bas radi savršeno i sa ovim bajpasovanim bipolarcima. Možda bi se dobio otvoreniji ton itd. - kome je interesantno. Meni, posle ovoliko meseci seksa da upeglam trosistemac da radi onako kako ja smatram da treba, definitivno nije. Klasični elkosi back to back u noč filterima rade bez ikakvog maskiranja ili čujnog efekta - do duše jesam kupovao Panasonic FC u te svrhe. Kod basa je noč na oko 90Hz, a na srednjetoncu je potpuno van čujnog dela, ispod frekvencije ukrštanja na oko 200Hz pa teško da može imati neki loš doprinos ukupnom zvuku (odziv srednjetonca na 200Hz se nalazi ispod -20dB od fundamenta).  

Kako me vraški mrzi da ponovo postavljam šemu, ovaj put sa ispravnim komponentama, postavim ovu a kome bude interesantno da pravi neka čita pažljivo. Ako ikome ikada bude iole interesantno (nestalo mi je reči koje počinju na i)  Smile  [Image: attachment.php?aid=27835]
Reply
#70
Jesam li rekao nekada da mrzim crni piano finiš ?Brisano pre tri dana ali kad sija sunce izgleda kao sam sipao pesak po zvučniku. Obrišem i slikam posle 5 minuta i već je nešto palo na njih:

Reply
#71
Kod mene je neka crna mat boja, ali isto mogao bih svaki dan brisati prašinu, svaki dan su u radu bar 4h minimalno, još ako slušam malo glasnije muziku, prašina je uvijek prisutna.

Da su bijele kutije, pitanje da li bi ih ikad očistio. Big Grin Big Grin
Reply
#72
Možda je to i dobro - malo da mi trenira OKP.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)