(07-26-2018, 02:15 PM)pakonja Wrote: Mozda je bolje za to otvoriti novu temu da se ljudi ne bi pogubili citajuci sve ove strane ako traze informacije o klasicnom BatoMM... Pa da se otvori nova tema za tog BatoMM Monster Edition... 
Inace testirao sam trenutni BatoMM sa drugim kondenzatorima i mogu vam reci da sad zvuci ne dobro vec fantasticno, ja sam zaista prezadovoljan... Sad ce neko reci "ako tebi BatoMM zvuci fantasticno sta ces reci tek za A klasu ili D klasu ili lampe ili...........", jesam svasta slusao ali ovo je definitivno najbolja kombinacija za ulozeni novac... Da li moze bolje - sigurno moze ali ovaj kondenzator je odradio jako dobar posao jer je ublazio i smeksao zvuk bez gubitaka detalja, cak naprotiv sad se cuje malo vise detalja.
Sada mi samo fali neka lampa ispred u preampu kako bi malo dala lampaski smek a da se zadrzi preciznost i brzina od BatoMM...
Topla preporuka za svakoga ko se zeznuo kao ja i stavio keramicki SMD na ulazu da ga zameni! 
Inicijalna verzija koju sam smislio je true-hole verzija sa Wima MKP 4.7uF na ulazu, a HMAP je prvi konstruktor radnog prototipa sa oba kanala.
Kasnije ste sami (uz moju indirektnu podršku) editovali izvornu verziju na SMD verziju, sa par rekonstrukcija do danas (komponente nisam birao ja).
Praktično ste sami tvorci (nadam se uz veliko vaše zadovoljsto) finalne verzije Bato MM, gde sam ja samo autor osnovne verzije, odnosno sasvim novog principa upotrebe LM3886 (kontrola BW impendansom na inv. ulazu).
Do mene taj način upotrebe tog čipa nije postojao.
Dao sam vam odličnu bazu za razvoj potencijalno vrhunskog ampa, gde svako ima pravo da po svom nahođenju menja vrste komponenti i način fizičke građe...
Stojim iza toga da se uz malo više pažnje oko detalja i dobre selekcije komponenti može i dalje dobiti vrlo superioran ultralinearni amp od baze Bato MM.
Vodio sam računa da Bato MM ima
samo jedan jedini kondenzator kroz koji prolazi signal i svakako da oko njega treba da važi rafinisana selekcija po kvalitetu, što pak zavisi od zahteva korisnika koji to želi.
Za razliku od mnogih ampova i preampova koji imaju po nekoliko kondenzatora na putanji signala, gde selekcija postaje složena priča, ovde je samo jedan kondenzator po kanalu i sa tim je bar lako.
Svakako da kondenzator može uneti izobličenja u zvuk, pogotovo što je na samom ulazu, pre svih FB korekcija.
Pisali smo na ovom forumu, stavljali razna istraživanja i dijagrame o tome
i čak sam dao predlog elektronske zamene za ulazni kondenzator, gde bi se potpuno eliminisala njegova upotreba uz benigni porast šuma,
koji kod te amplitude signala ne igra nikakvu primetnu ulogu.
Kondenzatori imaju mnogo mana koje njihovi konstruktori teško otklanjaju jer se radi o fizičko-hemijskim osobinama samih materijala.
Prisutni su razni štetni efekti, od remanentnog naboja pa do pezo efekta. Svaki od njih pojedinačno doprinese izvesnom izobličenju izvornog signala.
Kod Bato MM je lako menjati jedan kondenzator i donositi sud o zvuku, a pri tom se niko ne seti ampova koji imaju po nekoliko kondenzatora na putanji signala (niti komentatrišu njihov zvuk vs kondenzator), a ni onog što obično stoji ispred Bato MM, odakle slušamo zvuk i gomile kondenzatora u toj napravi.
Takođe niko ne raspravlja ni o jednom ampu koji u svojoj NFB ima (katastrofalni) ELKO :-)
Kažem ponovo, lako je doraditi Bato MM na vrhunsku napravu.
--------------------------------------------------------------------------------------
Quote:Sad ce neko reci "ako tebi BatoMM zvuci fantasticno sta ces reci tek za A klasu ili D klasu ili lampe ili...........", jesam svasta slusao ali ovo je definitivno najbolja kombinacija za ulozeni novac... Da li moze bolje - sigurno moze ali ovaj kondenzator je odradio jako dobar posao jer je ublazio i smeksao zvuk bez gubitaka detalja, cak naprotiv sad se cuje malo vise detalja.
Šta će neko reći to me se ne tiče jer čvrsto stojim na svojim nogama.
Klasa A i klasa D mogu zvučati kao obična kanta kad se loše spakuju, a takođe AB klasa može zvučati vrhunski kad se dobro napravi.
Ne svira klasa već pedantna konstrukcija u nekoj klasi i dok živimo može se napraviti bolje od prethodnog jer se iskustvo i znanje akumuliraju i nadograđuju na prethodno postignuto, a kvalitet komponenti raste.
Uz jednu sasvim sitnu primedbu, da do sada niko nije uspeo prevazići performanse Nationalovog LM3886 u obliku jednočipnog power op-amp.
Potpuno je nebitno što je to smišljeno pre dve-tri decenoije.
Čisto da znaš (da te obavestim) da LM3886 do stotinak mA izlazne struje radi u čistoj A klasi.
To je posledica ingeniozne i specifične konstrukcije izlaznog stepena u tom čipu.
HP3458A je još uvek najbolji voltmetar na planeti i ako je konstruisan davne 1989. godine.
Neke ideje jednostavno blesnu u vremenu i vrlo se teško nad*ebu...
Čekić i točak će vrlo teško biti prevaziđeni :-)
---------------------------------------------------------------------------
Što se tiče načina kako "zamastiti" (u pozitivnom smislu) konačni zvuk,
tu stoji niz prednosti sa ultralinearnim finalnim amp koji ima Remote FB za kompenzaciju kvaliteta zvučničkog kabla.
Definitivno u neverovatnoj količini
opada broj varijabli za "traženje svetog grala" kad imamo ultralinearan i pouzdan finalni amp.
Kada se doda na primer cevni preamp ispred, u cilju dobijanja toplog cevnog zvuka,
nikad neće stajati dilema da li je deo tog zvuka doneo kabl ili možda izlazni amp...
Odmah je sve na prvu jasno oko toga i situacija je ranije raščišćena, uz daleko manje lutanja a pogotovo ulaganja novca.
Bato MM jeste stvar koja može uštedeti mnogo novca u cilju dobijanja željenog zvuka.
Stavio sam vam na raspolaganje jedan vrlo ekonomičan potencijal od koga se može napraviti top klasa.
-------------------------------------------------
Pozdrav i drago mi je da si zadovoljan zvukom,
Macola
P.S.
Jeff Rowland 112 ima 6 komada LM3886 po kanalu i ni malo mu ne smeta da košta desetak kiloevra, a čak ni nema remote FB :-)