Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SMPS za APEX H900
SMPS je klasika sa SG3525AN i IR2110, ali za razliku od slicnih nema nikakvih podesavanja sve je na jednoj plocici dimenzija 185x125mm, nema dodatnih plocica, zastita je resena bez srtujnog trafoa trafoa, soft-start koristi napajanje sa sekundara glavnog a ne pomocnog trafoa (nema ukljucenja ako nema napona na izlazu SMPS-a), takodje i ulazni filteri su na plocici...
Reply
Bas sam na FB neki dan vidio ovo i bas me zanima kakav ce biti. Kolika je max snaga i dali ce jedan biti dovoljan za dva kanala H900 ili ce ipak trebati praviti dva SMPS-a?

Vidio sam da je to "odprilike" SMPS poput ovoga sto sam vec radio za ovo pojacalo. Sve u svemu odlicno, jedva cekam da vidim konacnu DIY verziju!
Reply
Konacna verzija mora da saceka, evo trenutne verzije:
Plocica je dimenzija 200x125mm mogu se koristiti jezgra ETD49 i ETD59.

Reply
Ovako je preglednije...

Reply
Na vec spomenutoj SMPS koju sam radio i koja je naveliko opisana napravio sam neke izmjene na na svojoj PCB pa cim to zavrsim bit ce objavljeno u ovoj temi.

Mogu li se znati podaci za motanje transformatora za ETD49 kao i za ETD59?
Reply
(10-29-2014, 09:24 AM)antonamp Wrote: Na vec spomenutoj SMPS koju sam radio i koja je naveliko opisana napravio sam neke izmjene na na svojoj PCB pa cim to zavrsim bit ce objavljeno u ovoj temi.

Mogu li se znati podaci za motanje transformatora za ETD49 kao i za ETD59?

SMPS koji si radio je prakticno isti razlikuju se prekostrijna zastita, soft-start... tako da se trafo isto mota na jezgru ETD49/N87: 2x12navoja za primar, 2x10navoja za sekundar licnastom zicom plus dva namotaja sa po 4 navoja obicnom zicom jedan za +/-15V (napajanje balansiranog ulaza, aktivne skretnice, predpojacala...) a drugi za 24V (napajanje ventilatora, soft-starta i eventualno zastite pojacala). ETD 59 sam predvideo uz IGBT tranzistore tako da sema sa IRFP460 ne odgovara.
Reply
Hocete li objaviti i projekat sa IGBT? Predpostavljam da bi taj SMPS trebao biti snazniji i samim tim podesniji za dva kanala H900.
Reply
IRG4PC50U umesto IRF460 je skoro jedina razlika, medjutim ovaj SMPS1000 sam predvideo za D200 ili druga pojacala koja rade sa dvostrukim naponom. Za pojacala u H klasi morala bi sekundarna strana da se modifikuje dodavanjem dioda i elektrolita za srednji napon.
Reply
Znam to sve. Cak sam probao sa tim IGBT tranzistorima na ovom SMPS ali jednostavno ne moze da ih pogura. Na SMPS od QSC PLX3402 IR direktno gura iste te IGBT bez problema. Jedina razlika (ako izuzmemo zastitna kola) je velicina napona napajanja IR-a i SG-a koja kod QSC-a iznosi 16V a kod mene je 15V. Dali taj jedan volt moze ciniti toliku razliku ne znam jer mi se nije dalo zezati s tim vise.

Evo kako je izgledao moj SMPS. Kako rekoh sada je nesto izmjenjen izgled zbog vecih elektrolita. Ovdje je sekundarna strana prilagodjena za H900.


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
(10-29-2014, 02:32 PM)antonamp Wrote: Znam to sve. Cak sam probao sa tim IGBT tranzistorima na ovom SMPS ali jednostavno ne moze da ih pogura. Na SMPS od QSC PLX3402 IR direktno gura iste te IGBT bez problema. Jedina razlika (ako izuzmemo zastitna kola) je velicina napona napajanja IR-a i SG-a koja kod QSC-a iznosi 16V a kod mene je 15V. Dali taj jedan volt moze ciniti toliku razliku ne znam jer mi se nije dalo zezati s tim vise.

Evo kako je izgledao moj SMPS. Kako rekoh sada je nesto izmjenjen izgled zbog vecih elektrolita. Ovdje je sekundarna strana prilagodjena za H900.

Razlika u napajanju od 1V je beznacajna... mozda da probas klasican transformator 5-10W za 15V napajanje ako si siguran da su tranzistori dobri.
Reply
Za da radi IGBT sa IR na gate otpornik treba da je 5.1r ili 4.7R,..i obavezno od gate prema source 10k otpornik ..
А у руке Мандушића Вука биће свака пушка убојита ...
https://www.youtube.com/user/Marshallov/videos

Reply
Tranzistori su novi naravno ali necu se zezati sa tim jer svakako zelim napraviti jaci SMPS i sa vecim jezgrom (E55 imam), a ovaj ce da napaja D200.
Reply
H900P je najnovija verzija jednog od najpopularnijih DIY pojacala u H klasi.

APEXaudio.MileSlakovic
Reply
H klasa nije dovoljno efikasna za vece snage bolje je koristiti tracking dawncoverter u napajanju, ova klasa ima razne nazive, a ja je zovem TD klasa. B500 u H klasi je H900, a u TD klasi TD1800, sa istim brojem izlaznih tranzistora tri puta vise snage.
APEXaudio.MileSlakovic
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)