Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jednostavan i dovoljno brzi OVP
#41
Dve diode sluze da drze na bazi konstantan napon, kako bi se lako definisala struja kolektora. Taj tranzistor radi kao strujni generator i napon na bazi u ukljucenom stanje je 1.2V. Deo ovog napona ide navpad napona Vbe (0.6V), a deo na otpornik R9. Struju mozes definisati kao 0.6V / R9 = 88mA.
U tvojoj simulaciji bi trebao imati 0.6V pad napona na R9 otporniku, 41.47V na R1 i 7.9V na Vce.
Probaj da odspojis tiristor u simulaciji, pa pogledaj. Takodje proveri koliko je pojacanje tranzistora u simulaciji.Struja koja ide od izvora je oko 3.8mA. Deo ove struje ide kroz diode, a deo u bazu. Ti izgleda ne ukljucis tranzistor u simulaciji. U ukljucenom stanju imas oko 48V na Vce.
Reply
#42
(08-07-2018, 05:32 AM)vojinilic Wrote: Dve diode sluze da drze na bazi konstantan napon, kako bi se lako definisala struja kolektora. Taj tranzistor radi kao strujni generator i napon na bazi u ukljucenom stanje je 1.2V. Deo ovog napona ide navpad napona Vbe (0.6V), a deo na otpornik R9. Struju mozes definisati kao 0.6V / R9 = 88mA.
U tvojoj simulaciji bi trebao imati 0.6V pad napona na R9 otporniku, 41.47V na R1 i 7.9V na Vce.
Probaj da odspojis tiristor u simulaciji, pa pogledaj. Takodje proveri koliko je pojacanje tranzistora u simulaciji.Struja koja ide od izvora je oko 3.8mA. Deo ove struje ide kroz diode, a deo u bazu. Ti izgleda ne ukljucis tranzistor u simulaciji. U ukljucenom stanju imas oko 48V na Vce.

Da, simulator javlja nešto manje, oko 72 mA i sa odspojenim triacom ispada da tranzistor vodi, a većina ulazne struje ode prema diodama. I dalje ne znam što se događa sa simulacijom, ali uživo radi kao što sam sinoć javio.
Reply
#43
Vojin ti je oko dioda odgovorio.

Mogu te dve diode imati oko 0.65V pri 2-3mA, zavisno od proizvođača dioda (evo, ove koje trenutno imam imaju 0,6665V pri 3mA i pri 25C u prostoriji).

Struju od potrebnih oko 100mA namestiš veličinom emiterskog otpornika.

Ideja o stavljanju osigurača pre i posle crowbar je odlična! Tako se možeš zaštititi od akumulatora većeg napona od trenutnog na ispravljaču.

Potrebno je onda paralelno trijaku staviti i moćniju diodu kao zaštitu od akumulatora koji je prikačen sa kontra polaritetom.
-----------------------------------------------

Ne znam o kojoj simuaciji sad oboje pričate?

Prasimix, ona poslednja koju si postavio ne može raditi kao crowbar jer je gejt tiristora na pogrešnom mestu.
Za šemu sa tvoje simulacije bi strujni izvor morao ići od +BUS ka gejtu, tj. sasvim suprotno od onog sa trijakom.

Ovako teku struje gejta u tvom i u mom slučaju:


.pdf   Igt.pdf (Size: 3,71 KB / Downloads: 8)

Čak je i logika okidanja SCR invertovana, odnosno obrnuta. Na tvojoj šemi će crowbar biti aktiviran kad ne radi strujni ponor (koji tu inače ne bi služio ničemu) i to onog trenutka kad struja kroz 470R dostigne Igt.
Kad uključiš strujni ponor, kad je već tiristor okinuo, ne dobijaš baš ništa. Tiristor vodi i dalje.

Ne kapiram kako je neki model trijaka u LT dospeo u simbol tiristora i kuda LT "misli" da teče struja gejta?
Tu nešto oko tog modela nema veze sa stvarnošću.

Tiristor i trijak nisu isti elementi i ako pripadaju istoj grupaciji. Tiristor je jednokvadrantni element po pitanju toka struja gejta i anode, a trijak je četvorokvadranti element po istom pitanju.

http://engineering.electrical-equipment....stors.html
Reply
#44
(08-07-2018, 09:48 AM)Macola Wrote: Tako se možeš zaštititi od akumulatora većeg napona od trenutnog na ispravljaču. Potrebno je onda paralelno trijaku staviti i moćniju diodu kao zaštitu od akumulatora koji je prikačen sa kontra polaritetom.

Da, i prije sam imao na izlazu TVS (uni-dir), ali sada mi TVS u stvari više i ne treba jer njegovu funkciju preuzima OVP sklop. Dioda bi trebala biti dovoljno velika da preživi toliko da osigurač (izlazni između nje i akumulatora) pregori.

Jasno da tiristor i trijak nikako nisu ista stvar, kako je upao krivi simbol ne znam, ni ne želim više trošiti vrijeme na simulator kada Macolator fino radi Wink.
Reply
#45
Ova priča se polako primiče kraju. Evo kako izgleda zadnja šema sklopa koji sam testirao koji izgleda sada malo drugačije od onoga prikazanog na početku teme:

[Image: yimlv9G.png]

Umjesto MOSFETa imamo trijak koji će se sam latchirati za struje okvirno veće od 60 mA i napone veće od 1V. Ovo je testirano i OVP za manje izlazne napone (Vout) jednostavno neće biti u funkciji, pa ostaju CV i CC kontrole samog post-regulatora. Ako su struje manje od spomenute granice (recimo zato što je struja ograničena CC kontrolom) OVP će i dalje biti funkcionalan dok god ga driver drži. Tu dolazimo do drugog ograničenja trenutnog sklopa, a to je da latchiranje LM211 komparatora sa diodom (D4) provjereno ne radi u čitavom željenom području, a to je od 0 do 2,5 V (U_SET signal, a što odgovara punom području izlaznog napona od 0 do 50 V). Ako mi je U_SET veći od 2,35 V latch neće držati (preračunato za izlazne napone od 47 i više volti). Ispada da ako bi se koristio običan komparator da bi trebalo drugačije osmisliti latchiranje ili koristiti komparator sa LE (LATCH ENABLE) ulazom. U stvari najzgodniji su komparatori koji imaju komplementarne TTL izlaze pa se jedan od izlaza spoji na LE (u ovisnosti o njegovom polaritetu). "Nezgoda" je što su takvi komparatori bitno skuplji, ne zbog LE opcije, već zbog velike brzine (uglavnom ispod 50 ns).

Novi sklop je dobio i "ulazni" i "izlazni" osigurač. Za R5 bih uzeo THT i to neki koji je specificiran da može preživjeti velike impulse kao što je recimo predloženi iz Vishay AC serije od 100 milioma i 1 W (kontinuirano).

Ostaje pitanje i diode D1, po mogućnosti u SMT pakovanju. Trenutno u BOM imam iz CF-DIC dvije u DPAK-u SiC od 2 i 3 A (C3D02065E i C3D03060A), što je možda pretjerano i može se staviti nešto jeftinije.
Reply
#46
Probao sam umjesto diode staviti MOSFET koji će povući neinvertirajući ulaz na GND aktiviran prvim okidanjem komparatora. Tada mi radi u čitavom području referentnog napona (U_SET). To mi se čini prihvatljivijim negoli ubacivanje višestruko skupljeg komparatora.
Dodatno staviti ću i kontrolu komparatora preko STROBE ulaza tako da se OVP funkcija može isključiti u određenim situacijama kada se zbog karaktera tereta (recimo jako induktivni) mogu očekivati premašaji preko fiksiranog praga od cca 7% iznad postavljenog izlaznog napona. Druga bi mogućnost bila da se komparator u ovakvim slučajevima po želji uspori, ali to čini se da prelazi naziv ove teme.

[Image: 9aifLvZ.png]
Reply
#47
Odlično je što si online.
Nešto sam bio otsutan i sad kad stigoh videh nekoliko grešaka u sklopu koje ćemo odmah ispraviti ako ostanreš online još bar 15-20 minuta.

P.S.

Videh da nisam rerešovao browser i da u stvari nisi online. Nema veze. Videćeš već.
Reply
#48
Evo me ponovno, ni meni nije iz nekog razloga stigla mail notifikacija da si nešto napisao, javi što ne valja.
Reply
#49
Prvo mi odgovori čemu služi lečovanje komparatora?

I u slučaju da ti je CL ispod hold struje trijaka, trijak će čim se napuni elko do praga OVP opaliti i istresti elko na oko 1V, potom će se trijak odlečovati pa opet. Funkcija OVP ti ostaje sve do CL >0A.

Takođe nemaš potrebe ni za strobe na LM211. Dovoljno je da samo za nekih 300nS zakasniš U_mon u odnosu na U_set.

Energija koju sadrži jedan kondenzator, ovde kod tebe izlazni elko, je neuporedivo veća nego energija koju sadrži induktivitet sličnih gabarita napunjen sa 5A struje. Da bi ti se dogodio povratak energije nazad u izlazni elko, taj sklop iza mora biti neki forward pretvarač sa prekidačima koji omogućuju povratak energije iz neke L.

Na primer: ako ti je izlazni elko 1000uF, koji su napunjeni na 55V, sadrži punjenje od čitavih 1,5J.
Kalem koji bi parirao toj energiji, sa punjenjem od 5A, bi morao imati 120mH sa jezgrom koje može pri tom induktivitetu podneti DC bias od 5A, tj. za to bi ti bilo potrebno 20 komada jezgra ETD59 sa po 6mH, svi vezani serijski i sa gap na svakom jezgru reda 5mm!!!
To je nekoliko kilograma ferita i bakra.

Obe te Murate, napunjene sa po 5A ne mogu čitavim svojim sadržajem na 1000uF napraviti tih 7% promene.

Reci mi koje druge razloge zbog kojih bi možda morao imati odlaganje komparatora i njegov leč, pa onda da pređemo na crtanje sigurne šeme.
Reply
#50
Koliko se sećam, oba: U_set i U_mon ti idu iz nekakvih DAC ili grešim možda?
Reply
#51
Latch mislim da treba kada je struja je namještana na nisku vrijednost npr. 30 mA, a postavljeni izlazni napon (kada je u U_SET preko 2,35 V kako sam već napisao) visoki (47 do 50 V). Recimo da se iz nekog razloga (problem s naponskom kontrolnom petljom?) pročita napon (U_MON) koji je cca 7% iznad postavljenog. Ako pročitani napon počne opadati komparator "neće držati" sa latchom izvedenim diodom D4 kao u postu #45. Ok, pitanje je da li je ovakvo nešto uopće moguće u praksi, jer ako U_MON počne padati (ispod postavljenog preko U_SET) onda to i nije problem. Vidi, ne znam, samo nagađam nemam nikakva iskustva što bi sve OVP trebao pokrivati zato stalno i pitam vjerovatno neumjesna pitanja. Inače na izlazu će se nalaziti kondenzator od max. 22 uF. Ideja je da se doda opcija za spajanje dodatnog Cout od 470 uF (kontrolirano firmverom). Jasno to ne znači da spojeni uređaj ne bi mogao na ulazu imati 10000 uF Smile.
Reply
#52
U_SET ide iz DAC-a (tj. postavlja ga MCU), a U_MON (čita se na izlazu) ide iz op-ampa naponske kontrole petlje (IC5B), vidi npr. na staroj šemi EEZ H4005 koji je išao od 0-40V ovdje.

EDIT: U_MON ide na ADC da bi MCU znao što je na izlazu. To se između ostaloga koristi i za softverski OVP koji nije toliko brz, niti precizan.
Reply
#53
Praktično nemaš potrebe za leč komparatora.

Hold struju trijaka će obezbediti tvoj izlazni elko sve dok ima punjenje iznad OVP praga i trijak će zakucati u provodno stanje sve dok napon na tom elko ne opadne toliko da nestane uslov hold struje trijaka (nešto reda 1V). Potom će tvoja malena CL struja, neka bude svega 10mA, polako napuniti opet taj elko do OVP praga i trijak će ga opet zakucati do tih oko 1V.

Kod preniske struje zbog CL, crowbar će ti samo raditi u "hickup" modu, tj. ponavljaće se crowbar periodično i dovoljno polako da neće nikako ugroziti trijak. Već iznad nekih oko 60-80mA CL, trijak će ostati zakucan u leč stanju.

Reset crowbar obaviš namernim spustanjem CL na nisku vrednost. Ukoliko ti je probio predregulator ili crkla NFB bilo gde, onda reset crowbar sklopa gubi smisao jer pucaju osigurači.

OVP, odnosno crowbar radi samo jedno: ako je preko nečeg on opali i zakuca na dole i opet to isto ako opet pređe a u međuvremenu je resetovan. To jako smanjuje dodatne komplikacije oko reseta i slično.
Imaš mogućnost CL do nule i eto reseta crowbar. to što će repetitivno raditi pri vrlo malenim strujama CL, to ničemu ne smeta, čak je i zanimljivo.

Ako baš želiš leč onda to sa mosfetom je ok rešenje, mada verovatno može i sa manje komplikacije.

Stabilnost, tj. "odlučnost" komparatora možeš znatno povećati tako što ćeš pinove 5 i 6 vezati za +5 i staviti po 1nF sa oba ulaza (pin 2 i 3) ka masi.

Ne sećam se da li su ti U_set i U_mon rezultat niz nekih DAC ili analogno izvedeni. Reci da ne kopam sad tražeći šemu pošto radim i nešto drugo trenutno.

Svaki dan sam sa nekim sasvim različitim šemama i problem mi je da stalno tražim neku. ti već znaš to na pamet.
Reply
#54
Aha, videh sad da si odgovorio na prethodno pitanje.

Pa pošto je takva stvar, po delovanju crowbar U_mon će neminovno pasti dole i napraviće overdrive ulaza komparatora i on će odlečovati (pošto već želiš leč).

Onda je ono sa mosfetom ok.
Reply
#55
Eh da, zamalo da zaboravim bitnu stvar.

Šotki dioda preko trijaka je greška (verovatno nisam dobro opisao pošto podrazumevam). Ona treba da bude direktno između linja izlaznog napona, tako da njena struja ne teče kroz pcb RL.

Pcb kalem možda neće preživeti spjanje akumulatora obrnutim polaritetom. moguće je da pregori pre osigurača...

Ta dioda treba da ima Ifsm >100A
Reply
#56
(08-07-2018, 08:52 PM)Macola Wrote: Stabilnost, tj. "odlučnost" komparatora možeš znatno povećati tako što ćeš pinove 5 i 6 vezati za +5 i staviti po 1nF sa oba ulaza (pin 2 i 3) ka masi.

Dobro, ja sam samo na invertirajući stavio sramežljivih 18 pF, da ga neznatno uspori Smile. Dodati ću na novi PCB i mjesto za kondenzator na neinvertirajući ulaz pa će se s time moći dalje po želji eksperimentirati.

Ako bih ipak ostavio STROBE kontrolu pin 5 bi trebao ostati u zraku, a ne na +5 V?
Reply
#57
(08-07-2018, 09:07 PM)Macola Wrote: Eh da, zamalo da zaboravim bitnu stvar.

Šotki dioda preko trijaka je greška (verovatno nisam dobro opisao pošto podrazumevam). Ona treba da bude direktno između linja izlaznog napona, tako da njena struja ne teče kroz pcb RL.

Tako i jeste nego sam to krivo precrtao iz glavne šeme.
Reply
#58
Ako koristiš strobe onda 5 visi.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)