Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Šta "vozi" jedan Blue Pill
#41
Odlične pločice, imam ih, probao... cena bagatela.
Obratite pažnju da kupujete verziju v2.1, postoje i starije verzije nije strašno i ako njih kupite, ali ove 2.1 su značajno kvalitetnije (PCB sa gold metalizacijom itd...).
Predviđeno lemno mesto za FLASH mem, imate ih u Cometu 32MBy.
https://store.comet.rs/en/Catalogue/Product/50698/

Nešto što je novo za ove PCB-ove je da su kinezi dali kompletno i bootloader, framework-e i sve što je potrebno za start. Tako da je stvarno dobra priča.
Pomenuti GitHub sadrži dovoljno informacija.

Probao sam i microPython, radi... ali iskreno, kako da programiram u microPythonu kada sam navikao godinama na bare-metal C Smile Smile
Reply
#42
aaaaaaaa sa micropythonom ste me kupili,
odo' da narucujem
Big Grin

mozda naucim i rust nekom prilikom
kako kazu, C za narednih 40 godina
Reply
#43
Sta god da vozite ima da radi odlicno, ta ARM platforma je sad postala standard, ARM se sad svuda koristi samo imaju razlicite kombinacije jezgra i periferija u istom ovom kucistu, jedino nema neki na primer 16x Cortex-M4 ARM u QFN48 : )
To kada bude kostalo isto kao i ovi sad bolje da se ne bakcemo vise sa HW nego samo SW jer je to sve toliko unificirano da je razvoj custom uredjaja na bare metal nivou skoro bespotreban, sto bi to radili, imace sve lepo u nekom GNU C++ stacku verovatno Linux bazirano na nekom RTOS i to je to, sve ostalo je software standardan, na primer LibUSB verzije 2 pa i 3.1 verzije sa svojih 5.5Gbit/s transferom, treba to iskoristiti, moze da se tera tu seriska konzola sa ultra-low latencom a moze i 10 video strimova sa 16 audio strimova od kojih po pola ulazi i izlazi svi u HD!
Jedan USB 2.0 uredjaj moze da hendluje max 480Mbit/s ukupno od cega moze da deli saobracaj na pod-uredjaje i pod-kanale koji su ulaznog ili izlaznog tipa, sve to je opisano u "descriptor" od USB uredjaja koji se isprogramira u taj device i jos neke druge konfiguracije gde moze da se predefinse namena end-point kanala da li su CDC, Video, Audio, HID i tako dalje, to je sa USB 2.0 situacija stim sto je kod USB 3.1 to sve isto samo je 10x podignut data-rate i nadogradjene funkcije za upravljanje punjenja/potrosnje jer imaju dodatne linije za to na samom USB 3 ili USB-C konektoru.
Reply
#44
Ah da, to zaboravih, nase app ce verovatno u buducnosti biti tipa boot.efi pa vozi Miško, to je Bare-metal u pravom smislu jer se tu kod UEFI "lomi" Hardware i Software, posle boot.efi je sve do Software-a i naseg programa, ne treba nam uopste ni OS, svaki program je svoj mali OS, imao/nemao grafiku to je druga tema ali to je generalno to, programirajte u cemu god hocete i sve dok se drzimo te kompatibilnosti nema brige.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)