Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2.1 hi fi sistem
#1
Ima li smisla, zbog malog stambenog prostora, ici na sistem sa dva manja zvucnika i jednim "manjim" subwooferom do recimo 100hZ?

Pri tome ne mislim na skroz aktivan sistem, vec bi samo za woofer bila aktivna skretnica (sa podesavanjem glasnoce, reza, faze i sta jos treba) a sateliti da budu pasivni.

Jos jedno pitanje, ako bi ovo pilo vodu koliko je onda kriticna pozicija woofera?
Reply
#2
Nije najoptimalnije resenje (bolje dva sub-a) ali pije vodu. Pozicija zavisi od tipa sub-w (refleks, kompresiona, O/B - najbolje) te karakteristika same sobe. Moze biti interesantno da napravis kafe stocic u kome je smesten sub. Tu bi bio problem kako sakriti kabl.

EDIT: O/B u smislu H ili W okvira, ne 'ravna daska'
Reply
#3
A zasto je O/B najbolji?
Reply
#4
O/B potpuno drugacije 'puni' sobu zvukom (od b.r. / kompresije) tako da nema onog neprijatnog 'bum' efekta na modovima sobe. Ranije sam u sistemu imao Pioneer SW250 - 250W snage, 12" zv. + 12" pasivna memrana, mrcina od 36 kg, svuda lepo ocenjen sistem itd. Nigde u sobi mu nisam nasao mesto a da ne dobijem boom-boom zvuk. Prodao, napravio O/B sa 4x12" zv, sa 2x200W pojacalima i nemam ni trunke bumiranja. Nezgodacija jeste da O/B mora biti odmaknut od zida min 90cm (3ft) - sto vise to bolje.
Reply
#5
Uf, ta udaljenost od zida me ne spasava Smile
Imas li neke preporuke za sub?
Reply
#6
Onda idemo na savijene horne Smile. Ima interesantnih dizajna na Martinsson's blog-u. Recimo njegov TPAM10HTL je pravi 'sobni' projekat manjih dimenzija. Pogledaj i ostale projekte / nacrte pa i Line array od relativno pristupacnih Faital 3" full-range (seti se moje kutijice u KG u dvostrukoj b.r. komori i to zalepljenoj sirokom selotejp trakomSmile) Moje neko razmisljanje: Zasto bi imao stalak za zvucnik kada se taj prostor moze iskoristiti za nekakav zvucnik? Hint - projekat za koji sam prikupio skoro sve delove sem MDF.

Pozz
Reply
#7
E jbg. Sub sa drajverom koji ima rezonantnu frekvenciju 59Hz. To nece ni na crtanom filmu.
Reply
#8
A sto, molicu fino? Sa njegovih 96dB ostljivosti, mislis nece biti dovoljno 'pretiska' ispod Fr?
Reply
#9
Evo ti dve kutije pa vezbaj... pozdraV
Reply
#10
De si bre Vlado, nema te sto goduna Smile
Ovo je neki Visaton ako se ne varam?

@Nik
Pa sta znam. Ne treba meni sub kao deo sistema vec vise kao podrska recimo nekim dvosistemcima poput onih raznih koje su pravili Zvu i Nesic.
Zato sam i napisao da bi samo za njega stavio aktivnu skretnicu na kojoj bi mogao da nadjem sweet point. 
Dakle neki mali dvosistemci i neki sub koji bi ih podrzao na niskim glasnocama (da glumi loudnes funkciju).
Reply
#11
mislim da je zelena kutija  CT SUB 80 ..... http://www.visaton.de/en/products/archive/ct-sub-80 

treba da proverim dimenzije... imam i neki preamp za sabvufere... pozdraV
Reply
#12
Ako ćeš stavljati samo jedan sub onda će ti malo teže biti da namikeriš odziv u sobi da ne bude bumijanja. Jedna od opcija jeste tkz bass crawl. Stvar je u sledećem.

Staviš vufer na mesto gde ti je glava na mestu sa kog slušaš muziku. Onda ideš i šunjaš se po sobi (kreneš od poda pa se zato zove puzanje) i slušaš kvalitet basa. Kad dobiješ ono što smatraš dobrim basem, na to mesto gde je bio tako dobar bas staviš vufer, a ti sedneš na mesto slušanja. Trebalo bi da čuješ isti takav bas sada na mestu slušanja.

Malo čudački ali sa jednim vuferom nemaš mnogo izbora - to je bukvalno najlošija opcija zbog koje su subovi izašli na loš glas odnosno kao nešto što ne spada u domen hifi-ja.
Reply
#13
E jbg, mislio sam da cu da se izvucem Smile
Moracu da trazim drugi pravac.
Reply
#14
Drugi pravac ti je samo da dodas jos dva suba i to je to.

Otkud znaš da ti je uopšte potreban sub ? Bilo koji zvučnik koji dobacuje ispod 45Hz u svojoj kutiji ne zahteva dodatne subove u maloj sobi, a zarad "premalo basa".
Reply
#15
Ma problem je sto takav zvucnik ne moze da bude mali.
Takve zvucnike vec imam i zadovoljan sam ali nisu neko resenje jer su poveliki za stan gde trenutno zivimo.
Necu ja njih da se odricem ali vidim da u ovom stanu nece imati mesta za njih pa ce kad tad da plove za Banju kod oca i majke. 
E sad treba naci alternativu za sobu od max 14m^2.
A posle ovih basova tesko cu se navici na gore.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)