DIY Electronic projects

Full Version: 2.1 hi fi sistem
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Ima li smisla, zbog malog stambenog prostora, ici na sistem sa dva manja zvucnika i jednim "manjim" subwooferom do recimo 100hZ?

Pri tome ne mislim na skroz aktivan sistem, vec bi samo za woofer bila aktivna skretnica (sa podesavanjem glasnoce, reza, faze i sta jos treba) a sateliti da budu pasivni.

Jos jedno pitanje, ako bi ovo pilo vodu koliko je onda kriticna pozicija woofera?
Nije najoptimalnije resenje (bolje dva sub-a) ali pije vodu. Pozicija zavisi od tipa sub-w (refleks, kompresiona, O/B - najbolje) te karakteristika same sobe. Moze biti interesantno da napravis kafe stocic u kome je smesten sub. Tu bi bio problem kako sakriti kabl.

EDIT: O/B u smislu H ili W okvira, ne 'ravna daska'
A zasto je O/B najbolji?
O/B potpuno drugacije 'puni' sobu zvukom (od b.r. / kompresije) tako da nema onog neprijatnog 'bum' efekta na modovima sobe. Ranije sam u sistemu imao Pioneer SW250 - 250W snage, 12" zv. + 12" pasivna memrana, mrcina od 36 kg, svuda lepo ocenjen sistem itd. Nigde u sobi mu nisam nasao mesto a da ne dobijem boom-boom zvuk. Prodao, napravio O/B sa 4x12" zv, sa 2x200W pojacalima i nemam ni trunke bumiranja. Nezgodacija jeste da O/B mora biti odmaknut od zida min 90cm (3ft) - sto vise to bolje.
Uf, ta udaljenost od zida me ne spasava Smile
Imas li neke preporuke za sub?
Onda idemo na savijene horne Smile. Ima interesantnih dizajna na Martinsson's blog-u. Recimo njegov TPAM10HTL je pravi 'sobni' projekat manjih dimenzija. Pogledaj i ostale projekte / nacrte pa i Line array od relativno pristupacnih Faital 3" full-range (seti se moje kutijice u KG u dvostrukoj b.r. komori i to zalepljenoj sirokom selotejp trakomSmile) Moje neko razmisljanje: Zasto bi imao stalak za zvucnik kada se taj prostor moze iskoristiti za nekakav zvucnik? Hint - projekat za koji sam prikupio skoro sve delove sem MDF.

Pozz
E jbg. Sub sa drajverom koji ima rezonantnu frekvenciju 59Hz. To nece ni na crtanom filmu.
A sto, molicu fino? Sa njegovih 96dB ostljivosti, mislis nece biti dovoljno 'pretiska' ispod Fr?
Evo ti dve kutije pa vezbaj... 

[attachment=26032]

[attachment=26033]

[attachment=26034]

pozdraV
De si bre Vlado, nema te sto goduna Smile
Ovo je neki Visaton ako se ne varam?

@Nik
Pa sta znam. Ne treba meni sub kao deo sistema vec vise kao podrska recimo nekim dvosistemcima poput onih raznih koje su pravili Zvu i Nesic.
Zato sam i napisao da bi samo za njega stavio aktivnu skretnicu na kojoj bi mogao da nadjem sweet point. 
Dakle neki mali dvosistemci i neki sub koji bi ih podrzao na niskim glasnocama (da glumi loudnes funkciju).
mislim da je zelena kutija  CT SUB 80 ..... http://www.visaton.de/en/products/archive/ct-sub-80 

treba da proverim dimenzije... imam i neki preamp za sabvufere... 

[attachment=26035]





pozdraV
Ako ćeš stavljati samo jedan sub onda će ti malo teže biti da namikeriš odziv u sobi da ne bude bumijanja. Jedna od opcija jeste tkz bass crawl. Stvar je u sledećem.

Staviš vufer na mesto gde ti je glava na mestu sa kog slušaš muziku. Onda ideš i šunjaš se po sobi (kreneš od poda pa se zato zove puzanje) i slušaš kvalitet basa. Kad dobiješ ono što smatraš dobrim basem, na to mesto gde je bio tako dobar bas staviš vufer, a ti sedneš na mesto slušanja. Trebalo bi da čuješ isti takav bas sada na mestu slušanja.

Malo čudački ali sa jednim vuferom nemaš mnogo izbora - to je bukvalno najlošija opcija zbog koje su subovi izašli na loš glas odnosno kao nešto što ne spada u domen hifi-ja.
E jbg, mislio sam da cu da se izvucem Smile
Moracu da trazim drugi pravac.
Drugi pravac ti je samo da dodas jos dva suba i to je to.

Otkud znaš da ti je uopšte potreban sub ? Bilo koji zvučnik koji dobacuje ispod 45Hz u svojoj kutiji ne zahteva dodatne subove u maloj sobi, a zarad "premalo basa".
Ma problem je sto takav zvucnik ne moze da bude mali.
Takve zvucnike vec imam i zadovoljan sam ali nisu neko resenje jer su poveliki za stan gde trenutno zivimo.
Necu ja njih da se odricem ali vidim da u ovom stanu nece imati mesta za njih pa ce kad tad da plove za Banju kod oca i majke. 
E sad treba naci alternativu za sobu od max 14m^2.
A posle ovih basova tesko cu se navici na gore.