Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dipol avantura
#1
Ovo neće biti uskoro gotovo ali od neke tačke mora da se krene. Problem sa dipol zvučnicima koji koriste Eminence 15-ice jeste u tome što ih, po mom mišljenju, niko nije dokumentovao kako treba. Prave se ploče i skretnice, a sve bazirano na nekakvim simulacijama ploča i skretnica, a kvalitetnih merenja nešto i nema. 

Impedansa za Alfa 15AImpedansa za Beta 15A
Parametri ne odstupaju mnogo od fabričkih i u okviru su dozvoljene tolerancije. Između sebe se jako malo razlikuju. Fs se gađaju u par Hz gore-dole. Biće jedna Beta 15A i jedna Alpha 15A po strani. Posle simulacije u XLBaffle simulatoru rezultat je zadovoljavajući.Merenje oba basa na ploči - tamnija Alpha, svetlija Beta i merenje kombinovanog odziva - sve nearfield:

 


Merenje baseva na ploči je pozajmljeno od jednog Italijana koji je pravio sličan projekat, tj. projekat koji je inspirisao kuma i mene da se upustimo u pravljenje dipol zvučnika - a motor pokretač u ovom slučaju je kum. Filipo Punzo je napravio najrazrađeniji dipol projekat koji sam video, a detalji se mogu naći OVDE. Ne sviđa mi se kako su urađene neke stvari u projektu (stvar izbora, i ne znači da je njegov projekat loš, nego da bih ja drugačije) ali je činjenica da je ovo najbolje dokumentovan i premeren OB projekat koji sam ikada video diljem interneta. Ono što je prelomilo da se upustimo u ovu avanturu jeste mereni odziv OB koji bez problema dobacuje -3dB na 40Hz - što ima poseban značaj jer je OB koncepcija u pitanju. 

Za razliku od Filipa Punza koji je išao na visokoefikasnu varijantu povezujući Alfu i Betu u paralelu (oko 96-97dB), mi ćemo za početak ići na niže efikasnu varijantu povezujući Alfu i Betu na red (90-91dB). Slično je urađeno u Jamo R909 zvučnicima kako bi se osetljivost 15" baseva dovela u ravan sa Seas 5" srednjetoncem

Kako ja već posedujem sličan (da ne kažem isti) srednjetonac, probaćemo prvo niže efikasnu varijantu. Pri tom treba imati na umu da "niže efikasno" u ovom slučaju znači osetljivost od oko 90-91dB što ni u kom smislu nije malo. Pri tom sam princip ima svojih prednosti u smislu da tamo gde je inače impedansa najkompleksnija, neće padati ispod 11 oma pa će biti lako kao povetarac za bilo koje pojačalo - uključujući i lampaška.

Visokoefikasna varijanta s druge strane ima svojih prednosti jer ako imate na niskim frekvencijama 96dB, nema potrebe za pojačalom jačim od 10-ak vati ali i impedansu koja najniže pada na nekih 3,5 oma. Oba pristupa imaju prednosti i mana pa će oba biti probana u određenom trenutku. Na niže efikasnu varijantu se ide samo zbog komponenata koje već posedujemo, a kako smo se istresli novcem za 8 komada 15" baseva, red je da se malo oporavimo. 

Ovo ionako nije projekat od nedelju ili mesec ili godinu dana.
Reply
#2
oce li bit pasiva ili aktiva
Reply
#3
Izmedju basa i srednje-visokotonskog dela ide sigurno aktiva. Vrednosti induktiviteta koje treba da budu na basu da bi se ukrštanje izvelo kako treba i sa što strmijim padom (da zvuk basa ne zalazi mnogo u srednje) su apsolutno sulude. Još ako negde dole postoji neko izdizanje koje traži neki noč filter - strašno.

Nije problem za nekoga ko ima pregršt kalemova od 5-30mH za probu. Ja stvarno nemam, a i ne želim da imam. Ako treba da biram izmedju kalemova sa jezgrima i nanodigija, biram nanodigi.

Pasiva ima smisla generalno za ovakav tip zvučnika ali je moj izbor aktiva jer je lakše.
Reply
#4
Ti bese koristis MiniDSP kao skretnicu?
Reply
#5
Odakle ste priakali drajvere? Videh iz UK? Za koliko je povoljnije u odnosu na player?
Između astronauta nikada nije postojala granica. Onog dana kada taj koncept bude dopreo do svesti političara, naša planeta će izgledati drugačije. Aleksej Leonov
Reply
#6
@Pakonja: nanodigi

@Alex: zavisi kako prodjes. Ebay pa loviš priliku.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)