Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
STM32 i ENC28j60
#1
Na ovoj semi ovde:

[Image: stm32-enc28j60.jpg?w=804&h=485]
https://phanquocdat.wordpress.com/2015/0...stm32f103/

INT pin ide na PE4, RESET na PE1, ali na STM32F103_48 njih nema:

[Image: lC5jF8S4Qw_pPWIjtopfQg.png]
Gde bi oni trebali da idu na STM-u?
Reply
#2
STM32F103 se isporucuje u razlicitim kucistima sa razlicitim funkcionalnostima itd. Ako zelis nesto da radis sa tim MCU, onda moras detaljno da proucis sve vezano za njega, pa cak i pinout.
Potrudi se da ukljucis CubeMX i vidis koji MCU iz te serije ima te portove!!!
STM32F103V8Tx - LQFP100
Reply
#3
Hvala na savetu Vojine, videh da ih ima u vise razlicitih kucista i u DS-u lepo stoji da ovog pina nema za ovaj tip, ali me zanimalo da li moze da se iskoristi neki drugi pin, za reset deluje da nije problem, al za ovaj interupt pin me zanima dal bi mogao neki drugi, ili jos bolje pitanje mozda, da li je neophodno povezivati ga, ili moze da visi Smile

Na ovom ovde primeru npr. nije nigde povezan, kao ni na vecini primera sto sam vidjao za Atmega328:
[Image: atmega8_eth_simple.jpg]
Reply
#4
Kod STM32 moze na bilo koji PIN da se mapira interapt, postoji NVIC kontroler koji ide preko EXTI (External Interupt Controller) gde se mapira 19/16 ulaznih kanala za STM32F103C8T6 (za druge modele ima manje/vise) koji su organizovani tako da su na EXTI0 svi nulti pinovi sa portova PA0, PB0, PC0 i tako dalje, pa je EXTI1 za prve pinove PA1, PB1 i tako redom 16 kanala za pinove dok su ostali kanali vezani za interne periferije koje mogu da generisu interapte.
Izmesano je malo da bi sve moglo da se porzi tako da ako ti trebaju prioritetniji interapti njih guras na posebne kanale PA0, PA1, PA2, PA3 (ili PBx, PCx, koji ti odgovara, izaberes port sa brzim clock 72MHz da bi jos brze reagovao) jer za ostale onda moras u ISR da imas bar jos 1-2 instrukcije koja provera koji se od interapta dogotio posto moze da ih aktivira vise razlicitih dogadjaja.

[Image: attachment.php?aid=24785]
[Image: attachment.php?aid=24786]


Attached Files Thumbnail(s)

Reply
#5
Hvala Miki, ovo je veoma koristna informacija kao i uvek.

A sta je sa ovim drugim delom pitanja, da li uopste ima potrebe kaciti ovaj pin, jer kao sto rekoh u dosta primera koje sam video za atmega328 npr. i ENC28j60 nije nigde zakacen. "wake-on-lan" mu je zaseban pin ionako, koja bi bila prakticna upotrebna vrednost?

Ovde kazu da nije neophodan:
http://www.microchip.com/forums/m660135.aspx
Reply
#6
(09-24-2017, 02:49 AM)vsavic Wrote: A sta je sa ovim drugim delom pitanja, da li uopste ima potrebe kaciti ovaj pin, jer kao sto rekoh u dosta primera koje sam video za atmega328 npr. i ENC28j60 nije nigde zakacen. "wake-on-lan" mu je zaseban pin ionako, koja bi bila prakticna upotrebna vrednost?

Nije neophodan naravno ali pogledaj šta ga aktivira:

• Receive Error Interrupt (RXERIF)
• Transmit Error Interrupt (TXERIF)
• Transmit Interrupt (TXIF)
• Link Change Interrupt (LINKIF)
• DMA Interrupt (DMAIF)
• Receive Packet Pending Interrupt (PKTIF)

Treba ga implementirati ukoliko želiš kvalitetniju komunikaciju.
Reply
#7
Kao što je Goran već odgovorio, sve zavisi od firmware "drivera" koji koristiš u samom MCU. Može, ali i ne mora da se koristi.
Reply
#8
Hvala drugari, za moj pocetnicki projektcic mislim da cu onda da ga izostavim za sad.
Reply
#9
Moj savet ti je da obavezno povezes i INT i reset, a ti ga koristi ako hoces. Reset je u principu neophodan ako zelis da imas kontrolu enc-a preko stma-a. Npr. kada se zavrsi inicijalizacija stma-a resetujes enc i onda je sve pod tvojom kontrolom. Razlog je da se podigne jedan pre drugog nasumicno. Tada mogu da nastanu problemi.
Int treba obavezno koristiti, da ne prozivas kolo stalno bez razloga, vec kada stvarno ima potrebe za tim.
Reply
#10
(09-24-2017, 04:52 PM)vojinilic Wrote: Moj savet ti je da obavezno povezes i INT i reset, a ti ga koristi ako hoces. Reset je u principu neophodan ako zelis da imas kontrolu enc-a preko stma-a. Npr. kada se zavrsi inicijalizacija stma-a resetujes enc i onda je sve pod tvojom kontrolom. Razlog je da se podigne jedan pre drugog nasumicno. Tada mogu da nastanu problemi.
Int treba obavezno koristiti, da ne prozivas kolo stalno bez razloga, vec kada stvarno ima potrebe za tim.

Reset cu da zakacim obavezno. INT mi je malo nejasan pogotovu u kombinaciji sa CubeMX-om i mapiranjem (nisam koristio ovaj alat do sad), a imam i nekih problema sa instalacijom pa ne mogu ni da probam da vidim kako radi, samo se ugasi instalacija bez ikakvih poruka... Ali procesljacu jos malo definitivno.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)