Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
STM32 generic board
#1
Njuskao malo po netu za mocniju zamjenu za Arduino i naisao na jeftine plocice sa STM32F103C8T6. Moze se programirati sa arduino IDE, dosta library je portano i procesor je dosta mocniji od atmege328p. Jedino se ne programira preko usba direkt nego nam treba ili tzv stlink ili usb uart konverter. Narucio i jedno i drugo pa kada dode cu napraviti neki mali tutorijal kako sve to upogoniti Smile
Reply
#2
Evo dok se čekaju djelovi da podjelim linkove s kojih sam ja naručivao:

USB to TTL Konverter $0.80 + free shipping
USB to RS232 Konverter po preporuci @npejcic $1.22 + $ 1.41 shipping
USB to TTL PL2302 Konverter $0.80 + free shipping
ST-Link V2 programer $2.25 + free shipping
STM32F103C8T6 Modul $1.76 + $0.16 shipping
OLED 0.96 inča bijeli I2C $3.78 + free shipping
Set spojnih žica $3.78 + free shipping

Eto to je moja shopping lista, uzeo sam TTL konvertere sa različitim čipovima da vidim kako se nose sa W10, uzeo sam i ST Link programer, pa probati preko online mbed IDE probat programirat STM32. 

I jedan mali OLED ekrančić, ako uzimate s druge strane pripazite da OLED ima SSD1306 kontroler.

Ovdje ima i forum vezan isključivo za STM za Arduino, a ovdje malo više o dotičnoj pločici.

Ovdje imate informacije o upotrebljenom mikrokontorleru, radi se o STM32F103C8T6.

Cijenovno je jeftiniji na internetu od Arduina, a mogućnosti su puno veće
Reply
#3
Odličan je to modul i ja sam ih nakupovao nekoliko.
Reply
#4
Ovaj USB to TTL PL2303 Konverter $0.80, će ti verovatno praviti probleme sa Win10 a zbog "fake" čipova koje je Prolific banovao kroz drajvere.

Zavisno od Win 10 x64 ili x86 imaš par rešenja. Svakako ćeš ih naterati da rade, ali često ćeš morati da radiš patch-ovanje drajvera.

Stress free varijanta je ova sa novim čipom PL2303TA i nešto većom cenom:
https://de.aliexpress.com/item/PL2303-TA...93077.html

Ako se ne snađeš za patch-ovanje drajvera, javi se da ti pošaljem provereno rešenje.

Ostatak korpe je odličan Smile
Reply
#5
Zato sam i uzeo ovaj sa CH340G kojeg sam u jednom USB to RS232 konverteru pouzdano natjero da radi na W10 x64,
uzet cu i ovaj sa linka sto si postavio, pa nek se nađe hehe. Gorane u kojem IDE ih ti programiras ?
Reply
#6
Ja sam koristio Keil MDK koji je ograničen sa veličinom koda a skinuo sam free Atollic Studio poslednju verziju. Još nisam probao tu verziju ali sam bio jako zadovoljan sa nekim prethodnim.
Reply
#7
Imaš primjere koda ? Vidim da nema dosta portanih library za arduino.
Reply
#8
Ovo bi trebalo da radi za tu pločicu. Treba da u hw.h definišeš pin na kome je led:

#define LEDn                             1
#define LED2_PIN                         GPIO_PIN_13
#define LED2_GPIO_PORT                   GPIOC

Koliko se sećam, ovo je neki od primera za STM32 NUCLEO pločice i možda će ti na početku izgledati komplikovano. Po meni je bolje da odmah ideš na to jer što bi sad tu petljao arduino.


Attached Files
.zip   gpio.zip (Size: 1,41 MB / Downloads: 5)
Reply
#9
Potražit ću neku knjigu o tome, pa skinuti taj program i početi s njim. Sigurno ima tutorijala kolko hoces po netu. Ma nekako mi se cini da bi sa arduinom bio jako ogranicen sa ovom plocom, dosta toga fali.
Reply
#10
Preporuka za vodič:

http://measure.feld.cvut.cz/system/files..._Guide.pdf
Reply
#11
Skinuo sam si, to cu prek vikenda proucavati, sam kaj bi mi trebala literatura bas za pocetnike, da vidim naredbe i to, jer dosad sam samo sa arduinom imao doticaj sa mikrokontrolerima
Reply
#12
Par primera ću spremiti, ako stignem, sutra ako ne, onda koji dan kasnije. Na početku ide teže nego sa arduinom ali videćeš da nakon vremena sve legne.
Reply
#13
to bi bilo super, ja sam skinuo i instalirao IDE
Reply
#14
Koji IDE si instalirao?
Reply
#15
Skinuo sam ovaj Atollic Studio lite verziju
Reply
#16
Vidim da su izdali Forth za STM procesore. Da li bi bilo dobro počet s njim ?
Reply
#17
Ja sam prevideo ovu temu, malo pre tebe sam u drugoj temi postavio isti link za Forth, a i o Black Bagic Probe sam pisao u drugoj temi Smile

Forth je prica za sebe, malo je "advanced" i iskreno nije lak za pocetnike.

Potrebno ti je prvo da se upoznas sa platformom samog procesora i da malo pohvatas kako/gde se koriste STM32 interni periferni moduli, kako se barata AHB bus-om i distribucijom clock signala jer je to vezano za I/O pinove i kako oni funkcionisu, malo je kompleksnija ta prica kod ARM procesora ali je zato vrlo fleksibilna, na primer korisecenje DMA kanala za semplovanje signala u realnom vremenu bez upotrebe glavnog procesora koji moze da radi nesto drugo ili bilo koje druge periferije jer ima vise raspolozivih DMA kanala.

Za te stvari ti preporucujem da krenes od "native" STM32 C/C++ kompajlera/IDE na nekoj od raspolozivih platformi, ja sam koristio Keil MDK IDE i tu imaju svi potrebni primeri, biblioteke i sto je najbitnije debugger koji radi mnogo dobro (odprilike 5x brze od PicKit3/IDC3 sa ST-LINK v2), krenes sa "Hello World" i lagano probas jednu po jednu periferiju koju ima u MCU i posle toga mozes da pises sta hoces Smile
Reply
#18
Forth ce te na kraju naterati da direktno baratas raspolozivim registrima kontrolera, zato je neophodno bas detaljno da poznajes platformu ali to tako napisano u Forth razbija kako radi!
Reply
#19
Spomenuta BMP (Black Magic Probe) je vrlo zgodna opcija zato sto imas DBG server na samom programatoru, uvezuje se i sa SWD i sa Serial na target STM32 MCU i tako mozes preko konzole/terminala da postavljas break pointe, da radis stop/play/step komande, da vidis source, da vidis vrednosti svih registra, da ih menjas ... ceo debuger u chipu!
Mozes koristiti printf() funkcije u programu da ti stampa u konzoli tvoje poruke ili variable, vrlo fina stvar koja moze da ti olaksa pisanje programa.
Reply
#20
Onda je bolje pridržavati se jednostavnijih programa zasada. Pogledat ću taj IDE koji preporučuješ svakako. Nadam se da bu tema imala uspjeha kao i za arduino.

Išao sam s namjerom za nešto moćnije od arduina, a da se može program pisati u Arduino IDE, ali mislim da je to vrijeme bolje utrošiti u učenje nečeg drugog, ono bilo je zabavno sa Arduinom, al ajmo nekaj bolje probat hehe.

Ako imaš kakve korisne literature za Keil IDE slobodno postavi
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)