Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arduino Blockly - Visual programming editor
#1
Za sve one koji pocinju, a kojima mozda programiranje nije odmah jaca strana, postoji jedan zanimljiv alat koji moze pomoci pri ucenju. Naime, alati poput ArduBlockly i  BlocklyDuino  su neki od vizuelnih alata za Arduino code zasnovanih na Google Blockly editoru. 

[Image: screenshot_desktop_1.png]

Npr. kombinujuci adekvatne blokove, kao slagalicu, ovi alati generisu adekvatan arduino code koji moze da se prekopira u arduino studio (ili bilo koji drugi kompatibilni alat), i ubaci na sam board. Neki od alata omogucavaju ovo i direktno iz browsera pod uslovom da instalirate i adekvatne pluginove. Vecina je otvorenog koda tako da mogu da se direktno preuzmu sa github-a i izbildaju i pokrenu lokalno ukoliko neko ne zeli da koristi web varijantu.

Ono sto je meni zanimljivo je da sam video dosta primera, veliki broj njih je poprilicno prost, medjutim ovde sad dolazim do kontradiktornosti sa samim sobom, jer ma koliko ovo deluje zanimljiv pristup ja iskreno ne vidim neku ozbiljniju primenu (mozd sam se isuvise navikao na obican editor). Zanima me vase iskustvo, da li bi neko od vas, ko vec ima iskustva sa programiranjem koristio ovako nesto...ili da li koristi ovako nesto, ili ste samo u fazonu Arduino i Atmel Studio?

Takodje, ovaj editor je u jednom smeru, da od vizuelnih blokova koje prevlacite (ili XML-a koji se pravi na osnovu njih u pozadini) dobijete code, zanima me da li ima i neki reverse mehanizam, jer meni bi vise bilo zanimljivo da se uradi analiza code-a i da se vizuelno ovako predstavi ukoliko treba da se objasni i vizuelizuje nekom ko nije "toliko" upoznat sa programiranjem.
Reply
#2
Vrlo sličan alat razvijen je i za micro:bit platformu
Možete pogledati na:
http://microbit.org/

Vrlo je jednostavno i intuitivno koristiti ga i dosta dobro može da posluži za uvod u taj svet. Ja povremeno, kad nađemo vremena, radim sa mojom ćerkom koja ima sedam godina. Brzo je skapirala principe pa joj sada ostavljam da eksperimentiše. Blokovi su ovde za arduino koliko vidim identični kao i tamo. Jednostavno se slažu jedan na drugi i praktično bilo koji zadatak može da se obavi.
Moja je ipak preporuka da početnik treba da se tu zadrži kraće pa da nastavi sa "pravim" programiranjem. Skoro je neko ovde na forumu radio neki zadatak sa periodičnim uključivanjem/isključivanjem više motora. Takav posao se kroz ovaj alat uradi sa par klikova. Za ozbiljnije ne gine kuckanje koda.
Reply
#3
Ima i ovaj Grove System i blokovi za Arduino.

http://wiki.seeed.cc/Grove_System/

Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)