Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Što bi sve mogao programabilni ispravljač?
#1
Question 
Skupljam ideje o tome kakvi bi se "specijalni" režima rada mogli implementirati na dvokanalnom programabilnom ispravljaču. Evo što mi je trenutno na listi:

1. Punjenje baterija u različitim režimima (pulsno, CC, CC+CV), sa ili bez monitoriranja temperaturnog senzora (ako ga baterija ima)
2. Mjerenje zener napona zener dioda
3. Vremensko programabilni izlazni napon i/ili struja tj. trivijalni "arbitrary waveform generator"
4. Data logiranje (struja, napon, snaga)
5. "tracking" ili "coupling" kada izlaz jednog kanala prati programiranje izlaznih vrijednosti na drugom kanalu (napon, struja, snaga). U ovom režimu aktiviranje neke od zaštita (naponska, strujna, temperaturna ili snage) na jednom kanalu gasi i drugi.
6. Prikaz izlazne vrijednosti YT grafikonom (kao na osciloskopu, brzina je naravno ograničenja skroliranjem ekrana i frekvencijom uzorkovanja)

Vaši komentari i prijedlozi su dobrodošli.
Reply
#2
Da li se "racuna" i zelja da radi taj regulator u 4 kvadranta? :-)
To bi tek bila vrlo korisna i ozbiljna sprava ali povlaci za sobom prakticno kompletnu izmenu izlaznog stepena ...
Reply
#3
(08-16-2016, 11:40 AM)mikikg Wrote: Da li se "racuna" i zelja da radi taj regulator u 4 kvadranta? :-)
To bi tek bila vrlo korisna i ozbiljna sprava ali povlaci za sobom prakticno kompletnu izmenu izlaznog stepena ...

Da, prije bi se reklo da to spada u vrlo specijalni režim rada i ne može se postići samo izmjenama u firmveru. Za početak bi bilo dobro imati pokrivena u potpunosti i dva kvadranta (ako se down programmer konta kao parcijalni drugi kvadrant).
Reply
#4
Ramp-hold režim rada, za snimanje performansi nekih delova ili naprava. Na primer, linearna promena na gore ili na dole u vremenu, od V1 do V2 napona.
Reply
#5
(08-16-2016, 03:41 PM)Macola Wrote: Ramp-hold režim rada, za snimanje performansi nekih delova ili naprava. Na primer, linearna promena na gore ili na dole u vremenu, od V1 do V2 napona.

Hvala, to je specijalni slučaj pod brojem 3: dakle može se "crtati" kao će izgledati izlazni napon ili struja, naravno broj razina je konačan (ali ne manji od recimo 64) isto tako i vremenska rezolucija (mislim da bi se moglo ići ispod 5 ms).
Reply
#6
Da, to je to drugar, sad vidim. Mada retko kad ima potrebe za nečim drugačijim od linearnog porasta sa V1 na V2.
Većinu testova to odlično završava. Ali sa obogaćenjem tih mogućnosti, sigurno se obogaćuju i moguće primene.
Reply
#7
Evo još malo ideja:
  • Simulacija baterije za testiranje uređaja s baterijskim napajanjem.
  • Korištenje u (bogatim) učionicama gdje učenici i studenti dobivaju predefinirane profile vezane za određene laboratorijske vježbe. Programiranje može biti centralno (s kompjutera profesora). Budući da ima TFT display na njemu bi se mogli servirati i određeni testovi znanja: npr. koja struja treba teći kroz otpornik od 10 oma ako postaviš napajanje na 12 volti. Učenik može utipkati odgovor i odmah na licu mjesta provjeriti što će mu vratiti mjerenje struje na samom ispravljaču, itd.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)