Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Korelacija između akustičkih merenja i kvaliteta zvuka
(12-21-2019, 04:39 PM)Macola Wrote: - Napisao sam da se sa dve koordinate ne može preneti podatak koji "boravi" van jedne ravni i to ne može niko pobiti, pa možete da vrištite i skačete po meni.

- Pošto raspolažemo sa dva prenosna kanala u klasičnom stereo sistemu, to su dve opisne koordinate i ne može se bez dodatnog trećeg kanala naneti informacija koja je van X i Y.
Može jer se zvuk ne širi linearno nego je val kuglast od izvora pa se tlak nastao od lijevog i desnog izvora sublimira na različitim pozicijama tj. udaljenosti od položaja slušača. Tako nastaje 3D percepcija.
Reply
Vraćamo se na teleportaciju, to zaista ne postoji. To bi bila 'verna 3D reprodukcija' i samo to. Ostalo je dočaravanje približne slike, scene, kako god nazvali i to se vrlo uspešno prenosi, bez
iole naprezanja je čujno. Kod Macole je uslov, recimo da završi i drugi kanal svog pojačala i priključi drugi zvučnik a na malo bolji izvor Smile Kažu da cevni uređaji to izvode sa još većom lakoćom
- Ovim svečano izjavljujem da BatoMM, pored ostalih mojih pojačala, može da dočara i treću dimenziju dobrog audio snimka -

Smile
Reply
(12-21-2019, 05:21 PM)zbotic Wrote:
(12-21-2019, 04:39 PM)Macola Wrote: - Napisao sam da se sa dve koordinate ne može preneti podatak koji "boravi" van jedne ravni i to ne može niko pobiti, pa možete da vrištite i skačete po meni.

- Pošto raspolažemo sa dva prenosna kanala u klasičnom stereo sistemu, to su dve opisne koordinate i ne može se bez dodatnog trećeg kanala naneti informacija koja je van X i Y.
Može jer se zvuk ne širi linearno nego je val kuglast od izvora pa se tlak nastao od lijevog i desnog izvora sublimira na različitim pozicijama tj. udaljenosti od položaja slušača. Tako nastaje 3D percepcija.

Počeo sam i da crtam providne kugle i susretanje zvučnih talasa/valova u 3D prostoru, u različitim tačkama. Nisam verovao da je teško zamisliti loptasto prostiranje zvuka. Loš odziv zvučnih jedinica u toj, vrlo bitnoj, vertikalnoj osi je razlog nedostatka treće dimenzije. Ništa više.
Reply
Ja sam šest godina bio asistent iz nacrtne geometriju na fakultetu pa mi ne treba puno ........ Smile Smile

Zapravo 3D informacija je generirana promjenom promjera kugle koja je ovisna o frekvenciji. Tu je kvaka...... Smile
Reply
Super momci!

Prijavite onda patent u NASA: "3D orijentacija u kosmosu, pomoću DVA emisiona satelita koja zrače sferno"

Nadam se da ćete dobiti mnogo novca...

Napustam raspravu i nadam se da ćete jednog dana shvatiti da se Z ne može preneti ni sa sfernom emisijom iz dva izvora.

P.S.

Kao što već bezbroj puta rekoh: ne može to bez poda. tj. druge ravni koja je normalna na ravan emisije zvučnika...
Reply
Sateliti generiraju signale visoke frekvencije koji teže linearnost. Ali zato eho-sonderi sve lijepo odrade u moru.
Reply
(12-21-2019, 05:40 PM)zbotic Wrote: Sateliti generiraju signale visoke frekvencije koji teže linearnost. Ali zato eho-sonderi sve lijepo odrade u moru.

Kako ovo protumačiti kolega?

Sateliti za zemaljsku orijentaciju imaju referentnu visinu od zemlje kao treću koordinatu.
Sonari takođe još dve reference: rastojanje od dna i rasojanje od površine.

Pokušaj mi objasniti 3D orijentaciju sa dva sferna izvora u slobodnom kosmičkom prostoru, molio bih.
Reply
XY zvučnu sliku možeš čuti i ležeći i sedeći i naglavačke, a za 3D ti je neophodan pod kao individualno rastegljiva kategorija i zamisao u glavi kao još rastegljivja kategorija.
Reply
Odoh da radim nešto pametnije...
Reply
@zbotic: I satelite možeš smatrati tačkastim izvorima koji, kao i zvučnici, emituju sferno, razlika je samo u frekvenciji.
Ja odoh da crtkaram neku štampu. Jednu sam ukakao Smile
Make no mistake between my personality and my attitude.
My personality is who I am.
My attitude depends on who you are.

塞爾維亞文
Reply
Pa kvaka i je u frekvenciji. Kada bi dva satelita mogla do zemlje dobaciti signal od 50 Hz bilo bi to puno učinkovitije.... Zvučnici u sobi mogu cijjeli spektar od 50 - 20000Hz.
Netko se s tim ozbiljno bavio, pročitajte onaj link koji sam stavio, skinite fileove i slušajte. Što mogu ponuditi više od toga.....
Možete slušati i sa poštenim slušalicama. Refleksija tu nema a zvuk je u svim smjerovima , kružno gore, naprijed i iza. Sve iz dva izvora slušalica. https://www.audiocheck.net/audiotests_ledr.php

citat:
UP paths, Left and Right. The sound should begin at about eye level and then travel as straight as possible up to one or two meters above the loudspeaker. Use the Left and Right paths to check for symmetry. If the sound does not rise up from your loudspeakers, try using high quality headphones instead. If headphones work, your loudspeakers and/or listening environment are at fault. If not, the pinna transform embedded into the test signal is possibly too different from your own pinna transfer function; the LEDR test will then fail in this particular case.
Reply
Covek je lepo rekao na pocetku da zvucnici/kutije koji imaju rupu ili grbu u frekventnom opsegu kvare utisak i da kao takvi mogu da naprave nepostojeci 3D efekat, a vi se uhvatili kao pijan plota filozofije da li postoji 3D , za koji smo elem ustanovili da fizicki ne postoji (sa 2 zvucnilka) ali da ipak sa druge strane mozak kao mocna masina procesira i najsitnije detalje i kao takav ipak stvori 3D sliku. To povlaci za sobom istinitost tvdnje oko problema frekventnog odzviva i zasto ce nekome neke krsh kutije da zvuce extra dobro iako na merenjima pokazuju sve nedostatke.
Meni iskreno tesko ovo sve iznad da procitam i letimicno sam procitao pa mi mozda i nesto promaklo.
Reply
Ja se vraćam na ovozemaljske priče. Muziku reprodukujemo u sobi te imamo nekakve 'baundariz' iliti granične površine. Refleksija od tih površina rekreira 3D položaj. Ne pogađaju svi zvučni talasi jednu tačku zida/poda/plafona kao neku metu već po talasnoj dužini pa je i odbijanje drugačije, drugačiji ugao. Generalno prihvaćen stav je da ljudski mozak ne može da lokalizuje odakle dolazi zvuk niskih frkvencija (ispod nekih 180Hz) te je moguće upotrebiti samo jedan zvučnik (sub-vufer) u stereo postavci. Izvežbanije uvo će ipak i tu primetiti razlike pa se normalno uvode dva sub-vufera L i D za još verniju reprodukciju. Zavisno od prostorije nekada je potrebno uvesti i više takvih jedinica radi ublažavanja efekta anuliranja određenih niskih frekvencija.
Reply
https://forum.yu3ma.net/thread-416-post-...#pid101104
СЛОБОДА НАРОДУ
Moć ne potiče iz znanja koje se čuva, već iz znanja koje se deli sa drugima
Reply
Evo i ja još jedan dummy head headphone test. Ovaj je bio među prvima i izašao je ba CD-u koji se dobivao uz skupe Stax slušalice. Moj prijatelj je imao takve i to je bilo negdje cca 1989 godine.... Sada ima i na Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=tcNs5a2MtTw

Efekat sa pravim visokorezolutnim zapisom i pravim slušalicama je još značajno bolji...
Reply
Imao sam Stax SR Lambda.
Stvarno su dobre sluške. Osim zvuka i po sjajnoj udobnosti korišćenja.
Reply
Slazem se sa Macolom u svemu sem u jednoj izjavi. Tacno je da iz dva tackasta izvora ne moze da se dobije Z osa sem ako nema faznih pomeranja usled refleksijaod plafona ili poda. Slicnoj e i sa kutijama koje nemaju tackasti izvor a to su takoreci sve kutije cim imaju dva ili vise drajvera. Samo jedna stvar mi ne odgovara u Macolinim izjavama je da ce X Y osu savrseno ocrtati i tackasti i planarni izvor. Za savrseno crtanje prostora po X i Y osi mora da bude tackasti izvor jer planarni ima kasnjenje signala i kvari pozicioniranje izvodjaca. Slicno kao kad slusate neke velike panele a nemate dubinu  vec samo visinu i sirinu zvucne slike.

Kod izrade zvucnika, sem skretnice, pozicioniranje drajvera u kutiji je jako bitno za idealno fazno poklapanje na reznoj frekvenciji. Kada pravim kutiju uvek pravim samo jednu i samo jednu slusam. Onog momenta kada e zvucnik izgubi u prostoru a svira ceo zid iza zvucnika znam da sam uklopio drajvere. Ako niste ovo culi tesko cete shvatiti o cemu pricam.

Kad god sam slusao zvucnike sa velikom ravnom membranom, maltene sam lezao na zemlji da kosinom panela dobijem bar malo dubine u prostoru jer je inace sav zvuk izmedju zvucnika u visinu. neki proizvodjaci su na svoj epanele stavljali kalotni visokotonac da im odradi deo pozicioniranja po dubini

Nas mozak na osnovu kasnjenja signala iz jednog zvucnika i drugog zvucnika stvara sliku gde se sta nalazi. da bi se ovo savrseno ocrtalo u nasoj glavi mora da bude jedan signal i bez refleksija jer zakasneli signali daju osecaj pune sobe muzike jer je muzika svuda. Zbog toga monitori za studijsko slusanje tako verno prostorno zvuce jer takoreci nemamo refleksije vec slusamo direktan signal. Ima proizvodjaca koji zele da dobiju efekat punog prostora sa vise drajvera okrenutih na vise strana ali tada gubite savrseno pozocioniranje u prostoru.

Citajuci vase izjave skoro svi su rekli neku istinu ali ne prihvataju i druge cinjenice i bespotrebno se digla galama. I rekao bih jos jednu stvar, i sa vise mikrofona moze da se napravi savrsena zvucna scena ali se treba mnogo vise potruditi nego kad snimate samo sa dva komada. Imam dvojicu prijatelja koji imaju svoj studio i iako sam im pokusavao objasninti da treba fazno zakasniti signale iz odredjenih mikrofona kako bi se stvorila slika oni su mi govorili to odradi procesor. Nikad procesor nece uraditi i ono sto covek moze narocito u ovako komplikovanim situacijama. Pre dve godine su snimali Kronberg gudace sa vise mikrofona i dobio sam ih sve smestene u sredinu izmedju zvucnika a klavirske tipke siroke od zvucnika do zvucnika i jos malo izvan njih. Ove godine su snimali samo sa dva mikrofona i dobili perfektnu scenu
Reply
Da napravimo sada i praktičan osvrt na uticaj komponenata skretnice na zvuk.

Koristio sam sledeće kalemove i poredio izobličenja sa prigušnicama u odnosu na merenje basa bez komponente na red. Sva merenja su normalizovana zbog različitih Rdc kalemova, mikrofon udaljen 50cm od basa, glasnoća je 90dB na 1m.

3mH - vazdušni kalem
3mH - EI trafo kalem od fininamotaji.com
7.5mH - Jancen C jezgro torusni kalem
7.5mH - vazdušni kalem

Prvo merenje samo basa. Ništa posebno, prosečna performansa pri glasnoći od 90dB na razdaljini od 1m:
[Image: woofer-raw-response.png]
https://i.postimg.cc/pd5PD8nM/woofer-raw-response.png


3mH vazdušni kalem
[Image: 3m-H-air-core-coil.png]
https://i.postimg.cc/WzwNdvqD/3m-H-air-core-coil.png

3mH EI trafo od fininamotaji.com
[Image: 3m-H-EI-laminate-core-coil.png]
https://i.postimg.cc/FHRrHwrR/3m-H-EI-la...e-coil.png

7.5mH vazdušni kalem
[Image: 7-5m-H-air-core-coil.png]
https://i.postimg.cc/dtJQzLgG/7-5m-H-air-core-coil.png

7.5mH Jancen C jezgro
[Image: 7-5m-H-Jantzen.png]
https://i.postimg.cc/Jz21DK0Q/7-5m-H-Jantzen.png

Suštinski, Jancen C torus se meri odlično i vredi ga razmatrati u vrhunskim izvedbama iako je u pitanju kalem sa jezgrom. Ako se već kupuju basevi sa jako niskim izobličenjima koji obično nisu ni malo jeftini, ne bi ih trebalo uništavati feritnim niti trafo kalemovima nabavljivih u lokalu. Kao i do sada, vazdušni kalemovi su najbolji po tom pitanju ali su i neprikladni ukoliko se Rdc želi održati na najnižem mogućem nivou. Ovo ne znači da su sve prigušnice sa trafo jezgrima loše već samo da one kod fininamotaji.com treba izbegavati jer je materijal jezgra najnižeg kvaliteta.
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)