(03-20-2018, 02:44 PM)vsavic Wrote: Miki ovo sa radijom ti je odlicna ideja
... inace, ovo sa mesanjem zica za OBD ne bi bas preporucio, cak i da sam neko sredjuje svoj auto, desi se prodas auto, zaboravis da si mu drndao to, neko zakaci obd i napravi kurshlus
Takodje ne znam kako je kod nas tu to pravno regulisano, ali ovde na zapadu kad je OBD u pitanju, zabranjeno ti je cak i da radis na svoju ruku cleaning kodova (osim ako nisi sertifikovani diler \ mehanicar).
He he, jedan moj matori drugar, kome su stalno krali Tristaća (možeš zamisliti kojih godina je to bilo), vozili ga dok ne istroše gorivo i ostave ga negde u vuko*ebini. I tako na svakih mesec - dva...
Čoveku na mrtvo dopi*dilo i pošto je bio strastven pecaroš, svakog dana je na vozačko sedište počeo da ostavlja jastuče napunjeno trokrakim udicama za neku gadnu ribu (valjda za štuku ili tako nešto, pošto nisam pecaroš).
Jednog dana je zatekao Tristaća otključanog i bez jastučeta na sedištu. Niko mu više nije pipnuo tridžu dok se nije raspao od starosti :-)
Skoro je moj rođak kupio Golfa iz Trebinja (ali je i prodat), pošto je taj južni dio Hercegovine sklon čestoj krađi auta, na tom Golfu su bile 3 dodatne zaštite ručno dorađene i skriveni prekidači po čitavom autu.
Baš kao što kaže @Macola, pajser zaštita i ništa više ne treba, pogotovo na ovim autima poslije 2000-te godine, raznih senzora ima po motoru koji su potrebni računaru da bi motor ostao pokrenut, znam da je kod Golfa mk4 računar za prepoznavanje ključa u instrument tabli koji ima komunikaciju sa glavnim računarom, možda bi se i tu nešto moglo mudrovati...
Ja sam na Unu 45 sa FIRE motorom ugradio prekidač za bobinu, međutim lako je otvoriti haubu i prespojiti bobinu parčetom žice pošto se akumulator nalazi odmah pored nje.
Kod njega postoji još jedna fabrički "imobilizator". U poklopcu posude za kočionu tečnost postoji senzor koji detektuje da li je u njemu minimalna kolčina tečnosti.
Ukoliko je tečnost ispod minimuma motor se ne može pokrenuti.
Tu zaštitu bi bilo lepo iskoristiti...
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!
03-20-2018, 03:47 PM (This post was last modified: 03-20-2018, 03:53 PM by mikikg.)
(03-20-2018, 03:02 PM)Macola Wrote:
(03-20-2018, 02:49 PM)mikikg Wrote: Ovo sto sam spomenuo sa blockchain i zastitom za automobile nije bajka, to je realnost koja dolazi! https://arxiv.org/pdf/1704.00073.pdf
Jbg Mikac, tebi kao i meni je poznato da u tim pričama učestvuju i vrhunski programeri koji su skloni tome.
Malo je sve to komplikovano u odnosu na unikatnu "pajser" zaštitu sa jednom jedinom presečenom žicom na teško dostupnom mestu...
To ne može da omane.
Jeste malo komplikovano ali ne i neizvodljivo a sto je najludje to je vec sve "doslo" samo treba da se primeni.
Videces vec sledece godine da se i nas komsija Fiat to poceti da koristi jer nema gde vise, svima je muka od tih pajser zastita, svima kradu atomobile, krasce i ih u buduce ali ovo je vrlo ozbiljna prica kada ti imas automobil koje tacno definisano kome-kad-kako pripada, kada drzava institucionalno stoji iza toga i uvezano u sistem digitalnog potpisa, pogledaj dobro dokument, to je samo zrnce peska u moru opcija koja ta tehnologija pruza, sad se ona profilise i to ce vrlo brzo da postane sastavni deo opcija novih automobila.
(03-20-2018, 02:49 PM)mikikg Wrote: Ovo sto sam spomenuo sa blockchain i zastitom za automobile nije bajka, to je realnost koja dolazi! https://arxiv.org/pdf/1704.00073.pdf
Jbg Mikac, tebi kao i meni je poznato da u tim pričama učestvuju i vrhunski programeri koji su skloni tome.
Malo je sve to komplikovano u odnosu na unikatnu "pajser" zaštitu sa jednom jedinom presečenom žicom na teško dostupnom mestu...
To ne može da omane.
Jeste malo komplikovano ali ne i neizvodljivo a sto je najludje to je vec sve "doslo" samo treba da se primeni.
Videces vec sledece godine da se i nas komsija Fiat to poceti da koristi jer nema gde vise, svima je muka od tih pajser zastita, svima kradu atomobile, krasce i ih u buduce ali ovo je vrlo ozbiljna prica kada ti imas automobil koje tacno definisano kome-kad-kako pripada, kada drzava institucionalno stoji iza toga i uvezano u sistem digitalnog potpisa, pogledaj dobro dokument, to je samo zrnce peska u moru opcija koja ta tehnologija pruza, sad se ona profilise i to ce vrlo brzo da postane sastavni deo opcije novih automobila.
Ma volim ja te super novotarije, ali što se smisli to se kad -tad i uhakuje.
Hakuju se brate vojne stvari za nuklearni program a kako ne bi to?
Kradu likovi otisak prsta i te stvari, kao u filmu.
Nijedan komad sa unikatnim pajser sistemom nikad nije ukraden, osim ako je to tupavo urađeno da se vidi, neoprezno rečeno nekom ili je auto odšlepovan.
Naravno, posle prvog ataka se menja pajser sistem pod odmah, ukoliko se vidi da je bilo šanse za otkrivanje.
90h sam podosta Autoalarma ugradjivao, Gemini, GT, Vampire, Piranha...
i baš zbog tih "prodanih" programera/znalaca sam dogradjivao razne "sklopove" kao BlokMotor-a
Daljincem si normalno deaktivirao Alarm, ali za paljenje mašine trebao si:
-otvorena vrata vozača
-pritisnjena kočnica
-kao treče recimo upaliti grijač ogledala, upaljene meglenke... itd
Kad si imao sve te pogoje ON, kod verglanja (opet dodatni pogoj) rele se je lečovao i tako održavao neki bitni prekinjeni signal rada motora.
Najnezgodniji je uvijek onaj problem, gdje ti motor u početku pali i nakon nekog vremena se ugasi...
To svakoga koji pokuša odpeljati auto odmah obeshrabri (previše riskantno kasnije tražiti problem),
a ko ga zagrabi paukom ili odpelje drugim vozilom na kog ga smestio (kamion, na keson, ubačen u kontejner...)
i još da ima malo jači "Jamer" za Radiosmetnje ako imaš ugradjen lokator, nemožeš ga pronači nikako...
03-20-2018, 04:03 PM (This post was last modified: 03-20-2018, 04:10 PM by mikikg.)
Ne Macko, nisi shvatio tu pricu, poenta je u tome ako ukrade takav automobil, prosto ga odnese nebitno, ne moze sutra da ga proda nikome jer nece moci da ga registruje, po digitalnog ugovoru ne moze da ga registruje drugo lice bez tvoje saglasnosti, moze samo da ga zapali i da kuka sto se baktao sa tim. Osiguravajaca kuca isto tako po digitalnom ugovoru moze da refundira toliko-i-toliko u slucaju da ga ne nadju za 45 dana i to je kraj price, nema tu preterane nauke kada se stvari u osnovi postave kako treba, to je bitna stvar vezana za blockchain tehnologiju.
I sad mozemo da dodjemo do pitanja "da precuka seriski broj", volj ti digitalno ili analogno, za to mu treba mnoooogo procesorske snage jer ta operacija trazi tacno toliko i to pravilo ne moze niko da izmeni jer je upisano u blockhain algoritam, ako me razumes, ne moze to tek tako da se hakuje ...
(03-20-2018, 04:03 PM)mikikg Wrote: Ne Macko, nisi shvatio tu pricu, poenta je u tome ako ukrade takav automobil, prosto ga odnese nebitno, ne moze sutra da ga proda nikome jer nece moci da ga registruje, po digitalnog ugovoru ne moze da ga registruje drugo lice bez tvoje saglasnosti, moze samo da ga zapali i da kuka sto se baktao sa tim. Osiguravajaca kuca isto tako po digitalnom ugovoru moze da refundira toliko-i-toliko u slucaju da ga ne nadju za 45 dana i to je kraj price, nema tu preterane nauke kada se stvari u osnovi postave kako treba, to je bitna stvar vezana za blockchain tehnologiju.
Zarade više prodajuči dijelove, a "glavnu elektroniku" odmah unište...
03-20-2018, 06:31 PM (This post was last modified: 03-20-2018, 06:34 PM by ddanijel.)
keyless kljuceve ne kopiraju , nego rade repetitor sistem. Pisao sam opsirno na forumu garaza na tu temu.
Svodi se na to da kada auto krene da emituje signal na 125KHz sa mini repetitorom pojacaju signal pored auta i sa par wati snage reemituju isto to tako da daljinski koji je 50-100m u krugu moze da primi signal, i cim ga primi daljinac validira i salje povratnu info autu ali na 433MHz koji je puno veceg dometa i bez problema na taj nacin otkljucaju auto i upale.
Novi auti kada validiraju kljuc , otkljucaju volan i kada upalis bitno je da ne izlazis iz auta jer dok sedis i na otvaras vrata nema nove validacije, samim tim mozes da odvezes auto gde hoces, auto pojma nema da mu kljuc nije u kabini.
Imas snimke sigurnosnih kamera na YT gde se vidi kako rade ovo, obicno u paru, jedan drzi ruku na bravi, drugi sa "akt tasnom" u kojoj je oprema okrece antenu u ocekivanom pravcu gde je kljuc. Kada se auto otkljuca ovaj napolje se ne pomera sa antenom, drugi ulazi i stiska kocnicu i start dugme, auto salje rfid, pojacava se signal, kljuc prima i salje povratnu i auto upali i to bi bilo to, elegantno i bez mehanicke sile.
Resenje je drzati kljuc u torbici oklopljenoj i pravljenoj za tu namenu (ima na aliexpresu, ja narucio prosle godine zbog istog problema sebi par torbica).
Ono sto je interesantno nebitan je i algoritam i nema potrebe ni za kakvim dekodiranjem signala, iskljucivo pojacavanje i njegovo reemitovanje, tipa radio repetitor.
Evo ispod snimak
Surčinci su na početku karijere imali svoj pauk ofarban slično parking servisu. Tovarili su kola u po bela dana po
Beogradu i pravac u garažu u Surčinu. Tu je auto odmah išao, kako su govorili, u kobasice, pa na Bubanj potok.
03-21-2018, 01:55 PM (This post was last modified: 03-21-2018, 02:09 PM by mikikg.)
(03-20-2018, 04:05 PM)Dragan100 Wrote:
(03-20-2018, 04:03 PM)mikikg Wrote: Ne Macko, nisi shvatio tu pricu, poenta je u tome ako ukrade takav automobil, prosto ga odnese nebitno, ne moze sutra da ga proda nikome jer nece moci da ga registruje, po digitalnog ugovoru ne moze da ga registruje drugo lice bez tvoje saglasnosti, moze samo da ga zapali i da kuka sto se baktao sa tim. Osiguravajaca kuca isto tako po digitalnom ugovoru moze da refundira toliko-i-toliko u slucaju da ga ne nadju za 45 dana i to je kraj price, nema tu preterane nauke kada se stvari u osnovi postave kako treba, to je bitna stvar vezana za blockchain tehnologiju.
Zarade više prodajuči dijelove, a "glavnu elektroniku" odmah unište...
Danas sam bas isao da menjam tablice (zbog slova) i popricao sa drugarom iz Dunav osiguranja i bas ga pitam koliko bi kostalo kasko osiguranje za moju sklopociju koja recimo da je procenjena na 150.000RSD, on mi rece da bi izaslo oko 4-5000 RSD za godinu dana dodatno pored standardnih troskova registracije. Za te pare dodatno "neka ga nose" ... Ne vazi osiguranje ako si vozio pijan ili bez dozvole, sledece godine se za 50% povecava osiguranje ako si predhodne godine refundirao ceo iznos ...
03-21-2018, 03:35 PM (This post was last modified: 03-21-2018, 03:38 PM by TDA.)
Koji prevaranti!
I meni su dali tablice sa kvačicama, pa sad moram da menjam tablice zbog zumbula!
Nego,
kod nas ne skoro nemoguće naći Wima 10uF RM5.
Šta mislite o tome da nabavimo jednu količinu kad budemo organizovali neki GB?
Pa skoro u svako pojačalo ih guram na ulaz, a pošto ih nema u nabavci moram da paralelelujem manje vrednosti ili ako nema mesta da stavljam bipolarce... https://eu.mouser.com/ProductDetail/WIMA...y0d3Dwg%3d
Face up...make your stand and realise you're living in the golden years!