Hala Ninja i HMAP.
@Milan_kg, dobro je da si imao kasko, možda je imao onaj turbo decoder ...
Monkey see, monkey do
|
Sve i svašta
|
|
Hala Ninja i HMAP.
Monkey see, monkey do
03-18-2018, 06:01 PM
Može se zaštititi tako što se može presjeći jedna grana napajanja glavnog računara i vezati ga ne neki skriveni prekidač ili preko jednog relea koji će na komandu zaključavanja vozila prekinuti napajanje, i onda ga samo paukom mogu odnijeti...
03-18-2018, 06:56 PM
I ja glasam za sakriveni prekidac ali samo ako ga ti sam ugradis... cim ti neko drugi ugradi to vise nije sigurno. Ne bih isao na automatiku sa zakljucavanjem vec iskljucivo mehanicki.... mozda da se prekine plus sa bobine ili pumpa za gorivo... mislim da je to bezbolnije nego seci napajanje racunara...
03-18-2018, 11:15 PM
(This post was last modified: 03-18-2018, 11:17 PM by branko tod.)
Moja preporuka je da se na OBD2 utikaču izmešaju žice i da se napravi adapterni kabl za dijagnostiku.
03-18-2018, 11:22 PM
(03-18-2018, 06:56 PM)pakonja Wrote: I ja glasam za sakriveni prekidac ali samo ako ga ti sam ugradis... cim ti neko drugi ugradi to vise nije sigurno. Ne bih isao na automatiku sa zakljucavanjem vec iskljucivo mehanicki.... mozda da se prekine plus sa bobine ili pumpa za gorivo... mislim da je to bezbolnije nego seci napajanje racunara... Pakonja, bobine dobijaju + sa računara. Nova kola imaju dve bobine. Nije loša caka koristiti neki višepinski utikač umesto prekidača. I da onda mora da se ubaci neki utikač u njega da bi se upalio auto.
03-18-2018, 11:34 PM
Jasno je da dobijaju + sa racunara, ali bolje je preseci taj plus nego plus za napajanje samog racunara... ako sam dobro shvatio to je preporucio Makso... ne znam kako bi se ponasala ostala elektronika u slucaju da sve dobije napajanje osim samog ECU... da se nesto ne rasprogramira pa eto dodatne glavobolje...
![]() Inace ovo sa visepinskim utikacem ti je dobra caka... svidja mi se ideja...
03-18-2018, 11:55 PM
Treba mi hitno ixys vhfd 29-08 io1 ako neko ima. Ili slican, dugo mi cekati mouser
Ili predlog koje diode spolja da vezem na nogicu pet jer je otpala sa plocice. u najgorem slucaju moze i predlog za slican modul pa da ga vezem zicama na drajversku plocicu
03-19-2018, 08:55 PM
Imam nešto slično, ali bez dioda između 10 i 6 prema 8.
03-20-2018, 08:01 AM
Branko imate poruku
U vezi kradje automobila ...
Čim sam kupio auto kupio sam i svoju dijagnostiku (50 eura) koju izmedju ostalog koristim i za sledeću proveru: Moja praksa (ali OBAVEZNA) da kad negde moram ostaviti auto i ključ pa bio to ne znam koliko ovlašćeni servis ili neka garaža/radionica ili nešto treće (nijednom od zaposlenih ne piše na čelu ništa ...) da ODMAH po preuzimanju vozila proverim broj prijavljenih ključeva (transpodera) putem sopstvene dijagnostike. ( tri minuta posla ... ) Prilično sam siguran da je u tom Pežou bio prijavljen i treći ključ pre trenutka kradje ! Pozz
Nema od ta posla nista, kada su u stanju da Teslu "bezicno" odrade, ovi "obicni" automobili su im kao dobar-dan, ko zna kako oni to rade, ko garantuje da posle servisa nije modifikovan firmware i ubacen treci kljuc ali sakriven da tamo ne prikazuje ili ko zna koji "backdoor" ima ... ?
Software kao software, moze da mu se radi sta hoces ... Ideja sa izmesanim pinovima na OBD konektoru je jos i najbolja ! I to da se napravi tako da kada se prikljuci "normalan" konektor da se preko izmesanih zicica dovede napon gde NE TREBA i da mu sprzi taj OBD ...
Kolegi slicno tako stalno obijaju kombi i kradu 3. put neki budjavi radio, vecu stetu mu naprave sto mu razvale bravu i pokrive vrata i sad je smislio ideju sa "fake" radiom koji kada se tamo negde prikljuci posle 5 sekundi se desi zesciii "kaboooooom"!
Imam video tog experimenta (zrtvovan jedan radio), ne smem da vam pokazujem : D ... samo mogu da vam kazem da smo skupljali delove, dugmice i srču od stakla po prostoriji posle toga : )
Digitalna zastita kljuceva za automobile je vrlo vrlo nezgodan teren, svake godine se nesto novo izmislja, razni kripto algoritmi sa raznim vektorima autorizacije, prakticno govoreci, sto je automobilim stariji, recimo 5+ godina, algoritmi koji su se tad koristili su "zastareli", u sustini su i dalje sigurni ali do tacke gde se obicnim Brute Force metodama moze provaliti enkripcija u vrlo kratkom vremenskom periodu samo je neophodno mnooooogooo procesorske snage.
E sad, procesorska snaga moze da se "iznajmi" kao online servis i to nije nista novo i to je videcete vec upravo pocetak primene blockchain tehnologija koje su bas odgovor ovom problemu! Uloga napadaca i njegova pozicija (attacker vector) se fundamentalno menja gde se napadac onda bori protiv celog distribuiranog sistema i morao bi da ima vise resursa nego cela ta globalna mreza da bi uopste mogao da proba da nesto hakuje sto je u prakticnim uslovima skoro neizvodljivo. Na primer, zamislite da postoji globalna distribuirana blockchain mreza samo za zastitu automobila i da se svi proizvodjaci ukljuce u nju i da interno u automobilu vrte blockchain klient firmware, znas kada ce da uhakuju board computer, pa nikad! ... jer je "digitalno vlasnistvo" na tebe, ne na napadaca ...Drugi vezani primer, pokretanje automobila moze da se nazove "jedna transakcija" koji se dogadja u blockchain mrezi, po trenutnim cenama to bi kostalo oko 0.01$ a moze da se napravi tako da se prakticno urade dve transakcije, jedna koja radi potrebnu funkciju a druga koja radi "za mrezu" i samu-sebe kompenzuje tj pravi samo-odrzivu blockchain mrezu BEZ TROSKOVA transakcija! PS: Kada pricam o mnogo procesorske snage mislim na red velicina veci od PETA MIPS/sec, inace je to u distribuiranoj mrezi cak i do nekoliko stotina hiljada puta vise, ja ne znam ni nazive prefiksa za te velicine
(03-18-2018, 10:38 AM)Milan_kg Wrote: Pozdrav svima, Žao mi je što ti se to desilo. Svojevremeno sam pravio unikatne zaštite za automobile, posebno luksuzne, koji su devedesetih kradeni u neverovatnoj količini. Najčešće su kradeni Golfovi, Audi i Mečke. Beogradska ekipa koja je krala imala je spremnu raznoraznu opremu, od brzih dekodera daljinaca pa do prostog spremljenog kabla sa + kleme na takozvanu "Boš pumpu". Oni ne kradu nasumično već se za tipovan auto pripreme sa potrebnim stvarima, a prethodno prouče navike vlasnika i njegovo kretanje... Golfovi su lako obijani, prikače + na pumpu visokog pritiska, direkt sa kleme akumulatora (ne tiče ih se potencijalni skriveni prekidač) i malo poguraju njih troje - četvoro. Kad ga oteraju kilometar odatle, posle mogu da mu rade generalnu a da ih niko ne nađe... Posao od 30 sekundi za majstore tog tipa. Na takve automobile sam montirao skriveni ventil iza filtra za gorivo, koji je bio normalno otvoren bez struje. Mogao je takav da se nađe i služio je za rekuperaciju gorivnih isparenja, čini mi se da je bio za kamion Turbozeta... Naravno išao je skriveni prekidač za njega na par vrlo lukavih mesta (to možeš saznati samo na PP). Kada nema struje na ventilu, auto guranjem upali i domet mu je 200 metara, posle toga je uvukao vazduh i sledi plakanje da ga upališ, a oni odustanu. Jedan takav, sa mojim radom, obijen je u sred bela dana u 15h30 na Slaviji i poguran, upaljen i vožen 200 metara pa ostavljen. Vlasnik mi je i dan danas zahvalan za tu priču i ako odavno nema tog Golfa. Cilj je da im napraviš problem u kratkom roku, tako da najpre pomisle da nema goriva ili je se nešto pokvarilo, a da u prvom momentu misle da sve ide kao po loju. Posle već utrošenog vremena, kad im se pojavi naknadni problem, odmah odustaju jer ako se dugo zadrže preveliki im je rizik. Probaj da razmišljaš na njihov način. Kod manjih automobila imaju daleko opasniju metodu od koje je se jako teško zaštititi. Njih četvorica voze jači auto sa kukom, na koju je prikačena ona sprava za šlepovanje u koju se stavljaju samo prednji točkovi. Naši majstori po pravilu posle neke popravke ne vrate takozvane šusplehove, tj. plastiku i limariju koja odozdo štiti motor od vode. Jedan legne dole i pištoljem za pur penu napuni sirenu od alarma, koja se posle toga ne čuje. Drugi sečicama poseče sajle za ručnu. Sva četvorica uhvate pod prednje blatobrane i nabace na šlep spravu i ode auto dok kažeš keks. Auto koji nema blokade točkova je laka meta za taj način. Tu pomaže jedino nečujni alarm i poluautomatski pištolj sa punim okvirom, ako si blizu auta. Može pomoći i predajnik za praćenje, pod uslovom da si ga lično montirao i ima poseban akumulator, veoma dobro skriven. I to sredstvo pomaže tek nekoliko sati dok ne počnu da rasklapaju. Gadni su to đavoli. Svojevremeno su išli čak dotle da ukradu vozilo "pauk" i usred bela dana odvezu hiper luksuzan auto koji pišti i vrišti sa alarmom, ali niko od prolaznika ne obrača pažnju... Od šlepovanja nekom vrstom šlep vozila nema zaštite. Od krađe u kojoj se planira da auto bude odvežen samo treba napraviti zbrku oko njihovog potrošenog vremena i to mora biti unikatno, ne u servisima koji ugrađuju takvu opremu, jer oni će biti prvi kupci na takvim mestima i odmah provaliti slabe tačke. Po pravilu se radi o veoma inteligentnim ljudima koji su skrenuli u kriminal. Takođe in ne nedostaje novca za najbolju opremu i vrlo stručne ljude koji su skloni prljavim rabotama. Na primer, malo se pomučiš da posečeš par vitalnih davača (od radilice na primer) u sred snopova žica, premostiš jednim reed relejčetom sa skrivenom komandom od nekud, snopove uredno ponovo bandažiraš... To im oduzme previše vremena dok dokuče problem i odustaju. Pozdrav drugar P.S. Padaju na beskrajno jednostavnim i vrlo unikatnim stvarima, za koje nisu pripremljeni i šta god uradiš u tom smislu je bolje od bilo kojih "kompjuterskih" metoda jer su njih odavno izučili neki veoma stručni među njima. Što se ti više namučiš da na teško pristupačnom mestu po***eš neku instalaciju od vitalnog značaja, to će i njima biti veći problem gubljenja kritičnog vremena.
03-20-2018, 02:44 PM
Miki ovo sa radijom ti je odlicna ideja
![]() ... inace, ovo sa mesanjem zica za OBD ne bi bas preporucio, cak i da sam neko sredjuje svoj auto, desi se prodas auto, zaboravis da si mu drndao to, neko zakaci obd i napravi kurshlus ![]() Takodje ne znam kako je kod nas tu to pravno regulisano, ali ovde na zapadu kad je OBD u pitanju, zabranjeno ti je cak i da radis na svoju ruku cleaning kodova (osim ako nisi sertifikovani diler \ mehanicar).
03-20-2018, 02:49 PM
Ovo sto sam spomenuo sa blockchain i zastitom za automobile nije bajka, to je realnost koja dolazi!
https://arxiv.org/pdf/1704.00073.pdf
Ma samo treba počistiti signale sa kritičnih davača duboko u snopovima kablova, a sve to regularno držati uključeno kad se vozi u servise. Ne daš im šansu da vide da to postoji, već da misle da je sve po standardu.
Koristiš samo ti i eventualno drugi iz porodice, isključivo van servisa i nikom se ništa ne priča oko toga. Devedeset i neke sam na jednoj Mečki "slonu" uradio čak i sistem protiv otimanja. Svako paljenje automobila je podrazumevalo skrivenu potvrdu u roku od 5 minuta. U suprotnom sledi gašenje motora, zaključavanje bez šanse da se otključa iznutra i blokiranje blindiranih stakala, tj. njihovih podizača. Potom sledi probijanje bočice suzavca, elektromagnetom sa šiljkom i negovo rasprostiranje po kabini iz koje se ne beži. Naravno tada je protivpožarni sistem te mečke deaktiviran, pa kom opanci - Tom i Džeri :-) Inače, Taj model "slona" su krali upravo pomoću integrisane protivpožarne zaštite, koju spolja aktiviraju vatrom a auto se lepo sam otključa i pootvara prozore...
03-20-2018, 02:52 PM
Off-Topic ova prica o automobilima me podseti na ovaj tekst od pre par godina:
Quote:Što ne uze onu Vektru ili onog BMW-a od narko-dilera iz ulaza pored moga? Kako li je samo upali, kad ja verglam po 10 minuta? Jel' ti crkla guma, k'o meni pre 2 dana? Jesi li uključio grejanje kroz haubu, jer se sajla pokidala? Dokle si stigao sa one 3 litre u rezervoaru... Nadam se do prve bandere, ruka ti se osušila!
03-20-2018, 03:02 PM
(03-20-2018, 02:49 PM)mikikg Wrote: Ovo sto sam spomenuo sa blockchain i zastitom za automobile nije bajka, to je realnost koja dolazi! Jbg Mikac, tebi kao i meni je poznato da u tim pričama učestvuju i vrhunski programeri koji su skloni tome. Malo je sve to komplikovano u odnosu na unikatnu "pajser" zaštitu sa jednom jedinom presečenom žicom na teško dostupnom mestu... To ne može da omane. |
|
« Next Oldest | Next Newest »
|