Daleko sam ja od "poznavanja" tematike u praksi. Da mi daš komovicu i lozovaču ne bi znao po okusu što je što. Šljivu prepoznam. A što se tiče kvalitete tu bi mi mogao podvaliti "šećerušu" bez ikakvih problema.
Moj jedini susret sa čistom rakijom je kada ju koristim da napravim likere.Obično radim višnjevaču i od šipka(nara). Nisam radio orahovicu jer nemam nigdje u blizini oraha. Ne sviđa mi se jačina rakije,konjaka,viskija i sl. Ja sam više za "ženska" pića,onako nešto lakšega i slatkoga. Što je najbolje u labosu/radioni imam samo takva pića jer to je jedino što može stajati da se ne pokvari,a razina u bocama tijekom zadnjih nekoliko godina se baš ne smanjuje. I naravno nekoliko vrsta čajeva jer sam čajoljubac.
I sam nisam neki preveliki poznavaoc, u smislu, da prepoznam koja je rakija, uglavnom je "voćna"
Znam da prepoznam, dali je dobra, i retko popijem, a kada se desi dobro društvo, i kada ne vozim, preferiram malko mekše i pitkije rakije...
Kod nas se baš i ne ceni, kada je piće urađeno industrijskim etilom, već prevrellim voćem i kazanskom destilacijom u kućnim varijantama...
Drugar češće ide u Slovačku i tamo se najviše piju pića od industrijskog alkohola miksana sa travkama, aromama i šećerima, u zavisnosti od firme i imena proizvoda... A, mislim, da je tamo i zabranjena destilacija u kućnim varijantama...
"Lako je napraviti preterano jako, teško je napraviti Dovoljno jako!"
Apropo Bockove pisaanije, i čuvena 'Takovo vilijamovka' (pored ostalih Takovo rakija) se proizvodi od industrijskog alkohola kome je osnova jabuka, dakle bez ukusa i mirisa a ipak prirodni alkohol. Na kraju se dodaje aroma kruške i razblažuje na željenu jačinu.
Što se meneme tiče, već godinama unazad kod drugara (glavni pokretač i većinski finansijer) pečemo uglavnom lozu (900-1000kg) i zadnih par godina vilijamovku u manjim količinama (200kg). Šljiva je nekako zanemarena, slabije se i koristi. Poštuju se preporuke iz knjiga (kvasci, enzimi, hrana za kvasce), grožđice mašinski izmuljane i bez peteljki, kruška bez semenki i peteljki.
I na kraju, dajemo i geografsko područje, sve sa korisnim savetima za upotrebu
11-15-2025, 01:35 AM (This post was last modified: 11-15-2025, 02:31 AM by mikikg.)
Hajde ljudi da prodajemo rakiju preko interneta!
Promocija sad nije problem, kada pitaju kakva vam ta RakiJJA da ne mora da se objašnjava
Na primer, mini-aukcija jer su ograničene količine, mini SIDIKAT samostalih proizvodjača rakije koji ima za cilj promociju i prodaju proizvoda malih privrednika.
Pre par dana sam baš pričao sa jedim prijeteljem koji drži muzički studio i priča mi kako prodaje rakiju, spominjao je i dobre i loše neke stvari ...
Uglavnom, razmatrao sam neke opcije i recimo postoji način da se legalno otvori LLC firma u Americi, firma koja može da posluje na globalnom tržištu, dobije se licenca za online plaćanja i trgovinu i generalno NORMALNA privatna firma bez ikakvih administrativnih prepreka i jedina stvar koja mora da se ispoštuje da se ne trguje i izvozi u Ameriku jer su takva pravila igre!
Ameri neka piju Whisky, ostatak sveta ima priliku da proba našu rakiju
Rakija se po amerikama već nekoliko godina plasira, poprilično duhovito: Gitarista (basista),
ko-osnivač grupe 'Faith No More' Bill Gould, boravio na ovim prostorima pa po nešto zapamtio. Yebiga
Kauboji preferiraju sintetičke alkohole, aromatizovane karamelom i dimom iz nagorelih buradi, ili natur "Mesečinu" ako žele čist alkohol.
Nemaju simpatije za voćne rakije ili travarice, kakve se kod nas uobičajeno i tradicionalno prave.
Možda je to i bolje, jer svaka komercijalizacija vodi brljanju i pohlepi za novcem, i neminovno obaranju kvaliteta.
Lično pijem rakiju veoma retko, ali volim da popijem dobru čašicu i imao sam priliku da probam vrhunske rakije od šljive, dunje i kajsije.
U poređenju sa nekim stranim alkoholnim pićima su Božanski nektar, i voleo bih da tako i ostane.
11-15-2025, 11:53 AM (This post was last modified: 11-15-2025, 12:18 PM by mikikg.)
Nik, da, više godina je u opticaju, ima lokala koji služe tu rakiju odprilike po 3x većoj ceni nego na sajtu, zato i ovi moji muzičari guraju na tu stranu a inače gotive Fiath No More, samo nemaju finalni plasman proizvoda ovog tipa, tu je BUY dugme i to je cela stvar, nakon pritiska tog dugmeta finansiska transakcija je konačna, istog trenutka je novac na tvom računu i to je glavna razlika poslovanja i nečega bez toga jer kolega baš spominje probleme sa naplatom, isporučio a ne može da naplati, dokle više to, ovde se postavka menja, prvo naplatiš pa onda se isporučuje, koliko god da su količine u pitanju jer mora da prodje kroz taj finasiski sistem da bi bilo sve po LLC propisima.