DIY Electronic projects
🍎🫐🍇🍒🍐 - Printable Version

+- DIY Electronic projects (https://forum.yu3ma.net)
+-- Forum: Sve ostalo - Everything else (https://forum.yu3ma.net/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Forum: Sve i svašta (https://forum.yu3ma.net/forumdisplay.php?fid=41)
+--- Thread: 🍎🫐🍇🍒🍐 (/showthread.php?tid=3045)

Pages: 1 2

🍎🫐🍇🍒🍐 - HomeMadeAudioProject - 09-05-2025

ako se ne varam - kaže se "oktet"?

[Image: attachment.php?aid=46148]

😁😁😁

RE: Upravo stiglo - Bocko - 09-06-2025

Opaa, nije kriza i da nema antibiotika, ima se za dezinfekciju i ubivanje tije bakcili 😀

RE: Upravo stiglo - Аритон - 09-06-2025

(09-05-2025, 06:16 PM)HomeMadeAudioProject Wrote: ako se ne varam - kaže se "oktet"?

[Image: attachment.php?aid=46148]

😁😁😁

Živeli!

RE: Upravo stiglo - HomeMadeAudioProject - 09-06-2025

danas još dve šljive i jedna loza - iz Orašca kod Aranđelovca: U zdravlje! 🥰

RE: Upravo stiglo - Leonardo - 09-06-2025

Nije lepo mešati kruške... i dunje... i šljive, osim u mešanoj marmeladi u salčićima! Smile

Još jedna primedba, prava domaća rakija se pakuje u dvolitarsku plastičnu bocu od kokakole sa obaveznim čepom od pepsija Smile

RE: Upravo stiglo - nik - 09-06-2025

Ja imam pitanje: Kako može 'Loza 2020' da ima istu boju kao susedne 'Šljiva 2020' ? Si ti probao to, makar omirisao ?

RE: Upravo stiglo - Sir Oliver - 09-06-2025

Šljiva se čuva u buretu a loza ne

RE: Upravo stiglo - nik - 09-06-2025

Tako je

RE: Upravo stiglo - BeliNinja - 09-07-2025

U jbt, a kako nastaje Konjak, Vinjak, Skender?

Dečaci, ja sam mislio da imate malo bolje predznanje za kafanu 🤣

RE: Upravo stiglo - nik - 09-07-2025

(09-07-2025, 06:31 AM)BeliNinja Wrote: U jbt, a kako nastaje Konjak, Vinjak, Skender?

Jooj mladac, kaka pitanja pitaš! Eve me iznervira - u momenat! Big Grin

.jpg   Miroslav Banic Rakije Whisky Likeri.jpg (Size: 119,87 KB / Downloads: 26)
.jpg   Dr Slobodan Jovic Prirucnik.jpg (Size: 231,26 KB / Downloads: 25)

RE: Upravo stiglo - HomeMadeAudioProject - 09-07-2025

(09-07-2025, 06:31 AM)BeliNinja Wrote: U jbt, a kako nastaje Konjak, Vinjak, Skender?

da,to su sve vinski destilati kao i ova moja "loza" koja nije prava loza pa je zbog lažnog predstavljanja odležala neko vreme u nagorelom "mardelju" 😂
(tamo je i dobila boju)

RE: Upravo stiglo - HomeMadeAudioProject - 09-07-2025

(09-06-2025, 11:03 PM)Sir Oliver Wrote: Šljiva se čuva u buretu a loza ne

šljivovica-šljiva dozreva-stari u drvenom buretu,a loza u inoksu ili staklu.
svakako,i šljiva se nakon dozrevanja pretače u staklo jer nije baš dobro ni da predugo stoji u drvenom buretu. a čim se presele u staklenu ambalažu onda se više ne čuvaju - nego troše 😀 mada se i do tad više čekaju nego čuvaju 😀😀

RE: Upravo stiglo - Bocko - 09-08-2025

Molim ove postove o staklićima i sadržaju u posebnu temu Smile

RE: Upravo stiglo - BeliNinja - 09-08-2025

(09-07-2025, 12:03 PM)nik Wrote:

Jooj mladac, kaka pitanja pitaš! Eve me iznervira - u momenat! Big Grin

Ajde ajde, popij jedno vinjače da se smiriš Big Grin

🍎🫐🍇🍒🍐 - HomeMadeAudioProject - 09-08-2025

Bocko - izvoli(te)! 😀

RE: Upravo stiglo - HomeMadeAudioProject - 09-08-2025

(09-06-2025, 08:03 PM)Leonardo Wrote: Nije lepo mešati kruške... i dunje... i šljive, osim u mešanoj marmeladi u salčićima!  Smile

Još jedna primedba, prava domaća rakija se pakuje u dvolitarsku plastičnu bocu od kokakole sa obaveznim čepom od pepsija Smile

sve si pogodio osim veličine flaša i vrste čepova: došle su u litarskim plastičnim Koka-Kola flašama bez etiketa (samo crnim markerom naznačeno koja je koja),ali sa vlastitim čepovima - i pune do daske 😀 kad sam pretočio u staklene flaše od litar,ostalo je skoro dva prsta od svake - valjda za probu pred otvaranje 😁

RE: 🍎🫐🍇🍒🍐 - HomeMadeAudioProject - 09-08-2025

(09-07-2025, 01:50 PM)HomeMadeAudioProject Wrote:

da,to su sve vinski destilati kao i ova moja "loza" koja nije prava loza pa je zbog lažnog predstavljanja odležala neko vreme u nagorelom "mardelju" 😂
(tamo je i dobila boju)

da se pojasnim: čovek koji je "grožđanu" rakiju pravio i meni prodao razjasnio mi je razliku između lozove rakije i ovoga što mi je pre neki dan prodao,još pre tri godine kad sam nabasao na njegovu destileriju (u kojoj zapravo 100% radi,ali ni sad ne znam da li je vlasnik ili radi u proizvodnji). kaže (on,ja nisam proveravao) da se lozova rakija pravi od onog što ukupno ostane pre ili nakon pravljenja vina i samo takva rakija se može nazvati lozovom rakijom. ono što on radi je destilacija vina,pa se zbog toga ta "rakija" zapravo zove konjak,ali on zbog zakonskih osnova ne sme da je nazove tako već vinjak ili "lozova rakija" - ali ovo zadnje samo zato što je to tako našem narodu bliži naziv za ono što voli da cugne. bio je veoma isključiv i koncizan da se u ovom slučaju radi o vinskom destilatu,odnosno destilaciji vina što je opisao i tad kad je mene i moja dva klinca proveo kroz celu proizvodnju,lagerovanje proizvoda kao i objašnjenje koja se rakija drži u kakvom buretu,koliko vremena to ima smisla ,i tako to.
naravno,to su njegove mere i aršini po kojima radi,i bilo mi je veoma drago da me se setio i nakon tih nekoliko godina,pa čak i da mi je opisao klince kako su tada izgledali.
tada pre par godina sam "liznuo" neke od rakija,sasvim mala količina na vrh jezika jer sam vozio,a ne volim da vozim pod uticajem alkohola. tada sam kupio isključivo šljivu a sada sam odlučio da eksperimentišem. jeste da košta,ali i nije piće da se napija,već da se uživa u njemu.

RE: 🍎🫐🍇🍒🍐 - Sir Oliver - 09-08-2025

Jel ovo alkoholičarski ili elektronski forum?
Staklići ne asociraju na elektronske cevke nego na flaše. Zjeee

RE: 🍎🫐🍇🍒🍐 - Khadgar2007 - 09-08-2025

Inače imaš još dvije varijacije rakije od grožđa,kod nas se zovu lozovača i komovica. Lozovača se radi od fermentiranog grožđa, znači grožđe se izmulja, odvoji od peteljki,ostavi da fermentira i onda se od toga peče rakija. Druga varijanta je komovica, koja se dobiva od ostataka fermentiranog grožđa nakon što se ono procijedi.Od iscijeđenog "soka" se radi vino, a preostalo grožđe ide na destilaciju za komovicu.
Što se boje tiče, rijetko tko u Hrvarskoj čuva rakiju u bilo čemu osim staklenim demižonima tako da sva čista rakija koju sam ja vidio je prozirna. Naravno u to ne ubrajam travarice i sl. rakije kojima kasnije dodaju biljke koje dadu okus i obojaju rakiju.

RE: 🍎🫐🍇🍒🍐 - HomeMadeAudioProject - 09-08-2025

(Yesterday, 07:24 PM)Sir Oliver Wrote: Jel ovo alkoholičarski ili elektronski forum?
Staklići ne asociraju na elektronske cevke nego na flaše. Zjeee

(Yesterday, 07:35 PM)Khadgar2007 Wrote: Inače imaš još dvije varijacije rakije od grožđa,kod nas se zovu lozovača i komovica. Lozovača se radi od fermentiranog grožđa, znači grožđe se izmulja, odvoji od peteljki,ostavi da fermentira i onda se od toga peče rakija. Druga varijanta je komovica, koja se dobiva od ostataka fermentiranog grožđa nakon što se ono procijedi.Od iscijeđenog "soka" se radi vino, a preostalo grožđe ide na destilaciju za komovicu.
Što se boje tiče, rijetko tko u Hrvarskoj čuva rakiju u bilo čemu osim staklenim demižonima tako da sva čista rakija koju sam ja vidio je prozirna. Naravno u to ne ubrajam travarice i sl. rakije kojima kasnije dodaju biljke koje dadu okus i obojaju rakiju.
Sir Oliver,kažu da loš električar umire od strujnog udara,a dobar od rakije.
ni sam nisi bez iskustva - znajući gde i kako se lageruje i prepoznaje lozovača 🧐 🤔😀
kako kolega iz Siska,a i ostali pisanjem sugerišu - dobar deo nas ovde se ne stidi što poznaje tematiku,mnogi se i ponosi(mo).
bdw forum jeste UIR,ali podforum je "Sve i svašta",i dok god nije politika vera nacija i slično - a i dobroj nameri - sve ostalo je ne samo dozvoljeno već i poželjno 😀
.
Khadgar2007: 👍