Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
🍎🫐🍇🍒🍐
Daleko sam ja od "poznavanja" tematike u praksi. Da mi daš komovicu i lozovaču ne bi znao po okusu što je što. Šljivu prepoznam. A što se tiče kvalitete tu bi mi mogao podvaliti "šećerušu" bez ikakvih problema.  Big Grin

Moj jedini susret sa čistom rakijom je kada ju koristim da napravim likere.Obično radim višnjevaču i od šipka(nara). Nisam radio orahovicu jer nemam nigdje u blizini oraha. Ne sviđa mi se jačina rakije,konjaka,viskija i sl. Ja sam više za "ženska" pića,onako nešto lakšega i slatkoga. Što je najbolje u labosu/radioni imam samo takva pića jer to je jedino što može stajati da se ne pokvari,a razina u bocama tijekom zadnjih nekoliko godina se baš ne smanjuje. I naravno nekoliko vrsta čajeva jer sam čajoljubac.
Reply
I sam nisam neki preveliki poznavaoc, u smislu, da prepoznam koja je rakija, uglavnom je "voćna" Smile
Znam da prepoznam, dali je dobra, i retko popijem, a kada se desi dobro društvo, i kada ne vozim, preferiram malko mekše i pitkije rakije...
Kod nas se baš i ne ceni, kada je piće urađeno industrijskim etilom, već prevrellim voćem i kazanskom destilacijom u kućnim varijantama...
Drugar češće ide u Slovačku i tamo se najviše piju pića od industrijskog alkohola miksana sa travkama, aromama i šećerima, u zavisnosti od firme i imena proizvoda... A, mislim, da je tamo i zabranjena destilacija u kućnim varijantama...
"Lako je napraviti preterano jako, teško je napraviti Dovoljno jako!" [Image: smile.gif]
Reply
A zasto imas 4 sljive? Glupo je da imas 4 iste stvari, hoces da se menjamo? Smile
Reply
Apropo Bockove pisaanije, i čuvena 'Takovo vilijamovka' (pored ostalih Takovo rakija) se proizvodi od industrijskog alkohola kome je osnova jabuka, dakle bez ukusa i mirisa a ipak prirodni alkohol. Na kraju se dodaje aroma kruške i razblažuje na željenu jačinu.

Što se meneme tiče, već godinama unazad kod drugara (glavni pokretač i većinski finansijer) pečemo uglavnom lozu (900-1000kg) i zadnih par godina vilijamovku u manjim količinama (200kg). Šljiva je nekako zanemarena, slabije se i koristi. Poštuju se preporuke iz knjiga (kvasci, enzimi, hrana za kvasce), grožđice mašinski izmuljane i bez peteljki, kruška bez semenki i peteljki. 

I na kraju, dajemo i geografsko područje, sve sa korisnim savetima za upotrebu Smile 

.jpg   Rakija sa Capljina.jpg (Size: 330,75 KB / Downloads: 17)
Reply
(09-06-2025, 08:03 PM)Leonardo Wrote: Nije lepo mešati kruške... i dunje... i šljive, osim u mešanoj marmeladi u salčićima!  Smile

Još jedna primedba, prava domaća rakija se pakuje u dvolitarsku plastičnu bocu od kokakole sa obaveznim čepom od pepsija Smile

...čep od Fante!
:-)

[Image: attachment.php?aid=46164]

Attached Files
.jpg   IMG-20250803-WA0000.jpg (Size: 143,31 KB / Downloads: 47)
LP
Dragan
Reply
Dragane, čep od pepsija unosi poetiku u ukus prave muške rakije.

Fanta je za meku rakiju za kuvanje, za mlađariju sa potencijalom ili časne starine kojima treba popraviti cirkulaciju i ogrejati srce. 💓 😊
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)