Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analogni signal generator za audio primene
Potpuno se slažem da se doda balansirani izlaz, meni nije palo na pamet jer mi ne treba,ali zašto ne. Također bi odmah u startu predložio da se sve poslije veznog bipolarnog elektrolita stavi na mali PCB koji se ušteka u glavni kao što je slučaj sada sa TPA6120. Tako bi glavni PCB ostao manje više istih dimenzija i dozvolio da se malkice poveća i na njega stave još izlazni preklopnik za atenuaciju signala, dva BNCa i frekvencmetar.

Razlog zašto tih par stvari nisam dodao na stari PCB je taj što je to rađeno kada su PCBi bili relativno skupi i razlika u cijeni 10x10cm i nešto većeg PCBa nije bila zanemariva. Tako da sada mogu napraviti sljedeće. Mogu napraviti jedan "panel" PCB na kojem će biti glavni dio ton generatora, manji na kojem je izlazni dio i još jedan na kojem će biti napajanje. Tako da se sve to lijepo dobije u "kit" kompletu.
Reply
A hoćemo li TH ili SMD? Ja sam za TH, ali samo iz razloga nekog petljanja po pcbu, lemljenje mi nije problem ni najmanje.
Ako se ne varam, prošli put je TH radio a SMD nešto zezao... Ni sam se više ne sećam. Izgubio sam volju kada sam ppslednji put probao da sastavim bom u mouser i video koliko je sve poskupelo. Sada bih da napravim ovaj generator Smile
Reply
TH
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi......
Reply
Ja sam radio SMD, a Ronovar THT. Problem sa SMDom je riješen već odavno.E sada zašto se on nije pojavio kod THTa ne znam, jer je problem bio u opampu i žaruljama u oscilatoru. Nakon što je Braca probao par opampova i žaruljica problem je riješen i oscilator fercera kako je zamišljen. Unazad par stranica imaš govora upravo o tome.

Čuj, sada nije ništa pojeftinilo, a ako idemo na balansirani i kompletno preraditi izlazni dio više nema jeftinog kineskog kita već se sve mora kupiti u mouseru/tme/kod nekog trećeg. Big Grin
Reply
Bar znamo šta pravimo Smile
Reply
Evo detaljnog merenja THD i šuma aktuelne verzije izlaznog stepena u opsegu od 20Hz do 60kHz.

Pobuda je išla iz Topping-a D10b, preko konvertora Diff/SE (ulazni stepen BP preampa sa 2xOPA2156), direktno na ulaz prvog OPA828, čiji izlaz ide na potenciometar za fino podešavanje nivoa, a sledeći 828 je ulaz u kompozit.
Dalje od 60kHz ne ide, jer D10b ima maksimalni takt od 384kHz, što daje korisni  opseg od 192kHz, a to su tri prva harmonika od 60kHz.

Odozgo na dole, prva linija predstavlja THD+N, druga THD, a treća prag šuma celog sistema.
Pri opterećenju od 100 oma i izl. naponu od nominalnih 8Vrms, THD ima minimum od -120dBc između 100Hz i 7kHz, a zatim blago raste do nekih -108dBc na 56kHz.
Međutim, pošto je merenje urađeno na nominalnih -6dBFS, THD u odnosu na pobudni signal je teorijski za nekih 6dB niži, što je lep rezultat.
Formulacija "za nekih 6dB niži" označava da nisam baš siguran da li je svaka tačka baš za toliko niža, jer nisam pratio nivo AC voltmetrom.

Sutra mi stižu pločice i materijal za BUF634a, pa ću napraviti poređenje, mada mi DS ne daje nadu za bolji rezultat nego sa 6120 (v. Figure 46 u DS, kompozit sa OPA2810 ima THD+N od -112dBc pri 3,5Vrms na opterećenju od 250 oma).
Doduše, poređenje nije baš fer, jer su dve polovine 6120 u paraleli, ali su ipak pod znatno većim opterećenjem nego BUF634a u DS.

.jpg   THD Sweep Compo 2xOPA828 2xTPA6120 Vout 8V Load 100R.jpg (Size: 222,22 KB / Downloads: 8)
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 8 Guest(s)