04-07-2026, 11:07 AM (This post was last modified: 04-07-2026, 11:09 AM by progster.)
Nema potrebe, rakija ne nastavlja reakciju i "starenje" u staklenoj boci, kao ni ostala žestoka pića. Mislim, neko će me možda razapeti oko ovoga, ali to je hemija.
Kod vina je već druga priča, ono nije destilovano, već reakcija nastavlja čim je izloženo kiseoniku, zato se nekad dodaju inertni gasovi (koji ne reaguju, za razliku od kiseonika).
"Neko vreme" - da bi ovu boju dobila morala bi da stoji jedno 30 godina. Je l si siguran da nije lož ulje?
Inače ako naletiš probaj i ostale rakije iz bureta, neka priča ko šta hoće, ali svaka rakija može u bure, i ima totalno drugačiji šmek. Probao sam lozu, dunju, krušku, kajsiju, jabuku, sve bile 3+ godina u hrastovim buradima... Francuzi kalvados drže u buretu, pa im niko ne soli pamet da se to ne radi...
Inače što se tiče rakija u buradi. Evo kod nas nisam vidio da itko drži bilo kakvu rakiju u buretu. Svi drže u staklenim demižonkama,tako da je kod nas sva rakija prozirna.
mi ovde se ne gadimo ni na providnu radžu ali je nekako slađa ova sto odleži u buretu.
ni u buretu ona ne leži neograničeno - što je bure manje ležanje je kraće,pa se nakon bureta pretače u staklo.
među najpoznatijim rakijama u Srbiji su Žuta i Bela osa. koliko znam prva privatna brendirana rakija u Srbiji,obe šljivovice iz iste destilerije i jednako odležale,žuta je iz bureta a bela iz stakla ili rostfraja-nisam siguran,i Žuta mi se baš više dopada.
Bože,daj svakome pameti - ni mene ne zaboravi......