Što se mog pretvaračića tiče, sa 2 komada IRF 640 se bez hlađenja može dohvatiti 50W uz dimenzionisanje ostalih elemenata za tu snagu: osigurač, trafo, žica, diode, prigušnica...
Nekad sam umesto dva IRF640 koristio iz serije HUF neki dualni mosfetić u SO-8.
Kasnije sam prešao na ove velike jer mi je vid oslabeo, a kod preopterećenja i pregorevanja 1R oni i ne primete.
Imam u dvadesetak kontrolera kompletan pretvaračić od 9-50V sa izlazom 5V, 2A, izveden kao buvica, sa LM5033 i SMD svim komponentama do poslednje. Trafo je bio RM5 na 200KHz.
LM5033 je prvoklasan PP kontroler, osim što je u kućištu LLP-10 sa velikim termalnim padom ispod. I sa duvaljkom ga je teško zalemiti ako se ne napravi predgrevanje pcb odozdo.
Malo mi je se zgadilo to lemljenje i pored vrhunskih performansi sam se vratio na ovaj matori sa krupnim komponentama, koga može u home made da izvede i stariji čovek.
A o nabavci komponenti i da ne pričamo.
Za ovaj matori toga ima na trafici...
P.S.
Evo sličice tog sa LM5033. Ni trafo nije lak za ručno motanje jer je sićušan.
Od 9-50Vdc na 5V 2A.
LM5033.pdf (Size: 821,8 KB / Downloads: 30)
Nekad sam umesto dva IRF640 koristio iz serije HUF neki dualni mosfetić u SO-8.
Kasnije sam prešao na ove velike jer mi je vid oslabeo, a kod preopterećenja i pregorevanja 1R oni i ne primete.
Imam u dvadesetak kontrolera kompletan pretvaračić od 9-50V sa izlazom 5V, 2A, izveden kao buvica, sa LM5033 i SMD svim komponentama do poslednje. Trafo je bio RM5 na 200KHz.
LM5033 je prvoklasan PP kontroler, osim što je u kućištu LLP-10 sa velikim termalnim padom ispod. I sa duvaljkom ga je teško zalemiti ako se ne napravi predgrevanje pcb odozdo.
Malo mi je se zgadilo to lemljenje i pored vrhunskih performansi sam se vratio na ovaj matori sa krupnim komponentama, koga može u home made da izvede i stariji čovek.
A o nabavci komponenti i da ne pričamo.
Za ovaj matori toga ima na trafici...
P.S.
Evo sličice tog sa LM5033. Ni trafo nije lak za ručno motanje jer je sićušan.
Od 9-50Vdc na 5V 2A.
LM5033.pdf (Size: 821,8 KB / Downloads: 30)