04-02-2018, 11:48 PM
(04-02-2018, 11:27 PM)ronovar Wrote: Dok se vi zezate ja malo radio..isao gledad brojaca za segment i nije dobro incrementirao pa je stalno vrtilo loop na sva tri segmenta...evo stavio sam fiksni broj 123 pa evo kako je ispalo kada se uspori frekvencija:
E sad to kad se ubrza na nekvih 100Hz mislim da ce da bude bas neprimetno...sad mi nije jasno nebi li trebalo da:
svi segmenti svijetle a gasi se samo trenutni upise se vrijednost i upali se trenutni i tako u loop? Pa kada se gleda usporeno samo jedan display se uvijek gasi upisuje vrijednost i pali.
To mi jos nije jasno....koji je princip za to pali gasi...dali treba da kako je u animaciji sam dobio sa kodom ili mora da svi svijetle a samo jedan se gasi pali?
Vidi Ronovar,
Obično se za 7 segment displeje koji rade sa multipleksiranjem cifara za data (ono što će biti na jednom segmentu) zauzima jedan 8 bit port, a neki drugi pinovi, iz drugog porta, drajvuju zajedničke katode ili anode pojedinačnih cifara.
Plasiraš željenu cifru za jedan segment, istovremeno uključiš pin koji drajvuje tu cifru i cifra na kratko zasvetli sa željenim brojem. Potom ukineš pin koji drajvuje tu cifru i promeniš stanje na data portu na novo za sledeću cifru.
Potom uključiš pin za sledeću cifru...
Dakle, samo jedna cifra svetli u jednom trenutku ako nemaš neki eksterni latch koji bi ti čuvao njeno stanje. U stvari data port ti treba za novo stanje sledeće cifre.
Intenzitet svetla ti zavisi od struje LED i broja cifara koje multipleksiraš.
ako na primer imaš recimo 4 cifre, onda se pinovi za multipleks vrte u jednoj petlji koja ih šiftuje za po jedno mesto te svetlo jedne cifre onda traje 1/4 ukupnog vremena osvežavanja.
Kada se LED napajaju tipičnom strujom za kontinualni rad onda je svetlo displeja vrlo bledo. Na sreću, srednja struja LED je u slučaju 4 cifre 1/4 nominalne struje za kontinualni rad te imaš pravo povećati struje LED na 4 x veću, pod uslovom da ne premašiš maksimalnu pik struju iz DS za date LEd segmente.
Onda svetlo bude isto kao kad bi ih napajao kontinualno.
Kada imaš neke eksterne IC koji su sposobni da prime data i potom lečuju stnanje za dati segment, onda sve cifre svetle kontinualno jer uzimanje data od strane eksternog latch traje bukvaln jednu ivicu kloka i prekid se ne vidi na displeju.
Onda je filozofija LED 7 segment displeja drugačija i struje LED se računaju za kontinualni rad LED.