(02-11-2018, 12:11 AM)Macola Wrote: Cube MX, koji me nervira do besmisla jer je na meni neprijateljskom visokom pristupu, pošto sam ja hardveraš i volim bare-metal :-), ipak može biti koristan jer ima opciju za kalkulaciju potrošnje MCU STM32.
CubeMX je odlican, jedino sto ne koristim njegove biblioteke i generisan code , sve ostalo koristim, i konfigurator za nozice, i pregled periferija i potrosnja, sve je to super, samo sto kao sto znas sednem to i precukam rucno i konfigurisem tacno kako nacrtano na konfiguratoru :-)
Jedna nozica da bi se konfigurisala ne moze da se prodje bez 4 C programske instrukcije (ne funkcije) i tu nema sile (sa read-modify-write), svaki code koji ima vise od 4 linije toga mi NE TREBA ...
Inace "bare bare-metal" za STM32F1 se pise u nekih 1kB source coda (manje od 100 linija), sve ima od 0x0000 pa redom ovde ovo, ovde ono, stack, memorija, flash, NVIC, clock, sve ima svoje i resava se u par linija code, bas onako kako je ARM osmislio i posle preko CMSIS unificirao.
Sta ce vam bilo sta preko CMSIS bar za STM32F1, dodatno kao i sto @gorankg spomenu, ne moze ni F407 za "neke" stvari da zavrsi posao (glupava grafika) zbog cega je i krenula cela prica oko grafickih biblioteka i "podloge" na kojima rade. Mogu samo da vam kazem da "ozbiljni" igraci to ne rade nego voze Xilinx Spartan FPGA sa uprogramiranim ARM 9 jezgrom i ostale logicke celije koriste za svu ostalu kompleksnu logikiu i koristi se QT5!