09-30-2016, 12:39 AM
(09-29-2016, 09:46 PM)andrics Wrote: Evo ovako
tvoj enkoder je HEDS9700D sto znaci da ima 192 ciklusa po jednom krugu rotacije . 192 x 4 = 768 impulsa za punu rotaciju .
iz teksta sa linka koji si ti dao motorom se upravlja signalima step i direction iz racunara.
znaci za jedan pun krug moras da sa direction komandom da zadas smer , pa posle toga sa step komandom da zadas 768 impulsa za jedan krug ili 7680 impulsa za 10 punih rotacija .
Ne preferiram arduino i derivate iz atmela ali verovatno da bi se to moglo da prepravi u kodu da pritiskom na taster odradi 10 punih krugova , medjutim nisam siguranda je PID kontrola uradjena kako treba tako da ces verovatno imati greske ( prebacaje u odnosu na zadatu poziciju ).
Ja licno vise volim servo motore ali ako ti ne treba brzina veca od 500 obrtaja u minuti , mislim da ce ti biti mnogo lakse da to odradis sa step motorom .
P.s ako ipak vise volis servo motore evo ti link za korektno odradjen driver za servo motore BLCD i DC ( tvoj motor je DC).
https://www.vbesmens.de/en/positioning-controller.html
Hvala na odgovoru
Veceras sam probao neke kodove , menjao , i dosta naucio s obzirom da sam pocetnik .
Probao sam jedan step motor i ovaj sa slike .Bitno da se okrecu , mislio sam da cu da spalim nesto...
Pokusacu nekao da otkucam te komande sutra.