02-11-2015, 12:41 AM
(02-11-2015, 12:16 AM)elektropionir Wrote: Braca. Hvala ti na odlicnoj temi jos jednom.Hvala.
Sa ovim pitanjem se i sam dugo mucim. Kupovinom malo kvalitetnijih zvucnika, i zvucne kartice, poceo sam da primjecujem razlike u zvuku pjesama koje su mi do tada zvucale savrseno normalno (ili sam ja samo mislio da one tako normalno zvuce).
Da budem jasan, mnoge pjesme zvuce neuporedivo bolje. Ali ima i primjera gdje stvarno neki flac jednostavno ne mogu slusati vise, a ne znam razlog za to.
Nisam do sada nikada analizirao fajlove ali si u meni sad probudio veliku radoznalost da o tome vise naucim i da "vidim" sta to slusam.
Oprosti mi na neznanju, ali imam pitanje u vezi ovoga sto si postavio. Ocito je da snimak sadrzi signale daleko izvan zvucnog spektra, pa i na 22-23khz, ali postoje neke vertikalne trake i na 15khz, i vise. Mozda je to ustvari dio pjesme zato bi pitao, da li postoji mogucnost da nadjemo neki bolji snimak na web-u i da vidimo njegov spektrogram radi usporedbe?
Dosta dugo se bavim ovim problemom i biće mi drago da deo tih saznanja podelim sa onima koje to interesuje.
Meni se u više navrata desilo da posle izmena u sistemu neke numere više nisam mogao da podnesem.
Vertikalne linije u spektrogramu ne postoje u realnoj muzici. To bi bilo kao da, na primer, violina svira tri minuta neprekidno isti ton. Ne verujem da su te smetnje u konkretnom primeru nastale pri snimanju, već su proizvod naknadne obrade snimka u produkciji. Simfonijski orkestar se snima sa mnogo mikrofona, a zatim se u tonskom studiju sve to meša u finalni snimak. Pritom mogu nastati signali kojih u originalu nema, pogotovo ako se radi aljkavo i na brzinu.
U vreme kada je nastao ovaj snimak produkcija je radjena integer aritmetikom u signalnim procesorima, tako da je verovatnoća nastajanja izobličenja zbog odsecanja zadnjeg bita u reči i akumulacije grešaka bila vrlo velika. Današnji standard za DAW je 64 bita Floating Point (80 bita interno u FPP), to imam čak i ja u svom (jeftinom) softveru.
Na web-u je teško naći kvalitetne besplatne snimke, osim nešto sampler-a, napr. na www.highresaudio.com . Posle registracije možeš da spustiš dosta dobru kolekciju 24/96 i 24/88 snimaka. Imam to odavno i uradiću analizu najboljih numera.
Pozdrav