Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analogni signal generator za audio primene - Idemo dalje/više/bolje
Pomenuo sam ovde projekat oscilatora na GitHub-u, zasnovan na šemi Janascard.

Taj oscilator sam napravio pre više od godinu dana, možda sam čak o tome pisao na ovom forumu, a sada sam ga pregledao i "utegao".
Kao prvo, ograničio sam mu izlazni nivo na 6Vrms, a zatim optimirao kolo za stabilizaciju amplitude.

Rezultati nisu loši, pri max. izl. naponu od 6V, opterećen sa ulaznim otporom elim. filtera od 1k8, drugi harmonik je na -150dBc, a treći na -154dBc (prvi prilog).
Da bi se izobličenja jasno videla, koišćeno je koherentno osrednjavanje 256 spektara.

Viktorov oscilator pri izl. naponu od 2Vrms ima drugi harmonik na -167, a treći na -175dBc (drugi prilog), a GitHub, respektivno, -162 i -172dBc (treći prilog).
Izuzetno dobri rezultati, uz obaveznu napomenu da zbog moguće superpozicije harmonika svih učesnika u merenju na tako niskim nivoima nema garancije da su ti rezultati 100% pouzdani.
Sa sigurnošću možemo reći da su ta dva oscilatora u istoj klasi, pri čemu GitHub ima u NF delu niži šum i užu "suknjicu" (fazno izobličenje) na osnovnoj frekvenciji (četvrti prilog).

Mislim da pločica sa GitGub-a ima potencijal i za nešto bolji rezultat ako bi se modifikovala za pasivne elemente 1602, dobila bafer (moj Viktor ga ima) i još par sitnica.

.jpg   ULDO_GitHub_1655_NSL32SR3_Vout_6V_NGLNA.jpg (Size: 273,25 KB / Downloads: 18)
.jpg   VO_Vout_2V_NGLNA.jpg (Size: 227,4 KB / Downloads: 13)
.jpg   ULDO_GitHub_Vout_2V_NGLNA.jpg (Size: 241,01 KB / Downloads: 14)
.jpg   ULDO_GitHub_vs_Victor_Noise.jpg (Size: 235,71 KB / Downloads: 12)
Reply

Messages In This Thread
RE: Analogni signal generator za audio primene - Idemo dalje/više/bolje - by Braca - Yesterday, 12:47 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)