09-08-2025, 09:11 PM
(09-08-2025, 07:24 PM)Sir Oliver Wrote: Jel ovo alkoholičarski ili elektronski forum?
Staklići ne asociraju na elektronske cevke nego na flaše.
(09-08-2025, 07:35 PM)Khadgar2007 Wrote: Inače imaš još dvije varijacije rakije od grožđa,kod nas se zovu lozovača i komovica. Lozovača se radi od fermentiranog grožđa, znači grožđe se izmulja, odvoji od peteljki,ostavi da fermentira i onda se od toga peče rakija. Druga varijanta je komovica, koja se dobiva od ostataka fermentiranog grožđa nakon što se ono procijedi.Od iscijeđenog "soka" se radi vino, a preostalo grožđe ide na destilaciju za komovicu.Sir Oliver,kažu da loš električar umire od strujnog udara,a dobar od rakije.
Što se boje tiče, rijetko tko u Hrvarskoj čuva rakiju u bilo čemu osim staklenim demižonima tako da sva čista rakija koju sam ja vidio je prozirna. Naravno u to ne ubrajam travarice i sl. rakije kojima kasnije dodaju biljke koje dadu okus i obojaju rakiju.
ni sam nisi bez iskustva - znajući gde i kako se lageruje i prepoznaje lozovača 🧐 🤔😀
kako kolega iz Siska,a i ostali pisanjem sugerišu - dobar deo nas ovde se ne stidi što poznaje tematiku,mnogi se i ponosi(mo).
bdw forum jeste UIR,ali podforum je "Sve i svašta",i dok god nije politika vera nacija i slično - a i dobroj nameri - sve ostalo je ne samo dozvoljeno već i poželjno 😀
.
Khadgar2007: 👍
...reci mi Bože,koje si boje kože...